Roofs 2018-10-77 97 Nul-op-de-Meter-woningen in Leusden

Projectbeschrijving

In het kader van de realisatie van ‘Nul-op-de-Meter-woningen’ werkt Bloemendal Bouw momenteel aan de renovatie van 97 woningen in het centrum van Leusden.

Het in 1961 opgerichte bedrijf werd in 2003 overgenomen door het huidige management. De afgelopen 10 jaar moest men het niet alleen door de economische crisis loodsen, ook een verjonging was noodzakelijk om de strategie ­(specialisatie in verduurzaming), te realiseren. Directeur Jan Costa vertelt hierover: “Zowel de verjonging als de focus op duurzaamheid hielp ons door de crisis en geeft ons vandaag de dag een voorsprong op andere bouw­bedrijven van onze grootte. Wij richten ons vooral op duurzaamheid in nieuwbouw en renovatie van zowel woningen, scholen en panden voor defensie.”

Project Hamershof

“Elk project is speciaal in zijn soort, maar dit steekt er toch wel bovenuit qua impact en complexiteit,” zegt uitvoerder Wim van Dijk. “De eerste planning werd al gemaakt in 2015, maar het is nu pas dat de uitvoering gaat beginnen. Van het begin af aan was duidelijk dat de renovatie zo duurzaam mogelijk moest worden. De verbinding naar het gasnet vervalt. Door de warmtepompen kan er straks met een lage temperatuur verwarmd worden. De stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen die per 20 stuks op ieder dak aan­gebracht worden. De dakconstructie zelf is van staal.”

Naast deze genoemde oplossingen zocht Bloemendal Bouw nog naar het overwinnen van een volgende uitdaging. Costa: “De woningen liggen in een winkelgebied, daarnaast liggen de warmtepompen op het dak en die maken ook geluid. Dus geluidsisolatie is ook een belangrijke factor. Alle dakelementen worden prefab aangeleverd uit onze fabriek, hier hebben wij de mogelijkheden en de ruimte om alles optimaal voor te bereiden en zo tijdwinst te boeken bij de installatie. De bewoners blijven namelijk gewoon thuis en die willen we zo weinig mogelijk belasten.”

Dakramen voor speciale situaties

“De Dakea vertegenwoordiger overtuigde ons met het Ultima dakraam voornamelijk door de geluidsisolering. Het is belangrijk om goede partners te hebben bij dit soort complexe projecten,” legt Jan Costa uit. “Als ik eerlijk ben, was ik in het begin wel wat sceptisch, omdat ik Dakea nog niet kende. Maar de link met de VKR Groep, waar ook VELUX onder valt, gaf me wel vertrouwen in de kwaliteit. Doordat we een demo-woning gedaan hebben, hebben we ons kunnen overtuigen van de daadwerkelijke kwaliteit van de Dakea dakramen. Goede kierdichtingen, isolatiewaardes en uiteraard ook de prijs maken Dakea dan ook een goede oplossing voor ons als Bloemendal Bouw. Daarnaast is de 20 jaar garantie ook een extra pluspunt richting de VVE die uiteraard ook betrokken is in dit project.”

Labels