Roofs 2018-01-03 Geen E.D.E.D.D. maar E.D.D.D. in de bouwkolom.

Column

Eerst Denken Dan Doen in de bouwkolom is een groot probleem. Niet voor de uitvoerenden, die denken echt wel na. “Heb ik alles op het dak voordat ze de brander aanzetten?” Twee, drie keer op en neer omdat er nog spullen beneden liggen, is geen pretje. Nee, E.D.D.D. in het voortraject en dáár de gevolgen van de beslissingen overzien, dát is een groot probleem de bouwkolom. In die fase wordt veel te vaak maar wat geroepen en gedaan, zonder de consequenties te overzien.

Hoe vaak zien we niet dat isolatiedikte en opstandhoogte in geen verhouding tot elkaar staan? Een steeds maar repeterend detail moet over de hele bouw aangepast worden, waardoor duizenden euro’s over de balk worden gesmeten. Oplossingen in de nieuwbouw, die er uitzien als gefrommel, terwijl op de tekentafel met een beetje inzicht in de materie een perfect betaalbaar detail te creëren was geweest. Of erger nog: een situatie waarbij gewoon blind is doorgegaan, waarbij iedere discipline het probleem voor zich uitschuift en de nazorg erop leegloopt.

Productkeuzes die niet overeenkomen met de uiteindelijk gewenste gebruikers en de functie van het dak. En architecten c.q. opdrachtgevers die met hun beperkte inzicht maar vast blijven houden aan hun eerste beslissing. U kent vast nog meer voorbeelden dan ik. Want hoe frustrerend is het niet dat men iets wil laten maken waarvan u op voorhand weet dat de eindgebruiker niet krijgt wat hij wil? Op voorhand weten dat na het aanbrengen van uw werkzaamheden de boel op de schop moet, omdat meneer of mevrouw gewoon de eigen zin door wil drijven.

U kent die reclame wel: “Doet u mij maar een kapseltje – een pakje – een autootje en een frisje”. Nooit krijg je dan wat je echt wil. Zo lijkt het op dit moment ook te gaan met het dak. Doe mij maar een geïsoleerd dakje, Rc-tje 6 lijkt me wel goed. En aan de slag kan de dakdekker.

O ja, doe mij ook maar een veiligheidssysteempje, want ik geloof dat we later ook onderhoud moeten gaan plegen. Wat voor systeem wenst u? Ja, maakt mij niet uit, doe maar een systeempje. Als het maar veilig wordt. Oké, daar komt een veiligheidsysteem aan, dat past bij de verkoopkwali­tei­ten van de dakaannemer: simpel en eenvoudig, want meer is niet nodig, of groots en geweldig, want waarom niet alles wat verkoopbaar is direct plaatsen?

Sorry, wacht even met het plaatsen van dat veiligheidssysteempje want we willen ook nog een installatietje en een PV-systeempje op het dak. Wat heeft u dan in gedachten? Gewoon wat paneeltjes, je weet wel. Ja, U weet wel!

Zonder overleg vooraf wordt uitsluitend gekeken naar de optimale opbrengst en gaan de PV-cowboys uw net gereed zijnde dak op. Respectloos voor uw werk en zonder kennis van daksystemen smijt men het systeem op het dak. Daar waar uw mensen hun best hebben gedaan om het dak veilig waterdicht te maken, banjeren installateurs van velerlei kunnen over uw dak. Plaatsen ze installaties, waar zij geen onderhoud aan hebben, op de meest onmogelijke plekken, of stijf langs de dakranden op het dak.

Dan, als iedereen klaar is, krijgt u te horen dat het veilig­heidssysteempje het dak op kan. Niet voor het eerst krijgt een ­opdrachtgever dan te horen “Sorry, maar uw dak is zo niet meer veilig te onderhouden”. Het ontworpen systeem past niet bij alles wat u nu op het dak hebt laten plaatsen. Nu is het veiligste dak het dak dat we niet betreden, maar toch...

Eerst Denken Dan Doen in de bouwkolom kan nog steeds ­zoveel geld besparen en opleveren! Toch jammer als we Eerst Doen En Dan Denken. E.D..E.D.D. Het scheelt maar één letter maar ook kapitalen aan aanpassingen tijdens de bouw en nazorg gedurende de exploitatietijd.

Theo Wiekeraad

Vanaf het volgende nummer van Roofs zal Theo Wiekeraad een eigen, maandelijkse rubriek vullen over de wederwaardigheden van de dakdekker: ‘Theo Talks’.

Labels