Roofs 2017-08-48 Soprema opent opleidingscentrum ‘Club Expert’

Bedrijfsnieuws

Tijdens een groot feest op 30 juni 2017 opende Soprema in het Belgische Grobbendonk haar nieuwe kantoorgebouw met het eigenopleidings- en kenniscentrum.

Het betreft een nieuw gebouwd kantoorgebouw met ­verschillende faciliteiten, inclusief een trainingscentrum voor verwerkers en relaties van de fabrikant in heel ­Noord-West Europa. Het ontwerp is van de hand van ­architectenbureau Assymetric Architectes Associés. ­Energieconsultant Geert De Bruyn zorgde ervoor dat het gebouw ruim aan de eisen voor een BEN-gebouw voldoet: Bijna Energie Neutraal.

“De bouw van het pand was nodig vanwege de sterke groei die het ­bedrijf momenteel doormaakt,”vertelt Leo Hoekstra, CEO Soprema North-West Europe. “Een nieuw kantoor­gebouw was noodzakelijk. Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en daarom willen we zelf met de bouw van het trainingscentrum het goede voorbeeld geven. We hebben hiervoor een investeringsbedrag van 2,5 miljoen euro vrijgemaakt. Voor dit ambitieuze project hebben we dan ook een beroep gedaan op een bouwteam met de nodige ­kennis van zaken, waarbij zowel de aannemer, architect als het studiebureau voldoende ervaring inzake duurzaam bouwen kon voorleggen. Wij zijn bovendien ook erg trots op het gebogen verticaal groendak, een echte blikvanger.”

BEN

Er zijn diverse maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het gebouw Bijna Energie Neutraal zou worden. Zo is een warmtepomp-installatie toegepast en ook is er een systeem voor aardwarmte (geothermie) met open bronsysteem aangebracht. Verder is de schil luchtdicht uitgevoerd (met een 24 cm PIR in de gevels en 20 cm PIR in het dak) en aanvullend is het glas in zowel de gevel als het dak zonwerend en isolerend uitgevoerd (met behulp van vierschalige dakkoepels). Zodoende is een EPC gehaald die ruim binnen de normen valt.

Het nieuwe gebouw is overigens tegelijk ook ingericht voor het nieuwe werken. “Soprema wil samen met haar klanten groeien en voorziet daarom niet alleen in opleidingsmogelijkheden, maar ook in extra ‘flex desk’ kantoorruimtes voor het ­groeiende team,” aldus Hoekstra.

Trainingscentrum

‘Elke expert was eerst een beginner’. Met dit motto in het achterhoofd ontwikkelde men de naam voor het opleidingscentrum. Hoekstra: “Onze voorkeur ging vrij snel uit naar: Club Expert. Deze benaming vloeide logisch voort uit onze bedrijfswaarden. ‘Club’ staat voor het familiale ‘ons kent ons’-gevoel dat nog steeds in onze kantoren heerst, maar eveneens voor samenkomst en uitwisseling. Het tweede luik ‘Expert’ spreekt voor zich: kennis en kunde. Het nieuwe gebouw is bovenal een ontmoetingsplaats voor professionals: kennisoverdracht en inspiratie zijn hierbij de belangrijkste drijfveren. In het trainingscentrum zorgen wij voor een programma op maat voor diverse soorten waterdichting (bitumineus – vloeibaar – synthetisch) en isolatie (thermisch – natuurlijk).”

De fabrikant leidt op jaarbasis zo’n 150 à 200 cursisten op, tot nu zijn dit allemaal werknemers van klanten. In de toekomst zullen ook andere partijen gebruik maken van het opleidingscentrum en het auditorium. Er zullen bovendien seminars worden georganiseerd waarbij ook externe gastsprekers kunnen worden uitgenodigd.

Inhuldiging

Het opleidingscentrum werd op 30 juni plechtig ingehuldigd in het bijzijn van de achterkleinzoon van de oprichter en huidig eigenaar van Soprema Pierre-Etienne Bindschedler, Leo Hoekstra en commercieel directeur Marc Geerts. Met een 500-tal genodigden, een exclusieve rondleiding en een stijlvol openingsfeest met muziekband Cookies & Cream is het nieuwe gebouw feestelijk in gebruik genomen.

Labels