Roofs 2017-08-70 Nieuw dak voor ADRA Share & Care

Projectbeschrijving

In het kader van het project ADRA Share & Care is onlangs met behulp van sponsoring uit de dakenbranche het dak van het nieuwe activiteitencentrum in Huis ter Heide vernieuwd. Omdat het een asbesthoudend dak was, moest het oorspronkelijke dak eerst worden gesaneerd. Daarna is een nieuw dak aangebracht met behulp van isolatiepanelen.

ADRA is een internationale ontwikkelingsorganisatie met een christelijke grondslag. De (zelfstandige) organisatie zet zich wereldwijd in voor sociale en economische gelijkheid. Door samen te werken met vrijwilligers, partnerorganisaties, lokale vestigingen en lokale gemeenschappen draagt men structureel bij aan de zelfredzaamheid van mensen en gemeenschappen in rampgebieden en ontwikkelingslanden.

Sociale en economische rechtvaardigheid

Middels het project ADRA Share & Care wil men een bijdrage leveren aan sociale en economische rechtvaardigheid in de omgeving. Dit betekent dat men mensen, ongeacht hun achtergrond, sociaal wil activeren en laten participeren en dat men verbindingen wil creëren tussen mensen en culturen en duurzaamheid nastreven. Dit is de achtergrond voor de sanering en vervanging van het dak van een historisch gebouw op het terrein van het Nederlandse kantoor van de ontwikkelingsorganisatie. Het betreft het voormalig scoutinggebouw van de Hiram Edson Groep. Met behulp van een bouwteam dat geheel bestaat uit sponsoren is het dak op 17 augustus jl. vervangen.

’s Ochtends vroeg was het eerst de beurt aan de mannen van sloopbedrijf Sloopalles.nl. Dit bedrijf is gespecialiseerd in asbestsanering en vier medewerkers hebben de ochtend besteed aan het verwijderen van het asbesthoudende dak. Rond de lunch werd het gebouw en de omgeving gecontroleerd door de inspecteurs, de zogenaamde asbestvrijgavemeting. Nadat deze het dak asbestvrij hadden verklaard, werden de dakplaten van Falk Bouwsystemen uit Ede, die al klaarlagen, op het dak bevestigd door dakdekker­bedrijf Frank Dak en Wandbeplating uit Wateringen. Aan het eind van de dag was de klus geklaard.

Bij de werkzaamheden speelden, naast het asbestvraagstuk, nog een aantal andere aspecten een rol. Zo wilde men bijvoorbeeld de historische schoorsteen behouden, maar deze bleek bij nadere inspectie toch te wankel. ­Uiteindelijk is besloten de schoorsteen te verwijderen. ­Overigens maakte dit het aanbrengen van de nieuwe dakplaten wel eenvoudiger, omdat er geen uitsnede voor de schoorsteen hoefde te worden gemaakt. Ook worden er in een later stadium nieuwe vensters in de gevel aangebracht om de daglichttoetreding in de binnenruimte te verbeteren.

Bouwteam op basis van sponsoring

Bij de projecten in ontwikkelingslanden worden steeds in samenwerking met het bedrijfsleven mooie resultaten ­geboekt. Eerder berichtten wij bijvoorbeeld over de realisatie van een gezondheidscentrum in Ghana Town (Gambia). Bij de werkzaamheden aan het nieuwe activiteitencentrum in Huis ter Heide is dezelfde werkwijze gehanteerd.  De stichting heeft een ANBI-certificering, wat inhoudt dat sponsoringen in natura en dienstverleningen aftrekbaar worden gemaakt via de boekhouding van het sponsorende bedrijf.

Arjan Mark den Boer van de leverancier van de isolatieplaten vertelt dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd door een team dat gewend is met elkaar samen te werken. “Dit bevalt al jaren goed omdat de communicatielijnen kort zijn en de betrokken organisaties een flexibele houding hebben. Dit is ook mogelijk omdat het allemaal compacte organisaties betreft, waarbij het persoonlijk contact met de klant voorop staat.”

Frank Huijsman van het dakdekkerbedrijf vertelt dat alle bedrijven zich ook goed thuis voelen bij het christelijke gedachtegoed van ADRA. `Natuurlijk willen we allemaal een goede boterham verdienen, maar dat is niet het enige. Wij vinden het daarnaast belangrijk dat we iets terugdoen voor de gemeenschap. Daarom zijn we actief in de verduurzaming van (asbest)daken en dat is direct ook waar we elkaar op dit project konden vinden. We steunen de activiteiten van ADRA van harte.”

Met de vervanging van het dak heeft de stichting een ­enorme stap gezet op weg naar de realisatie van
ADRA Share & Care in Huis ter Heide. ■

Sanering en nieuw dak ADRA Share & Care te Huis ter Heide

  • Opdrachtgever: ADRA te Huis ter Heide
  • Asbestsaneerder: Sloopalles.nl te Lunteren
  • Dakdekker: Frank Dak en Wand te Wateringen
  • Leverancier isolatieplaten: Falk Bouwsystemen te Ede
  • Zetwerk: Metaalzetterij Midden Nederland Ede
  • Bevestigingsmiddelen: Fastener Point Ede

Labels