Roofs 2017-08-66 Innoveren is vooruitzien

Bedrijfsprofiel

Dat innoveren vooruitzien is, wordt ­gedemonstreerd door het Platdakraam van Fakro. Het product werd geïntro­du­ceerd in een periode dat er nog maar weinig nieuw werd gebouwd. Inmiddels wordt het product veel ­toegepast, vindt het veel navolging en verwacht men een verdere ­stijging van de verkoop. Een gesprek met sales manager Bart Peters van de leverancier.

Ondanks de Kredietcrisis is FAKRO blijven innoveren en zoeken naar nieuwe markten. De ontwikkeling van het Platdakraam is daar een goed voorbeeld van. Het lag voor de hand om zich te oriënteren op de branche voor platte daken; deze bood ook mogelijkheden. Op het gebied van daglichtvoorzieningen had de Nederlandse markt op dat moment, we schrijven het jaar 2013, de keuze tussen lichtkoepels, lichtstraten of daglicht­buizen. Allemaal prima producten natuurlijk, maar men had wel het idee dat daar een aanvulling op mogelijk was. Dit resulteerde in de introductie van het Platdakraam.

Eigenschappen

Peters: “De meerwaarde ligt hem met name op het gebied van esthetiek. In de nieuwbouw wil men tegenwoordig vaker een fraaie afwerking van de daglichtvoorziening. De platdakramen voorzien daarin, met name vanwege de aluminium dakranden die in elke RAL kleur kunnen worden geleverd. Het raam is standaard opgebouwd uit triple glas (vierlaags is op aanvraag ook mogelijk) wat blijvend zorgt voor een optimale daglichttoetreding. Voorzieningen uit polycarbonaat worden, als ze verouderen, dof, wat een negatief effect heeft op de mate van daglicht die de voorziening doorlaat. De Platdakramen zijn door de toepassing van isolerend glas isolerend volgens de norm EN 14352-1 (U-waarde = 0,64 W/m²K bij een vierlaagse beglazing). Daarmee voldoet dit product ruimschoots aan de moderne eisen voor nieuwbouw.

“Wat betreft de maatvoering zijn de platdakramen eenvoudig te monteren omdat de standaard opstanden en maatvoeringen overeen komen met die van standaard lichtkoepels en lichtstraten. De opstanden hebben een hoogte van 15 cm en zijn opgebouwd uit een PVC meerkamerprofiel dat in het profiel is geïsoleerd. De opstand is eventueel te verhogen met een extra opstand DXW van 15 cm, wat o.a. praktisch kan zijn bij een groendak. Voor een waterdichte en esthetisch verantwoorde afwerking wordt gebruik gemaakt van een EPDM manchet. Het product wordt vanzelfsprekend onder afschot geplaatst, zodat eventueel vuil door het regenwater wordt afgespoeld. De mate waarin het Platdakraam aanvullend moet worden gereinigd, hangt af van de situatie waarin het is toegepast. In boomrijke gebieden is dat natuurlijk meer dan in bijvoorbeeld stedelijke gebieden.”

De Platdakramen zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar: vast, handmatig of elektrisch te openen. Tevens is er een beloopbare variant beschikbaar voor toepassing op dakterrassen. Zoals gezegd wordt er gewerkt met standaard maatvoeringen, maar het is ook mogelijk de producten op maat te laten maken.

Voortrekkersrol

FAKRO was destijds één van de eersten die een platdakraam op de markt bracht, inmiddels hebben diverse andere partijen een vergelijkbaar product in het assortiment. De innovaties worden bij het moederbedrijf in Polen ontwikkeld op basis van de signalen die in de respectievelijke markten worden opgepikt. Peters: “Bijna 23 jaar geleden waren wij de eerste buitenlandse vestiging van de fabrikant. Wij hebben veel fases die de andere vestigingen nu doormaken al doorlopen. Dat maakt dat wij een belangrijke gesprekspartner voor o.a. de Poolse R&D-afdeling zijn. Sommige pro­ducten worden speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld. De daglichtvoorzieningen die voldoen aan het ­Politiekeurmerk Veilig Wonen zijn daar een voorbeeld van: de Nederlandse regelgeving is op dit gebied internationaal vooruitstrevend.”

In 2016 werd de Reddot Design Award toegekend aan het Platdakraam. Dit is een internationale prijs voor design die sinds 1955 jaarlijks uitgereikt wordt door het Design Zentrum Nordrhein-Westfalen in Essen. De award wordt door veel experts ervaren als één van de meest prestigieuze prijzen op het gebied van industrieel design. De prijs werd toegekend omdat het Platdakraam (DEF - elektrische bediening) een combinatie maakt met een innovatieve technische oplossing en een modern design. Ook het beloopbare Platdakraam heeft inmiddels een prijs in de wacht gesleept, namelijk de Archiproducts Design Award 2016.

Mede dankzij de introductie van het Platdakraam heeft FAKRO geprofiteerd van het aantrekken van de markt en heeft het de positie op de Nederlandse markt weten te verstevigen. Peters geeft dan ook aan de toekomst op de Nederlandse markt met vertrouwen tegemoet te zien. Het bedrijf is voortdurend bezig met innovatieve oplossingen, dus we mogen ook in de (nabije) toekomst nog het één en ander van de fabrikant verwachten. ■

 

Labels