Roofs 2019-07-64 Zorghotel Domstate biedt een 'healing environment'

Projectbeschrijving

Zorghotel Domstate in Utrecht is onlangs getransformeerd tot een 4-sterren hotel waar je kunt revalideren. Daartoe werd het voormalige reactiveringscentrum Albert van Koningsbruggen volledig gerenoveerd. Zo ook het dak, dat bovendien werd verhoogd voor meer daglichttoetreding. Ook voor het overige was duurzaamheid het uitgangspunt.

Het na de werkzaamheden ontstane zorghotel wil het revalideren optimaal stimuleren. Daar hoort een uitnodigende en mooie omgeving bij, waar gasten zich welkom voelen. Alle zorgkamers hebben ruime glaspartijen, zijn uitgebreid met een balkon en hebben een eigentijdse uitstraling ­gekregen (met o.a. Marmoleum-vloeren van Forbo Flooring). Het ontwerp van architectenbureau Diederendirrix voorziet in veel licht, glas, hout en metaal in warme kleuren. Het hotel beschikt o.a. over een restaurant, bar, kapper, giftshop, loungeruimte, biljartkamer en fitnessruimtes.

Voormalig reactiveringscentrum Albert van Koningsbruggen (dat in een typische jaren ’70 stijl is gebouwd) heeft, na een tijdelijke bestemming als appartementencomplex, zijn oorspronkelijke bestemming weer teruggekregen. Het resultaat is een zorghotel van zes verdiepingen voor kortdurende revalidatie met 84 luxe zorgkamers, een onderzoeks- en behandelcentrum en werkplekken. Het zorghotel is bedoeld voor iedereen die revalideert of herstelt na een ziekenhuisopname voor bijvoorbeeld een knie-of heupoperatie, of na een ziekte.

Op de begane grond is naast het onderzoeks- en behandelcentrum plek voor een breed aanbod aan eerstelijns- en transmurale voorzieningen zoals een huisartsenpraktijk, een revalidatiecentrum en -polikliniek, een fysiotherapie­praktijk, een verloskundepraktijk en een fysiofitnessruimte. Ook zijn er flexibele ruimten voor bijvoorbeeld de bloedbank of de doorligverpleegkundige.

Renovatie

Alle functies zijn georganiseerd rondom een fraaie patio, die is heringericht. In het zorghotel staan de principes van de ‘healing environment’ centraal en bovendien stimuleert het ontwerp gasten om actief te zijn. Zo motiveren speelse elementen in het interieur de hotelgasten om de stappen naar zelfstandigheid te zetten. Ook de wacht- en gespreksruimten zijn zodanig ingericht dat zij bijdragen aan ontspanning en maximale bewegingsvrijheid. Buiten wordt naar binnen gebracht om aansluiting te vinden bij het ‘normale’ leven buiten het hotel.

Bij de renovatie is het gebouw tot op het casco gesloopt en heringedeeld, met respect voor de waardevolle architectonische elementen, zoals het trappenhuis en de vormgeving van de achtergevel. Om de gevel een kwalitatief hoogwaardige en mooie uitstraling te geven, is gekozen voor een upgrade met natuursteen-bekleding. Verder is (ook ten behoeve van de verduurzaming) de pui opnieuw ingedeeld en voorzien van aluminium kozij­nen met hoogwaardig isolatieglas. Daarbij zijn alle zorgkamers voorzien van ruime glaspartijen om het uitzicht te vergroten. De kamers zijn daarnaast uitgebreid met een balkon. Lage balustrades zorgen hier voor optimale zichtlijnen naar buiten, ook met het zicht op bedlegerige gasten.

Daarnaast is het dak van het opleidingslokaal verhoogd, waardoor veel meer daglicht naar binnen valt. Bovendien is het volledige installatiepakket vernieuwd en verduurzaamd (met onder andere een sedumdak, warmtepompen en pv-panelen).

