Roofs 2017-08-51 Paleistuin op het dak van Symbolica

De Efteling heeft een nieuwe attractie: Symbolica, Paleis der Fantasie. Het dak is bijzonder omdat er een fraaie, gethematiseerde daktuin op is aangelegd, geïnspireerd op de beroemde paleistuin van het paleis van Versailles. Het is bovendien uitgevoerd met 800 zonnepanelen.

Met Symbolica wordt voor het eerst in ruim vijfentwintig jaar weer eens een échte darkride toegevoegd: na Droomvlucht, Fata Morgana en Carnaval Festival de vierde in het park. Centraal in de rit staat de wisselwerking tussen werkelijkheid, droom en fantasie. De bouw heeft het pretpark 35 miljoen euro gekost. Het paleis is gebouwd ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum van het attractiepark. Afgelopen zomer is het geopend. De bezoekers gaan in het imposante gebouw op audiëntie bij de koning. Tovernar Pardoes zorgt voor verrassende effecten: bezoekers worden meegevoerd door geheime gangen en koninklijke vertrekken.

Duurzaam

Natuur, milieu en duurzaamheid vormen van oudsher be­lang­rijke pijlers van het beleid van het attractiepark. Men houdt bij de uitbreiding van attracties en gebouwen steeds rekening met de natuurrijke omgeving. Zo heeft men bijvoorbeeld een duurzaam oppervlaktewatersysteem ­(Klaterwater) en wekt de organisatie middels warmte- en koudeopslag (WKO) duurzaam energie op. Dezelfde principes zijn toegepast bij de realisatie van Symbolica.

De basis van het paleis (60 bij 61 m) bestaat uit een staalconstructie van 300.000 kg. Op het 9 m hoge dak van het paleis zijn in totaal acht torens geplaatst. De hoogste toren heeft een lengte van 20,8 m. Omdat het dak van het paleis zo groot is, vormde dat voor de Efteling een mooie aanleiding voor een groene toepassing. Projectcoördinator Jaap den Bleker: “De Efteling investeert al geruime tijd in duurzaamheid. Vanuit de zwevende Pagode heb je uitzicht op het dak van Symbolica. Daarom was het ook van belang om het dak esthetisch fraai uit te voeren. De toepassing van een groendak en zonne-energie lag om deze redenen voor de hand.”

“Tuinen zijn een belangrijk onderdeel van paleizen over de hele wereld. De vormgeving en uitstraling van de paleistuin van Symbolica is dan ook mede geïnspireerd op tuinen van andere grote paleizen, zoals de paleistuinen van Versailles. Er is 800 m² aan sedum als dakbegroeiing aangelegd. Sedum werkt isolerend en trekt vlinders en bijen aan. ­Daarnaast zijn er ongeveer 800 zonnepanelen op het paleisdak geplaatst. Door het ontwerp zijn ze op een esthetische manier in het totaalbeeld geïntegreerd.”

Illusie

Bij Symbolica zijn tevens diverse andere technieken toege­past, mede om ervoor te zorgen dat de attractie een sprookje blijft. Het betreft immers het ‘Paleis der Fantasie’. Het gebouw moet daarom voor iedereen betoverend blijven. Het attractiepark wil daarom niet te veel ingaan op de ­technieken die daarvoor moeten zorgen.

Met deze bijzondere attractie kan de Efteling de vernieuwing en vergroting van het attractieaanbod blijven garanderen. Het park is hiermee op weg naar een internationale be­stemming met 5 miljoen bezoekers per jaar. Symbolica is op 1 juli jl. geopend en de eerste reacties zijn positief. ■

Nieuwbouw Symbolica, Paleis der Fantasie

  • Opdrachtgever: Efteling bv te Kaatsheuvel
  • Ontwerp: Efteling bv
  • Groen Hoofdaannemer: Brouwers Groenaannemers te De Moer
  • E-aannemer (zonnepanelen) en installatie: Hoppenbrouwers Techniek te Dongen

Labels