Roofs 2018-01-06 Duurzame herbouw voor hoofdgebouw Van der Valk Heerlen

In dit artikel wordt de nieuwe jaargang van de verkiezing Dak van het Jaar afgetrapt. De DakAward voor het Dak van het Jaar 2017 zal op 23 maart 2018 worden uitgereikt in Egmond aan Zee. Het in dit artikel beschreven project zal volgend jaar meedingen naar de prijs.

In januari 2016 brandde een gedeelte van het Van der Valk hotel in Heerlen af, toen in het restaurant brand ontstond tijdens werkzaamheden in verband met een verbouwing. Het hoofdgebouw, met het restaurant en de keuken, werd als gevolg hiervan volledig gesloopt. Sindsdien bediende men de gasten in een pop-up restau­rant, tot in oktober 2017 het vernieuwde restaurant kon ­worden geopend. Ook de entree werd volledig vernieuwd. De grote serre van het restaurant biedt een ruim uitzicht op de groene omgeving en verwijst naar de nabij gelegen oranjerie van kasteel Terworm.

Verduurzaming

Men heeft de gelegenheid aangegrepen om het duurzaamheidsniveau van het hotel te verhogen. Door diverse maatregelen is het gebouw zo’n 30% energiezuiniger geworden dan volgens de huidige regelgeving wordt vereist. Zo is de nieuwe beglazing HR+++ en is er ledverlichting toegepast. Verder is er een WKO-installatie geplaatst en wordt de nieuwste techniek toegepast op het gebied van verwarming/koeling, gebouwbeheer en energiemonitoring. Het watergebruik wordt beperkt door elektronisch aangestuurde kranen. De hotelketen gaat hiermee voor de GreenKey-erkenning Gold.

Het dak speelt een belangrijke rol in deze verduurzaming. Zo wordt bijvoorbeeld het hemelwater van het gebouw opgevangen en gescheiden van het rioolwater. Het vloeit terug in het Geleendal. Tevens is op het dakterras een groendak aangelegd en zijn op het bestaande dak van het hotel in totaal 312 zonnepanelen geïnstalleerd.

Sedumcassettes

Het groendak is gerealiseerd met behulp van de zogeheten Mobiroof-sedumcassettes. Ze zijn door hoveniersbedrijf Hans Linders uit Sint Joost aangebracht op de entree en het dakterras (465 m²). De cassettes zijn vervaardigd uit hergebruikt kunststof. Ze zijn eenvoudig aan elkaar te klikken en direct te plaatsen op de dakbedekking. Ze zijn gevuld met vier tot zes sedumsoorten.

Er is voor de toepassing van een groendak gekozen vanwege de isolerende werking van het dakpakket. Er wordt ook steeds vaker gekozen voor dit type daken door hun waterbufferende werking, met name in de stedelijke omgeving. De opslag­capaciteit van de onderhoudsarme sedumcassettes is 20 liter water per vierkante meter. Volledig verzadigd zorgen de cassettes voor een maximale dakbelasting van 58 kg/m². Daarnaast zorgen sedumdaken voor een brede biodiversiteit. De zogenoemde Mobiroof-cassettes bevatten zes verschillende soorten vetplantjes die met de seizoenen mee kleuren.

Het nieuwe dakterras heeft als thema ‘de eetbare tuin’ en wordt beplant met bosaardbei, framboos, braam, druif en kruidenplanten. Daarnaast worden er perenbomen en duindoorn geplant. Kant en klare klimophagen (Hedera ‘Woerner’) van Mobilane zijn geplant in bakken van cortenstaal en bakenen de vlonderterrassen af. Het ‘groene’ terras biedt ruimte aan zo’n 200 gasten.

Optimaal resultaat

Het dakterras is door Pex Dakbedekkingen uit Echt onder de houten vlonders waterdicht gemaakt met een losliggende (in de overlappen mechanisch bevestigde) EPDM dakbe­dekking. Met de PIR afschotisolatie (15 mm/m¹) wordt vervolgens een Rc-waarde van 6,0 bereikt. Hieronder is een bitumineuze dampremmer aangebracht. Voor het hemel­waterafvoer, tenslotte, is gebruik gemaakt van Pluvia hemelwaterafvoeren, die het water versneld afvoeren.

Van der Valk Heerlen verrijst kortom op een duurzame manier uit haar as. Zowel het bestaande dak als het nieuw gerealiseerde dakterras zijn fraaie voorbeelden van hoe op een relatief eenvoudige wijze een optimaal resultaat bereikt kan worden op het gebied van esthetische uitstraling en duurzaamheid. ■

Nieuwbouw Van der Valk Heerlen

  • Opdrachtgever: Van der Valk
  • Ingenieursbureau: Ingenieursbureau Palte, Valkenburg a/d Geul
  • Hoofdaannemer: Geelen Bouw & Vastgoed, Neer
  • Dakdekker: Pex Dakbedekkingen bv, Echt
  • Hovenier: Hans Linders Hoveniers, Sint Joost
  • Leverancier sedumcassettes: Mobilane bv, Leersum

Labels