Roofs 2019-01-88 Venuslood behoudt haar schoonheid

Productnieuws

Bladlood wordt al eeuwenlang gebruikt om duidelijke redenen. Maar in de huidige praktijk wordt ook vaak gekozen voor een loodvervangend product. Onlangs introduceerde loodproducent Uzimet in reactie hierop het Venuslood, een bladlood dat vanwege de toepassing van een speciale coating niet ­uitloogt en dus milieuvriendelijk is.

Bladlood wordt in de bouw voornamelijk gebruikt als waterkerend materiaal bij hwa’s, dakaansluitingen, spouwmuren, dakkapellen en schoorstenen. Het product wordt in verschillende diktes op rol geleverd en wordt vervolgens op de juiste maat geknipt en in de gewenste vorm geklopt. Het metaal is flexibel en daardoor goed vervormbaar: eenmaal vervormd, blijft het in de gewenste vorm alle eigenschappen houden gedurende de volledige levensduur van het gebouw waar het is toegepast.

Eigenschappen

Lood geleidt elektriciteit en warmte en heeft een relatief dichte structuur (waardoor het bijvoorbeeld röntgenstraling en geluid tegenhoudt). Vergeleken met andere metalen, heeft lood een opvallend laag smeltpunt: 327°C. Dit maakt het materiaal gemakkelijk in de verwerking. De meest opvallende eigenschap is dat het goed vervormbaar is. Dit maakt dat de meest uiteenlopende vormen gemakkelijk realiseerbaar zijn. Men kan het ook zeer vaak vervormen: het materiaal breekt niet snel. De treksterkte kan worden verhoogd door het materiaal te mengen met een kleine hoeveelheid koper (conform EN 12588).

De mechanische eigenschappen zijn algemeen bekend en worden ook wel op de juiste waarde geschat. De milieu-eigenschappen zijn daarentegen onderwerp van discussie. Lood loogt uit en omdat te hoge concentraties lood slecht voor de gezondheid zijn, is dit een aspect om terdege rekening mee te houden. Tevens veroorzaakt het uitlogen van het metaal de bekende witte loodstrepen op daken, wat weer een esthetisch nadeel is. Omdat in de bouw het thema milieuvriendelijkheid steeds zwaarder gaat wegen, komt bij veel projecten het alternatief (een loodvervanger) op tafel. Mede hierom ontwikkelde loodproducent Uzimet enkele jaren geleden het zogeheten Venuslood. Dit is een bladloodproduct met een veredeld oppervlak, wat voorkomt dat het materiaal uitloogt en ook zorgt de coating voor een gelijkmatige en esthetisch fraaie uitstraling, die gedurende de gehele levensduur van het gebouw blijft zitten. Het betreft een circulair product: lood kan worden gerecycled zonder verlies van kwaliteit.

Eeuwige schoonheid

De naam van het product is goed gekozen. Venus, de godin van de liefde, bezit immers een eeuwige schoonheid. Precies dat is wat Venuslood biedt. Het betreft traditioneel gewalst bladlood, voorzien van veredeld oppervlak. Patineren van het loodoppervlak is hierdoor overbodig. De coating zorgt voor een gegarandeerd gelijkmatig en streeploos kleuroppervlak (geen loodwit). Naast de standaard afmetingen kan Uzimet ook uitzonderlijke maten leveren.

Voor het overige heeft het product dezelfde eigenschappen als ‘gewoon’ lood. Het is dus een zwaar product, dat desondanks flexibel is te verwerken (vanaf -5°C). Het materiaal laat zich in alle weersomstandigheden plaatsen, aangezien ook bij vochtigheid geen carbonaataanslag optreedt. Het is niet nodig om patineerolie toe te passen, wat weer tijd en kosten bespaart. Om de oppervlakteafwerking te beschermen, wordt bij de verwerking van het Venuslood geen gebruik gemaakt van oplosmiddelhoudende kleefband. Dit betekent dus dat het materiaal volgens de ambachtelijke methode wordt aangebracht, net als standaard lood.

Ook dit product wordt, net als de overige loodproducten van de producent, vervaardigd uit 100% gerecycled lood en het is zelf eveneens volledig recyclebaar. Op basis hiervan, en de levensduur van het materiaal, stelt de producent dat het één van de milieuvriendelijkste bouwmaterialen is.

Milieu

Desgevraagd stelt de producent dat Venuslood, sinds het enkele jaren geleden werd geïntroduceerd, al goed raakt ingeburgerd. Inmiddels zijn er al verschillende aansprekende projecten mee uitgevoerd. De esthetische kwaliteiten zijn een belangrijke factor, maar de milieu-eigenschappen spelen een nog belangrijkere rol. Omdat het metaal door toepassing van de coating niet meer uitloogt, is een belangrijk nadeel van lood weggevallen. De gemakkelijke verwerkbaarheid, de technische kwaliteiten en de lange levensduur zorgen voor de rest.

De discussie over de milieu-eigenschappen van zware metalen (zoals lood), en aan de andere kant die van de alternatieve producten (zoals loodvervangers) is in de loop der jaren een ingewikkelde geworden, vanwege de veelheid aan studies en interpretaties daarvan. Welke mate van uitloging is schadelijk en hoe verhoudt de recycling en de levensduur zich tot het ontbreken van de uitloging en de toepassing van kunststof? Om maar te zwijgen van de verschillen in technische prestaties. In een volgend artikel zal Roofs de verschillende aspecten op een rijtje zetten en op deze manier proberen enige helderheid te scheppen in de discussie.

Labels