Roofs 2019-07-40 Ankerpunt op wielen

Special Valbeveiliging + veilig werken op hoogte

Met de introductie van de Safety Bull wordt het begrip ‘mobiel ankerpunt’ opnieuw gedefinieerd. Het betreft een wagen met een ankerpunt waar de ­dakdekker zich aan kan haken en die hij achter zich aan kan trekken. Bij een valongeval haakt het ankerpunt zich vast in het dak.

De Safety Bull is een doorontwikkeling van een vergelijkbaar systeem dat in de Verenigde Staten wordt gebruikt. In Europa wordt het momenteel in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Nederland op de markt gebracht. In Nederland is Safety Bull Nederland vertegenwoordigd door Salo uit Alkmaar.

Loopwagen met ankerpunt

Het betreft een loopwagen van 274 kg, waar aan de zijkant een oog is bevestigd aan welke maximaal twee personen zich kunnen aanhaken. Het mobiele ankerpunt is te gebruiken op ‘kale’ dakvlakken met een afschot van 5° of minder. Zoals men zich kan voorstellen, is het gebruik ervan op bij­voorbeeld zonnedaken of groendaken erg lastig, zo niet onmogelijk. Het ankerpunt wordt met behulp van een kraan op het dak geplaatst. Vervolgens wordt het gepositioneerd op minimaal 2 meter van de dakrand (de veilige zone) en werkt men als men is aangelijnd haaks van de wagen. Dan heeft men een werkgebied van 60° (30° in elke richting).

Bij een eventuele val (van één of beide personen) kan de wagen zelf de krachten opvangen. Voor extra zekerheid is aan de onderkant van de wagen een arm gemonteerd. Deze zal zich, zodra hij wordt blootgesteld aan de krachten van een val, in de ondergrond boren, zodat een extra fixatie van de wagen wordt gerealiseerd. Als het mobiele ankerpunt op een kale, harde ondergrond als beton wordt gebruikt, dient de wagen met behulp van een contragewicht te worden verzwaard met 145 kg. Het systeem is getest en goedgekeurd volgens EN795:2012.

Rubberen wielen

De Safety Bull rijdt op rubberen wielen en deze beschadigen de dakbedekking dus in principe niet. Elk wiel zorgt voor een druk van 68,5 kg op de ondergrond. Voor kritische situaties heeft men een stalen plaat beschikbaar, die als een soort ‘parkeerplaats’ van de wagen dient en die het gewicht van de wielen gelijkmatig verdeelt. Vervolgens is de wagen eenvoudig middels het handvat over het dak te verplaatsen, waarbij dus het aandachtspunt is dat altijd haaks van de wagen aan de dakrand gewerkt dient te worden. Bijkomend voordeel van de wagen is dat andere accessoires, zoals bijvoorbeeld branders, dakrollen en brandblussers eveneens met behulp van de Safety Bull over het dak zijn te verplaatsen.

Na gebruik wordt het ankerpunt weer met behulp van de kraan van het dak gehaald, zodat het op een ander dak kan worden gebruikt. Het is ook mogelijk om de Safety Bull op het dak te laten staan, hiervoor is een aluminium garage ontwikkeld. Net als elk ander gereedschap dient de wagen jaarlijks door de leverancier gekeurd en/of onderhouden te worden.

Labels