Roofs 2019-07-59 Een bouwplaats, eenduidige communicatie

Special Valbeveiliging + veilig werken op hoogte

Op het dak zijn steeds meer nationaliteiten aan het werk. Zeker in gevaarlijke situaties is een eenduidige communicatie belangrijk. In samenwerking introduceren diverse brancheorganisaties Bouwspraak, een systematiek met gebaren die de onderlinge communicatie moet bevorderen.

Veiligheid begint met eenduidige communicatie. Werknemers dragen gehoorbescherming en Nederlands is niet meer de enige taal op de bouwplaats. Bouwspraak is een universele ‘taal’ om de veiligheid in de bouw- en infrasector te vergroten. Door middel van eenvoudige en herkenbare gebaren kunnen werknemers effectief communiceren ondanks een eventuele taalbarrière of als er sprake is van veel omgevingslawaai. De verschillende (hand)gebaren worden op de website getoond en toegelicht.

Het gaat om een aantal veelal signalerende gebaren, bedoeld om elkaar snel en eenvoudig te attenderen op ­onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan gebaren voor: Help, Stop, Naar beneden en Naar voren. De website is in de talen Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Nederlands, Pools, Roemeens en Turks beschikbaar en is smartphone-vriendelijk.

Iedereen veilig thuis

Met Bouwspraak maakt de sector een stap om de veiligheid in de Bouw & Infra te vergroten. Veiligheid begint met heldere, universele communicatie voor en door iedereen. De werkgeversorganisaties zijn blij met deze belangrijke stap op weg naar een veiligere bouwplaats. De bouw móet veiliger! Ook werknemersorganisaties als FNV en CNV zijn erg ingenomen met het initiatief. Zij streven jarenlang naar meer veiligheid op bouwplaatsen en het naleven van veiligheidsvoorschriften.

Met Bouwspraak slaan de sectorpartijen CNV Vakmensen, FNV Bouwen & Wonen, Aannemersfederatie Nederland, ­Bouwend Nederland, Vereniging van Waterbouwers en NVB de handen ineen voor een veilige sector. Zij onderschrijven het belang van samen veilig werken en zijn trots op de samenwerking.

Labels