Roofs 2019-04-32 Zwembad en tuin op 'eenzame hoogte'

Internationale daken

Een oud kantoorgebouw uit de jaren ’70 omvormen tot een gezellig hotel en tegelijkertijd de ruwe betonnen structuur zichtbaar laten. Dat was de missie van architect Olivia Gustot: in eerste instantie een tegenstrijdige opdracht, die ze evenwel tot een mooi einde heeft weten te brengen in hartje Brussel. Het werd een bijzonder, ongewoon en hip hotel met op het dak een rooftop bar, tuin én zwembad. Voor de waterdichting van dit belevingsdak werd er vertrouwd op Derbigum®.

Gunther Guinée

In hartje Brussel opende deze zomer het Jam Hotel, een designhotel waar rauw beton de hoofdrol speelt in het interieur. “Geen al te gepolijste toestanden, maar informele elegantie, gecombineerd met een warme en verrassende decoratie,” aldus de drijvende kracht achter het nieuwe concept, Jean-Michel André, die Jam bestempelt als een hotel van een nieuwe generatie.

Het voormalige kantoorgebouw uit de jaren zeventig heeft eerst nog enkele jaren dienst gedaan als architectuurschool, voordat Jean-Michel André het in handen kreeg en besloot er een hotel van te maken. Het ligt op de grens van het hippe Sint-Gillis en het sjieke Elsene in Brussel. Beton, hout en kleurrijke details sieren het interieur. De betonnen wanden, vloeren en het plafond in het restaurant, de bar en de lobby werden weer zichtbaar gemaakt. Daarnaast prijken in de lobby grote kunstwerken van beton. Het steenachtig materiaal wordt bovendien in elke kamer gecombineerd met massief dennenhout, wat een warme sfeer creëert en comfort uitstraalt.

Maar de voornaamste blikvanger van het hotel is onge­twijfeld het multifunctionele dak. Om de monotonie van de betonnen kantoorgebouwen in het straatbeeld te doorbreken, werd op het dak een daktuin aangebracht, met rooftopbar én zwembad. De beplanting is van ver de blikvanger die doet vermoeden dat er zich achter de gevel meer bevindt dan men denkt.

Architect met kennis en ervaring

Naar aanleiding van een aantal eerdere succesvolle ­projecten deed de eigenaar een beroep op architect Olivia Gustot, die al een paar hotels voor Jean-Michel André heeft ontworpen, zoals Hotel Le Berger in Brussel en Château de la Poste in Maillen (B). In haar portfolio zitten verder zowel grote projecten als particuliere woningen, veel in renovatie, maar ook in nieuwbouw.

“Ik probeer zoveel mogelijk te variëren, zowel in het type project als in de grootte ervan, maar mijn voorkeur blijft toch altijd uitgaan naar renovatie omdat dit meer uitdagingen met zich meebrengt,” aldus Gustot. “Ik combineer graag het esthetische met het praktische. Natuurlijk hebben energetische criteria ook hun invloed, maar dit is voor mij niet het allerbelangrijkste. Licht binnenbrengen, praktische ontwerpen en de esthetica, dat is belangrijk voor mij. In dat opzicht is altijd leuk om voor Jean-Michel André te werken. Hij wil dat elk van zijn hotels iets speciaals heeft, in dit geval werd het accent op het dak gelegd. Wat begon met een daktuin om het gebouw van een afstand te laten opvallen, is uiteindelijk uitgegroeid tot een daktuin met rooftopbar en een zwembad.”

Ook de volledige inrichting van de kamers nam Gustot voor haar rekening. Het enige nieuwe element dat toegevoegd werd, is de overkapping van de ingang. De begane grond en de inrichting van de rooftopbar werd toevertrouwd aan interieurarchitect Lionel Jadot.

Sterk en duurzaam dak

Het dak werd verstevigd om het zwembad en de zeer intensieve beplanting te kunnen dragen. Een zwembad en bomen op het dak plaatsen is immers geen sinecure. Daarom heeft men voor de waterdichting ook gekozen voor de dakbanen van Derbigum en een uitvoering door de firma AM Expert Construct uit Zaventem. “Voor het zwembad - en het volledige terras trouwens – was van essentieel belang dat de waterdichting voor een lange periode écht goed was. Voor de beplantingen dienden we er natuurlijk voor te zorgen dat de wortels niet door de waterdichting zouden kunnen groeien. We hadden voor een wortelwerende versie van de dakbaan kunnen gaan, maar we wilden het een­voudig houden. En de beplantingen in grote kuipen plaatsen, gaf ons meteen een grotere vrijheid qua inrichting, ook in de toekomst. ”

Voor het waterdichtingssysteem is de ontwerpster vertrokken vanaf de bestaande betonnen structuur. Deze werd volledig doorgelicht en waar nodig versterkt voor de installatie van zowel de beplantingskuipen als het zwembad. De dakopbouw werd klassiek gehouden: een dampscherm, isolatie, onderlaag en de toplaag. Hiervoor werd gekozen voor de bitumineuze membranen Derbicoat® S en Derbigum® SP, beide gebrand aangebracht. “Mijn team en ik ontwerpen voornamelijk hedendaagse architectuur, met veel platte daken. Deze dakbedekking is betrouwbaar en zeer eenvoudig te plaatsen, ook bij de details en afwerkingen. In dit geval was het ook de perfecte oplossing, gezien de zware belasting op de waterdichte laag.”

Labels