Roofs 2019-04-47 Functionele afdichting van gebruiksdaken

special dakbedekkingen

Een dak als kunstobject, om op te recreëren of te parkeren, om energie mee te winnen of om water op te beheren: om allerlei redenen heeft het dak de afgelopen jaren veel extra functies gekregen. Een goede waterdichte laag is daarbij van essentieel belang.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om het dak te gebruiken als uitbreiding van het gebruiksoppervlak. De mogelijkheden van de diverse functies worden aangegeven aan de hand van een kleurensystematiek, namelijk: groen, blauw, geel en rood.

Groene daken

Dit zijn daken met begroeiing. Afhankelijk van het soort beplanting en het gebruik, zijn er twee soorten te onderscheiden: extensieve en intensieve groendaken. Extensieve groendaken zijn vooral begroeid met mossen, vetplanten, sedum, grassen en kruiden. Heel eenvoudig in onderhoud, maar niet beloopbaar of geschikt als gebruiksdak. Intensieve groendaken bestaan net als een gewone tuin uit o.a. grassen, bodembedekkers, hoge vaste planten en soms zelfs bomen. Door de ruime keuze aan beplanting valt een esthetisch zeer aantrekkelijk geheel te creëren. Het dak is begaanbaar en kan ook gebruikt worden voor recreatieve doeleinden. Dit stelt dus extra (constructieve en functionele) eisen aan de ondergrond.

Blauwe daken

Bij hevige regenval vangt een blauw dak het overtollige water op. Dat kan met een regentuin, maar ook met een speciaal krattensysteem onder de vegetatielaag waar het water wordt opgevangen. Blauwe daken voorkomen – in meer of mindere mate – piekbelasting van het riool. Daarnaast heeft regenwater een verkoelend effect, dit zorgt voor extra comfort in de onderliggende ruimte.

Gele daken

Op een geel dak, ook wel energiedak genoemd, wordt duurzame energie opgewekt in de vorm van warmte en/of stroom. Er is dan minder energie van het net nodig en dat betekent een lagere energierekening.

Rode daken

Rode daken zijn daken met uiteenlopende recreatieve doeleinden, zoals een terras, sportveld of zwembad: ideaal voor het efficiënt en effectief benutten van het leefoppervlak in een drukke stad.

Multifunctionele daken

Om het meeste uit het dak te halen, kunnen gekleurde functies gecombineerd worden. Dit kan een groen-blauw dak zijn, waarbij het groendak tevens een waterbergingsdak is. Maar ook een groen-rood dak is een mogelijkheid, waar een dakterras wordt gecreëerd tussen het groen.

Afdichten met vloeibare kunststoffen

Een multifunctioneel dak vraagt om een gedegen constructie, perfecte afdichting en veiligheids­maatregelen. Er is dan ook altijd een dakbedekking nodig, waarbij een volledig verkleefde methode wordt toegepast. Het is van belang dat de toplaag van het systeem hydrolyse bestendig is en de afdichting wortelwerend. Een mogelijkheid hiervoor is het dak ­afdichten op basis van vloeibare kunststoffen, op basis van PMMA (Polymethylmethacrylaat), zoals bijvoorbeeld Triflex ProDetail.

Steeds vaker worden vloeibare kunststoffen gebruikt als alternatief voor de traditionele dakafdichting. Een belangrijk voordeel hiervan is dat brandgevaar wordt uitgesloten, omdat het zonder verhitting wordt aangebracht. Het materiaal is wortelwerend en omdat het compleet verkleefd wordt met de ondergrond, ontstaat een volledig naadloos oppervlak, inclusief randen en details. Het dak is hierdoor geheel waterdicht, ook op de moeilijk bereikbare plekken.

Met een kleurfinish is een esthetisch aantrekkelijk geheel te creëren en is het aan te passen aan de omgeving. Ook is het mogelijk de opbrengst van zonnepanelen te verbeteren door gebruik te maken van bepaalde kleurencombinaties, zoals wit en glasparels. Het gebruik van vloeibare kunststoffen draagt op deze manier bij aan zowel de duurzaamheid van gekleurde daken als aan de esthetische waarde.

Labels