Roofs 2019-03-06 Multifunctioneel clubgebouw met 'goud' omrand

Dak van het Jaar 2019

Vanaf komend voetbalseizoen verhuizen de amateurtak en jeugdopleiding van Feyenoord naar een nieuw trainings-en wedstrijdcomplex, inclusief vijf voetbalvelden en een multifunctioneel clubgebouw. De nieuwbouw op Sportcomplex Varkenoord herbergt onder meer een geïntegreerde tribune, sportmedische ruimtes en kleedkamers. Zowel de verdiepingsvloer als het dak krijgen een goudkleurige omhulling; een referentie naar het goud in het logo van de voetbalclub.

Waar vroeger het Clara Ziekenhuis stond, verrijst nu het nieuwe onderkomen van Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord (de jeugdopleiding en de amateurtak). Op de begane grond van het clubgebouw komen onder andere kleedkamers en sportmedische ruimtes. Op de verdieping komen kantoren, studieruimtes, een kantine, terras en ­spelerslounge. Aan de westkant staat al een geïntegreerde tribune voor 1100 zitplaatsen.

Karakteristieke onderdelen van het multifunctionele club­gebouw worden de goudkleurige dakrand en de goud­kleurige rand die de verdiepingsvloer accentueert. Tussen die opvallende schijven bevindt zich straks een gevel met stalen cassettes en transparante puien. Het dak van 30,5 bij 98 meter maakt het gebouw alzijdig door de overstekken en overdekt de hele tribune, waar het overstek bijna 10 meter bedraagt. Bij het terras is het overstek bijna 4 meter en aan de voor- en zijkant van het gebouw zijn de overstekken respectievelijk 2 en 1,5 meter.

Mock-up

Om zo licht en slank mogelijk te bouwen, is de ­dakconstructie gemaakt van stalen vakwerkliggers en stalen ­windverbanden haaks erop. Rondom zijn de vakwerkliggers voorzien van kokerprofielen waarop omegaprofielen kwamen. Op deze omega’s worden goudkleurige, aluminium composiet pane­len verlijmd en geschroefd. Die panelen van 4 mm dikte, ­maximaal 1,50 meter hoogte en 3 meter lengte hebben een polyetheen kern, een zwarte aluminium binnenzijde en een Anodized Bright Gold aluminium buitenzijde met een PVDF kunststof beschermlaag. De combinatie van ­chemische en thermische hechtingen geeft de panelen een hoge sterkte en stijfheid. Om kleurverschillen te voorkomen, worden de ­panelen in dezelfde richting gemonteerd. De sandwich elementen blijven in principe in goede conditie, mits ze jaarlijks tweemaal gereinigd worden. De fabrikant geeft 40 jaar garantie op de prestaties.

Op de vakwerkliggers, die onder afschot worden gebouwd, liggen geprofileerde stalen dakplaten. Ter plaatse van de kantine komen de dakplaten in het zicht. De dakplaten daar zijn geperforeerd, zodat het geluid wordt gedempt. De rest van de onderzijde van het dak krijgt een goudkleurige strekmetaal beplating. Om te voorkomen dat de stalen vakwerkliggers en dakplaten zichtbaar zouden zijn achter het strekmetaal, zijn de liggers en platen zwart gecoat.

“De composiet dakrand en de strekmetaal beplating moeten netjes aansluiten op de vliesgevel onder het overstek. Dat hebben we in het BIM-model op elkaar af kunnen stemmen”, zegt projectleider Pieter Bongers namens aannemer Bouwbedrijf Berghege. “Vanwege de bijzonderheid van de materialen bouwden we bij onze werkplaats eerst een mock-up van de dakrand en een deel van de gevel. Daar konden de gebruikers zien welke materialen er werden toegepast en hoe het gebouw er uit zou zien.”

Energieneutraal

Op de dakplaten komt 140 mm PIR isolatie, type Kingspan TR26 FM met aluminium cachering. Ter plaatse van de overstekken wordt 50 mm isolatie toegepast. Om absorptie van zonnewarmte te voorkomen, viel de keuze op een lichtgrijze PVC dakbedekking: 1,8 mm dikke Sikaplan 18G. Dat is een recyclebare, polyestervezel versterkte dakbedekking met een hoge weerstand tegen veroudering.

Het multifunctionele gebouw heeft een rond daklicht met een diameter 2300 mm en een afschot van 5 graden, type Flushglaze van fabrikant Glazing Vision Europe. Dat ronde venster rust op een vierkante raveling van HEA 140 profielen en heeft een opstand van vurenhouten klossen, multiplex platen, dampdichte folie en minerale wolisolatie.

De opdrachtgever koos voor energieneutrale nieuwbouw. 1338 m² zonnepanelen voorzien straks in de elektriciteits­behoefte. De PV-panelen worden met behulp van een montagesysteem met ballast op het dak geplaatst. Een pluviasysteem zorgt voor de hemelwaterafvoer. De noodoverstorten van het dak komen uit boven de strekmetaal panelen van de tribune in verband met de signaalfunctie.

Voor het transporteren van bouwmateriaal en -materieel van maaiveldniveau naar het dak, gebruiken de bouwers hoogwerkers, verreikers en een bouwkraan. Om veilig op hoogte te werken zijn bovenop de staalconstructie buisjes voorzien voor bevestiging van de valbeveiliging in de vorm van een leuning. Vooraf aan het leggen van de dakplaten plaatste Berghege Bouw netten. Na het leggen van de ­dakplaten wordt de dakrand aangeheeld.

Investeringen in nieuwbouw

Na het bereiken van het hoogste punt wordt de komende tijd gewerkt aan de gevels, installaties en de afbouw. Op het terrein is begonnen met de aanleg van de twee kunstgrasvelden. Sportcomplex Varkenoord krijgt daarnaast drie grasvelden, sport-en speelplekken, heuvels met ­tribunestroken, groenvoorzieningen en een onderhoudsgebouw. De oplevering staat gepland voor medio 2019.

“De nieuwbouw op Sportcomplex Varkenoord volgt op de realisatie van het nieuwe trainingscomplex voor het eerste elftal dat in augustus 2018 in gebruik werd genomen”, zegt Bongers. “Bouwbedrijf Berghege fungeerde bij het trainingscomplex voor Feyenoord 1 ook als aannemer en werkte toen samen met een groot aantal onderaannemers en leveranciers die nu weer van de partij zijn.” ■

  • ARCHITECT: MoederscheimMoonen Architects, Rotterdam
  • PROJECTMANAGEMENT: BOAG, Rotterdam
  • INSTALLATIE ADVISEUR: Techniplan Adviseurs, Rotterdam
  • AANNEMER: Bouwbedrijf Berghege, Oss
  • MONTAGE ALU COMPOSIET: EG-Projecten, Erp
  • DAKDEKKER: Hollanddak, Waalwijk
  • DAKRAMEN: Glazing Vision Europe, Warder
  • ZONNEPANELEN: Tibo-Veen, Veen
  • ADVISEUR BOUWFYSICA: LBP Sight, Nieuwegein
  • CONSTRUCTEUR: IMd Raadgevende Ingenieurs bv

Labels