Roofs 2018-01-40 Logo in PVC membraan op dak DHL

Special Dakbedekkingen

Het nieuwe logistieke centrum van DHL op Brucargo, bij de Brusselse luchthaven Zaventem, is indrukwekkend te noemen. Ook vanuit de lucht valt het gebouw goed op. Op het dak is een gigantisch DHL-logo aangebracht met speciaal daarvoor geproduceerde en gekleurde PVC-membranen.

Gunther Guinée

Met de nieuwe locatie, goed voor 31.500 m² magazijnruimte (plus 18.000 m² tussenverdieping) en 5.000 m² kantoren, ­verankerde DHL de luchtvrachtactiviteiten op Zaventem.
Het gebouw, gerealiseerd aan de ingang van Brucargo, wordt door MG Real Estate voor een periode van vijftien jaar verhuurd aan DHL en werd ondertussen verworven door Montea.

Het ‘state-of-the-art’ logistiek centrum voldoet aan de strengste veiligheidsvoorschriften en TAPA-normen, is ­ideaal gelegen in deze strategisch belangrijke regio en biedt ook de beste infrastructuur voor alle luchtvrachtgebonden ­activiteiten. Het gebouw voorziet ondermeer in specifieke zones, waaronder een temperatuurgecontroleerde zone van 1.750 m², die eveneens voldoet aan de strengste GDP-normen. In lijn met de Deutsche Post-DHL ‘Go Green’ waarde, was dit pand voor DHL Global Forwarding een groene investering met milieuvriendelijke technologieën waaronder zonnepanelen en hergebruik van hemelwater.

Het dak is opgebouwd uit een Steeldeck drager, een PIR-iso­latie en een mechanisch bevestigde PVC-dakbedekking. Toen de opdrachtgever het plan opvatte om op dit dak ook het logo aan te brengen in de originele kleuren en bovendien zo groot mogelijk (afmetingen ca. 30 x 127 m), werd er aanvankelijk gedacht aan een geschilderde oplossing.

PVC in plaats van verf

Deze gedachte moest echter al snel worden losgelaten, aangezien het aanbrengen van verf op een PVC dakbedekking niet echt de bedoeling is. Men kan een langdurige hechting niet garanderen en ook de eventuele negatieve invloed van de verf op de dakbedekking is niet bekend.

Dakdekker ADW uit het Belgische Lochristi deed een voorstel om dit logo te realiseren met behulp van PVC membranen en het geheel te föhnen op de bestaande PVC dichting. Speciaal voor dit werkje werd een PVC Protan SE gewapende folie van 1,2 mm geproduceerd, volgens de kleurcodes Geel en Rood van DHL.

Protan is een internationale fabrikant van kunststof dakmembranen en technische folies. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in het Noorse Drammen waar ook een groot deel van de productie gevestigd is. Andere productielocaties liggen in Nesbyen (Noorwegen) en Lesjöfors (Zweden). De fabrikant is marktleider in de Scandinavische landen en werkt in Nederland en o.a. Rusland, Hongarije, Kroatië en Slovenië met partners. Het bedrijf heeft eigen vestigingen in Finland, Zweden, Denemarken, Polen, Engeland en België.

Het logo werd in de juiste verhoudingen eerst volledig uitgetekend op het dak, waarna de verschillende vlakken met de juiste PVC werden ingevuld. Eerst de rode letters, daarna de gele omranding. Er waren in totaal ca. 400 werkuren nodig om de klus te klaren. De voornaamste aandachtspunten waren dat het dak van tevoren gereinigd moest worden, vanwege de vervuiling van het dak (dat amper één jaar geleden werd gerealiseerd). Het werk werd bovendien pas uitgevoerd nadat de bliksemafleider op het dak stond. Het logo kon vervolgens worden aangebracht, zodat het pand ook vanuit de lucht de aandacht zal trekken.

Labels