Roofs 2018-12-70 Het A&T Loci zonnepaneelsysteem is technisch en esthetisch verantwoorde energieverzorger

Productnieuws

Zonnepanelen op het dak zijn een niet meer weg te denken energiebron geworden, maar het staat esthetisch en technisch nog in de kinderschoenen. Dapan Solar probeert daar met het A&T Loci-systeem verbetering in te brengen.

Dapan Solar heeft het verkooprecht van het gepatenteerde Loci-systeem van Rebor bv voor de Nederlandse markt verkregen. Het systeem zal onder de naam A&T Loci vermarkt en gemonteerd gaan worden. Het bedrijf heeft samen met de fabrikant het volledig geïntegreerde, dakvullende zonne­panelensysteem doorontwikkeld, zodat het geschikt is voor grootschalige nieuwbouw en renovatieprojecten.

Het esthetische zonnepanelendak combineert de functie van dakbedekking en energieopwekking in één product, ­zodat er geen additionele dakbedekking noodzakelijk is om tot een waterdichte schil te komen. Het uniforme, zwarte uiterlijk van het A&T Loci zonnepanelen-dak levert de perfecte pasvorm voor geavanceerde visuele toepassingen. Buiten de zonnepanelen worden passtukken toegepast met dezelfde ­uitstraling als de zonnepanelen, om het dakvullend te maken. De panelen zijn in verticale richting ‘gepotdekseld’ bevestigd, wat een optimale ­waterdichtheid garandeert. Tussen de paneelkolommen garandeert het bevestigingssysteem een watergeleiding van nok tot goot. Er wordt geen gebruik gemaakt van een aparte afdichting, waardoor het watermanagement ook na vele jaren ­gewaarborgd blijft.

Geluidstesten conform EN-ISO 717-1 laten zien dat het zonnepanelen-dak over uitstekende akoestische eigenschappen beschikt. Als voorbeeld nemen we een dak met Rc=9 en voorzien van dakpannen, dit levert 38 dB. Eenzelfde dak met Rc=9, voorzien van A&T Loci = 40 dB. Het systeem is reeds enkele jaren succesvol getest op het testdak van de TU-Eindhoven. Hier zijn de dampopenheid, waterdichtheid, ventilatie, paneel-, en spouwluchttempera­turen uitgebreid getest.

Bij de ontwikkeling stond tevens veiligheid hoog in het vaandel. De toegepaste zonnepanelen zijn van het glas/glas principe waardoor er praktisch geen materiaal vlam kan vatten. De ‘aansluitdoos’ bevindt zich in een metaalgedeelte waardoor het dakbeschot geen vlam kan vatten, mocht er iets mis gaan met de aansluitdoos. De complete bedrading wordt bij de leverancier geconfec­tioneerd, waardoor de montagemedewerkers zelf geen connectoren hoeven te monteren op de bedrading, ze hoeven het enkel aan te sluiten. De montage van connectoren op de kabels is immers een kritisch element op het gebied van het ontstaan van calamiteiten.

Labels