Verhogingen

De sloop, asbestsanering, bouwkundige werkzaamheden en installaties zijn conform ervaringen uit het verleden apart aanbesteed. Bouwkundig aannemer Van Baaren Aannemers is de vaste onderhoudsaannemer van AxionContinu en kreeg het gebouw dan ook als ‘kaal casco’ (betonnen vloeren en pilaren) in handen. Men is begonnen met de staalconstructie voor de balkons, die uiteindelijk zijn afgewerkt met een Duitse natuursteen. De laagbouw is afgewerkt met een sedumdak in drie varianten. Om het opleidingscentrum annex congreszaal te realiseren, is een transparante dak­verhoging gecreëerd.

Ten behoeve van de dakrenovatie is het oorspronkelijke ­betondak van de laagbouw tot op de ondergrond gesloopt. Daarbij is ten hoogte van het opleidingslokaal een bestaande sparing voor een daglichtvoorziening vergroot naar een afmeting van 15x15m. Ter plaatse van deze sparing werd vervolgens een atrium vervaardigd, die zou zorgen voor een aanzienlijke vergroting van de daglichttoetreding. Aannemersbedrijf Van Baaren Aannemers uit Lopik ­bevestigde hiertoe een straalconstructie aan de bestaande betonnen kolomstructuur bevestigd. Deze werd voorzien van een nieuw stalen dak. Het atrium werd zodanig vormgegeven dat deze vanaf de bovenste verdiepingen vrijwel onzichtbaar zou zijn. Van bovenaf heeft men namelijk zicht op een sedumdak met een fraai kleurpalet, dat is verkregen door geselecteerde sedumplantjes met de hand te planten. Naast het atrium, dus eveneens op het lagere gedeelte, is volgens dezelfde methode een tweede, kleinere verhoging (4x4m) gerealiseerd. Onder deze ‘overkapping’ zijn de ­technische installaties weggewerkt.

Het dak van de laagbouw, inclusief de verhogingen, kreeg een nieuwe isolatielaag van 180 mm EPS op een PE afdichtlaag. De waterdichte laag bestaat hier uit een volledig verkleefd aangebrachte wortelwerende Universal dakbedekking. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door Van Breukelen Loodgieters & Dakbedekkingen uit Woerden. Gekozen is voor een wortelwerende variant van de dakbedekking, dit vanwege het groenpakket dat op de waterdichte laag is aangebracht. Het groenpakket is door BTL Realisatie geplaatst en bestaat uit een drainagelaag en een substraatlaag (8 cm), waarin sedumplaatjes zijn geplant. Bewust is niet gekozen voor een ­sedummat, omdat de architect een heel specifiek kleurenpalet voor ogen stond. Het dakdekkersbedrijf heeft tevens het ­valbeveiligingssysteem Kedge aangebracht. Dit is primair voor veiligheid tijdens de onderhoudsfase, maar er werd ook tijdens de werkzaamheden al gebruik van gemaakt.

Het hoger gelegen dak is eveneens voorzien van een nieuwe isolatielaag en dakbedekking. Hier is het dak voorzien van PV-panelen, zodat het pand op een duurzame manier kan voorzien in (een deel van) de eigen energiebehoefte.

Revalidatie is topsport

Onder het motto ‘revalidatie is topsport’ is alles gedaan om het pand zo comfortabel mogelijk te maken. Het interieur speelt hier een belangrijke rol in, maar ook de wijze waarop buiten en binnen met elkaar harmoniëren. Tenslotte is ook de comfortabele sfeer van een 4-sterrenhotel in het pand belangrijk: de gasten worden ‘in de watten gelegd’, vanuit het besef dat dit bijdraagt aan het herstel. Het dak draagt hier in belangrijke mate toe bij.

Zorghotel Domstate in utrecht

  • Opdrachtgever: Axion Continu, Utrecht
  • Architect: Diederendirrix, Eindhoven
  • Aannemer: Van Baaren Aannemers, Lopik
  • Dakdekker: Van Breukelen Loodgieters & Dakdekkers, Woerden
  • Groendak: BTL Realisatie, Woerden
  • Leverancier isolatie: Altena, Kampen
  • Dakbedekking: BMI Icopal, Montfoort
  • Valbeveiliging: Kedge Safety Systems, Gorinchem

Labels