Roofs 2017-09-48 nieuwslijn special brandveiligheid

Drie kanshebbers IFV-VVBA-scriptieprijs 2017

Tijdens de expertclass FSE-Next Generation, afgelopen donderdag 14 september bij de TU Eindhoven zijn de nominaties voor de ­IFV-VVBA-scriptieprijs 2017 bekendgemaakt. De scriptieprijs is een initiatief van het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) en de VVBA (Vereniging van Brandveiligheid Adviseurs). De winnaar wordt 9 november aanstaande bekendgemaakt op het congres Fire Safety & Science in Arnhem.

De IFV-VVBA-scriptieprijs wordt jaarlijks toegekend aan de meest ­innovatieve, spraakmakende of relevante bachelor- of masterscriptie op het gebied van brandveiligheid, uitgevoerd aan een onderwijsinstelling in het Nederlands-Vlaamse taalgebied. Dit jaar zijn zestien scripties ingestuurd. Uit de inzendingen heeft de VVBA-scriptiecommissie – David den Boer (Peutz), Danny Ruytenbeek (Nieman Raadgevende Ingenieurs) en Erik Janse (BVEJ) – drie scripties genomineerd:

• Sami Takieddin – Universiteit Gent: A Numerical Investigation of Spray-Plume Interactions

• Paul Hoondert – Technische Universiteit Delft: State of the art fire safety concept for evacuation of different types of vulnerable patients in Dutch hospitals

• Cindy Veerman – Saxion Hogeschool: Rookgasexplosies

Bekendmaking van de nominaties vond plaats tijdens de expertclass FSE-Next Generation. Bij de opening van deze ­expertclass maakte Patries Robijn-Meijers (DGMR/VVBA) de veertig deelnemers enthousiast voor Fire Safety Engineering. Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde bij het IFV, benadrukte de verbinding tussen praktijk, bedrijfsleven en opleiding in zijn presentatie Research in Fire Safety: FSE to understand Fire. Ruud van Herpen, Fellow FSE aan de TU Eindhoven, ging dieper in op faalkansen van brandwerende scheidingen bij Fire Safety Engineering.

Nieman heeft UPD Erkenningscertificaat

Afgelopen zomer heeft het CIBV (Certificatie Instelling voor ­Beveiliging en Veiligheid) verklaard dat de Nieman Groep ­officieel UPD Opsteller is.

Te vaak komt het voor dat een installatie niet wordt geaccepteerd omdat de brandbeveiliging op onjuiste uitgangspunten is gebaseerd. Deze wisselende kwaliteit van uitgangspunten­documenten vormde de aanleiding tot de Regeling. ­Opdrachtgever, eisende partij en installateur hebben immers behoefte aan een hoge kwaliteit van het uitgangspuntendocument. Want daarmee wordt hun brandveiligheid gespecificeerd.

Ten eerste worden fouten voorkomen door de eis in de Regeling van interne controle (‘vier-ogen-principe’). Daarnaast zorgt de steekproefcontrole door CIBV samen met een effectief sanctiebeleid dat  de lat op het juiste ­niveau wordt gelegd. U kunt bij Nieman terecht voor het ­ opstellen van Uitgangspuntendocumenten (UPD) voor de volgende vakgebieden:

  • Brandmeldinstallaties
  • Ontruimingsalarminstallaties
  • Rookbeheersingsinstallaties
  • RWA en overdrukinstallaties
  • Blussystemen
  • Sprinklerinstallaties
  • Watermistinstallaties

Houten spanten in ligboxstal beter bestand tegen brand

 

Volgens het Bouwbesluit moeten stalconstructiematerialen aan de binnenzijde van de ruimte voldoen aan Brandklasse B en Rookklasse s2. Staal voldoet daar direct aan, hout niet. Hout werd in het Bouwbesluit uitgesloten. De Groot Vroomshoop toonde in 2016 met onderzoek van DLV Advies aan dat, op basis van Artikel 1.3 Gelijkwaardigheids­bepaling, het gebruik van hout wel kan. Met die bepaling biedt het Bouwbesluit de ruimte om met een gelijkwaardige toepassing te komen, zolang deze voldoet aan de gestelde prestatie-eisen. Het onderzoek naar het brandscenario van hout maakte duidelijk dat toepassing van houten spanten en gordingen geen negatief effect heeft op de brandveiligheid van stallen. Sterker nog, bij hout ontstaat onder invloed van hoge temperaturen aan het oppervlak een isolerende, beschermende koollaag. De gehele constructie blijft daardoor veel langer intact dan een stalen constructie, waarmee dieren in geval van brand meer vluchttijd hebben.

 

NEN publiceert Nederlandse vertaling van NEN-EN-IEC 60079-10- deel 1 en 2

De vertaling van de Europese norm IEC 60079-10 deel 1 en 2 geeft richtlijnen voor het indelen van gevaarlijke gebieden in zones met gasontploffingsgevaar. Samen met de Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 7910 kunnen met deze twee delen de vorm en omvang van de gevarenzones worden bepaald.

Tiende update in brandbestrijding en Fire Safety Engineering

Woensdag 8 en donderdag 9 november a.s. viert het Nationaal Congres Fire Safety & Science haar 10e editie in successie. Het congres vindt plaats op de locatie van congresorganisator IFV in Arnhem. Samen met Stichting Fellow FSE zet IFV het jubileum luister bij met een tweedaags programma rond de laatste ontwikkelingen, trends en activiteiten op het terrein van Fire Safety Engineering (FSE) en brand­bestrijding. De plenaire lezingen en de deelsessies met workshops leggen de verbinding tussen brandpreventie en brandrepressie en koppelen wetenschap met praktijk.

Brandveiligheid voor PV

Op 19 oktober organiseren Conduct, Solarclarity, SolarEdge en Omega in samenwerking met branchevereniging Holland Solar een trainings­middag over brandveiligheid voor PV. Aan bod komt o.a. het juist aansluiten van bekabeling, de eisen vanuit wet– en regelgeving, wanneer en welke overspanningsbeveiliging toe te passen en over vlamboogbeveiliging in omvormers.

Vanuit de markt is zeer enthousiast gereageerd op deze trainingsmiddag, waardoor deze inmiddels al is volgeboekt. Uiteraard volgt er binnenkort een nieuwe datum, waarop de training wordt herhaald. Aanmelden hiervoor is mogelijk via de website van Holland Solar of Solarclarity. Mochten er verder nog vragen zijn met betrekking tot deze trainingsmiddag, kan er uiteraard contact opgenomen worden met de respectievelijke ­partijen. Conduct meldt tevens aanwezig te zijn op de Vakbeurs Energie in Den Bosch op de gezamenlijke stand met Helukabel (stand 05.D057).

Transformatie van de Neudeflat te Utrecht tijdens de BBN Studiedag 2017

Tijdens de BBN Studiedag 2017 ‘Brandveilig transformeren’ zullen Jeroen Bestman van A3 Architecten en Pim van der Vliet vertellen over hoe zij bij de transformatie van de Neudeflat in Utrecht naar wonen, om zijn gegaan met het verwezenlijken van een gebouw dat veilig is voor de bewoners. Zo wordt ingegaan op de vluchtwegen, de constructie en de puzzel die dit oplevert in combinatie met wensen als zoveel mogelijk woonoppervlak en een passende uitstraling voor het gebouw. Dit jaar vindt de BBN Studiedag plaats op donderdag 23 november 2017 van 9.00 – 17.00 uur in het gebouw van de Koninklijke Metaalunie te Nieuwegein.

Labels