Roofs 2017-09-47 Lichtgewicht brandblussers

Special Brandveiligheid

De Nederlandse producent van brandblussers Neyfik levert compacte ­brandblussers voor de meest uiteenlopende situaties. Voor toepassing in de dakenbranche heeft het bedrijf een lichtgewicht blusser in het assortiment, waarmee direct kan worden gereageerd op een beginnende brand.

Door het gebruik van een brander of föhn in combinatie met brandbare materialen, of na het aanbrengen van (licht) ontvlambare producten, is er een risico op brand. Daarom is brandpreventie verplicht bij werkzaamheden met open vuur of hete lucht. De Arbocatalogus Platte daken bepaalt dat minimaal twee blussers van 12 kg per werkplek aanwezig moeten zijn. De brandblussers moeten gekeurd en verzegeld zijn en ze moeten worden geplaatst op een goed zichtbare, goed bereikbare plaats, zo dicht mogelijk bij de werkplek.

Innovaties

Neyfik introduceert aanvullend een assortiment lichtgewicht blussers. De Sprayblusser Professional Outdoor is ontwikkeld voor professionele toepassing. De blusser combineert ­een licht gewicht met het vermogen diverse typen brand te blussen. De substantie blust vaste stoffen en vloeistoffen en zelfs elektra tot 1000 Volt. Het is tevens vorstbestendig tot -15° C.

Als men de blusser altijd bij de hand heeft, kan snel worden gereageerd op een eventuele calamiteit en wordt grote ­(gevolg)schade voorkomen. Eventueel kan deze blusser zelfs in een holster aan het dijbeen worden gedragen. ­Daarnaast dient men vanzelfsprekend de blussers van minimaal 12 kg bij de hand te houden.

De Sprayblusser voldoet aan de eisen die gesteld worden in de NEN 2559 en daarmee ook aan de bepalingen in het Bouwbesluit. De fabrikant stelt dat de blusser de eerste jaar vijf jaar van het gebruik onderhouds- en keuringsvrij is. De blusser is aan de achterzijde van het etiket voorzien van een controleschema, zodat de verantwoordelijke BHV’er zelf kan controleren of de blusser nog voldoet.

Composietblusser voor installatiewerkzaamheden

Ook voert men voor de installateur de Composiet Poederen Schuimblussers van 2,6 of 9 kg. Zowel de poederblusser als de schuimblusser uit het assortiment zijn geschikt voor het blussen van de diverse typen brand, die op het dak kunnen ontstaan. Bij houten ondergronden kan het preventief inspuiten met schuim een optie zijn. Beide blussers zijn bestand tegen UV en vorst.

De fabrikant vestigt er de aandacht op dat de blussers niet corroderen, zowel van binnen als van buiten, en ook volledig recyclebaar zijn. Bij de keuze tussen een 6 kg poederblusser en een spray-schuimblusser ligt in de meeste gevallen de keuze voor een sprayblusser voor de hand. Met een sprayblusser is het vuur doorgaans snel onder controle en is er vaak ook geen gevolgschade. Poeder gaat vaak overal inzitten en het vervangen van een poederblusser is duurder dan een sprayblusser. Met 10 jaar volledige garantie wordt de kwaliteit nog eens extra benadrukt.

Zoals gezegd blijft het bij de hand houden van de grote blusser (minimaal 12 kg) een verplichting volgens de Brancheafspraak.

Labels