Roofs 2018-01-65 Griepvaccinatie voor de wintermaanden

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, onder meer: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere productiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid. Dakdekkers- en installatie­bedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. Eén van de maatregelen is de jaarlijkse griepvaccinatie.

Als de nazomer voorbij is, is de ‘R’ al lang weer in de maand. Helaas minder zon, meer regen en wind, de dagen korter en het weer is kouder en guurder. En als de winter begint, begint een tijd waarin veel mensen ziek worden van de griep of griepverschijnselen hebben. En griep is toch zo naar. Proesten, hoesten, snotteren, koud en rillen, koorts, hoofdpijn, keelpijn, de spieren zijn zwaar, de fut is er echt uit. Je hebt de griep en jij niet alleen. Veel mensen om je heen hebben het ook. Dan maar met z’n allen diep onder de wol en wachten op betere tijden.

Bedenk dat de griep een serieuze ziekte is. Het is niet alleen maar een vervelend weekje koorts en in bed liggen, en daarna nog een weekje om bij te komen. Voor ­sommige mensen kan griep leiden tot ernstige klachten of zelfs sterfte. Tijdens een griepepidemie overlijden er tussen 200 tot 1000 mensen aan de gevolgen van griep, vooral chronisch zieken en 60-plussers; en deze laatste groep is groeiende. De Gezondheidsraad raadt mensen uit bepaalde groepen dan ook aan om tussen half oktober en half november de griepprik te halen.

Griepvaccinatie, of kort gezegd de griepprik, voorkomt niet in alle gevallen een besmetting met griep. Dit is onder meer afhankelijk van het afweersysteem van de persoon of de gekozen samenstelling van het vaccin. Met name ouderen kunnen toch nog geïnfecteerd worden, echter vaak verloopt de griep milder en is de kans op complicaties kleiner. In het algemeen voorkomt vaccinatie ziekte in ongeveer 70% van de jong volwassenen, voor ouderen ligt dit percentage lager.

Bij Gebr. Janssen hebben de mensen al ruim tien jaar lang de mogelijkheid om de griepprik te halen. Deze groep mensen varieert rond de 15% van de totale populatie (in Nederland is dit ca. 18%). De mensen weten inmiddels dat als de klok wordt verzet: wintertijd = grieppriktijd. Zo ook onze dakdekker Piet. Aan het eind van de zomer start de ­inventarisatie voor de griepprik. Voor het vragen heeft Piet zich al gemeld! Na inventarisatie ontvangt de lokale apotheek de bestelling en levert tijdig uit zodat de bedrijfsarts aan de slag kan. Twee tot drie weken na vaccinatie biedt het vaccin optimale bescherming. De winter kan dan maar komen en Piet is er weer klaar voor.

Griepvaccinatie is één van de vele stapjes. En bedenk:
vele kleine stapjes is één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.

Labels