Roofs 2019-08-26 De prefab dakspecialist

Erik eN De Anderen

Duurzaamheid op daken kent vele vormen. Waar een dak met waterberging en groen in combinatie met zonnepanelen voorheen uniek was, is dit nu mainstream aan het worden. Verduurzaming in de dakenbranche zit verweven in alle lagen. Circulaire productontwikkeling, hergebruik en recycling, nieuwe verwerkingsmethodes of witte dakbedekking en demontabele daken. Er is voor ieder dak een verduurzamingsoplossing. Juist omdat dit begrip zo rekbaar is, kunnen wij in de bouw zulke mooie resultaten laten zien.

Erik Steegman, NDA

NDA lidbedrijf Olster Dakwerken uit Steenwijk heeft bij­voorbeeld meegewerkt aan een bijzonder project van De Groot Vroomshoop Bouwsystemen. Een dak dat past in de trend van demontabel, prefab en circulair bouwen. Zij hebben net een schoolgebouw opgeleverd waarvan de definitieve kavel pas over 5 jaar beschikbaar komt: ­basisschool Klein Amsterdam in Amsterdam. Dit is een ­verplaatsbare school, bestaande uit houten modules die flexibel inzetbaar zijn. De modules zijn met elkaar te ­combineren, uit te breiden en verplaatsbaar. Men kan snel aanpasbaar zijn om te voldoen aan de wisselende ­populatie van bewoners in de omliggende woonwijk. Scholen groeien en krimpen, op de wijze van iedere cyclus in leeftijd van de omringende bewoners.

Puzzel

Niet alleen het gebouw kan gezien worden als een goed uitgewerkte puzzel, maar ook logistiek gezien is het een puzzel om de 34 modules zo effectief mogelijk op een tijdelijke locatie te krijgen, en deze direct vanaf de vracht wagen te kunnen monteren. Zo is ook het dak van basisschool Klein Amsterdam gemaakt in de werkplaats van De Groot Vroomshoop: dampremmer, EPS isolatie en PVC dakbedekking. De units waren al helemaal klaar voor ze op transport gingen. De school is in februari 2019 in gebruik genomen en vanwege het succes wordt er alweer hard gewerkt aan een volgend schoolgebouw. Omdat deze schoolgebouwen verplaatst kunnen worden en daarom overal in Nederland terecht kunnen komen, zijn zij opgeleverd met een dak dat geschikt is voor alle windgebieden.

Het meedenken met het prefabriceren van daken, o.a. met kunststof dakbedekking, is inmiddels een vast item voor Jan Vroegop en Hendrikus Doorten, directieleden van Olster Dakwerken. Voor de bouw van een serie prefab woningen in Leiden, type FINCH, werd een PVC dakbedekking in eigen huis geprefabriceerd. De dakbanen werden gevormd tot grotere membranen die precies op het dak passen. De overlappen van de PVC zijn al waterdicht geföhnd, onder geconditioneerde omstandigheden in de werkplaats. Hierbij werd een strook vrijgelaten voor de mechanische bevestiging. Het membraan is daarna in banen van 2,4 bij 8,4 meter gesneden en vervolgens mechanisch bevestigd op het dak en afgewerkt met koppelstroken. Hierdoor konden de daken in Leiden zeer snel afgewerkt worden. Een methode die er o.a. voor zorgt dat je minder weersafhankelijk bent.

Inductie

Voor weer een andere school, waar momenteel aan wordt gewerkt, zal gebruik gemaakt worden van een mechanisch bevestigde techniek: inductie. Een methode die niet nieuw meer is, maar die steeds meer wordt toegepast met verschillende dakbedekkingsmaterialen, zoals EPDM, PVC en TPO, vanwege het duurzame karakter: de snelheid van werken en de mogelijkheden van ontmanteling en recycling na de verwachte levensduur van het dak of pand. Bij deze inductie­techniek wordt eerst de bevestiger, met een speciaal plaatje, volgens een patroon vanuit windbelastingsberekening en verwerkingsvoorschrift aangebracht om de isolatie vast te zetten, om daarna de prefab dakbedekking hier overheen uit te rollen. Met een inductieapparaat verwarm je vervolgens, door de dakbedekking heen, deze onderliggende bevesti­gingsplaatjes. De in dit geval PVC coating op het plaatje wordt vloeibaar, door verwarming middels een inductie-apparaat. Vervolgens wordt een element als gewicht met magneetdruk bovenop de dakbedekking geplaatst om de coating aan het membraan blijvend te laten hechten en te laten koelen voor de maximale sterkte onderling. Ga je vervolgens verhuizen? Dan kun je de dakbedekking ongeschonden weer meenemen door simpelweg weer te verwarmen met inductie!

Dit is, zonder gekheid, wel dé methode voor het schoon verwijderen van de dakbedekking voor hergebruik of ontmanteling. Iets wat steeds belangrijker wordt. Een ander voordeel is dat je het meest efficiënte bevestigingspatroon kan ontwerpen. Je hoeft in de randzone niet meer te werken met rollen van een halve meter of iets dergelijks. Het aanbrengen van de bevestigers is tenslotte niet meer afhankelijk van de overlap. Deze methode is toepasbaar bij EPDM en bij kunststof dakbedekking en onder lichtgewicht extensief begroeide daken waar de gewichten van de daktuin niet volledig overeenkomen in de randzone of hoekzone conform de NTA 8292.

Het is bijzonder interessant om te zien hoe de verduurzaming van daken zich ontwikkelt. Iets wat nog niet zo lang geleden vernieuwend was, is nu mainstream. Een verwerkingsmethode die al jaren bestaat, krijgt ineens voet aan de grond. ­Efficiënter werken betekent een verduurzaming vanuit mooie, schone, prefab kunststof oplossingen. Een brandveilige ­oplossing binnen een moderne dakenbranche!

Labels