Roofs 2019-08-66 'Verkoop en marketing zijn één'

Afscheidsinterview

Marc Poppe van IKO gaat met pensioen. Daarmee is een periode van ruim drie decennia dakgeschiedenis ten einde. Als marketingdirecteur van een vooruitstrevende isolatie- en dakbedekkingsfabrikant heeft hij aan de basis gestaan van diverse ontwikkelingen in de dakenbranche.

Hij wordt wel ‘de meest Nederlandse Belg’ genoemd, een typering waar hij om moet lachen. Zoals het voor een Nederlander niet eenvoudig is op de Belgische markt voet aan de grond te krijgen, geldt dat andersom ook voor een Belg op de Nederlandse markt. Marc Poppe heeft in die zin een opvallende prestatie geleverd: zijn invloed op de ontwikkelingen is op de Nederlandse markt net zo groot als op de Belgische.

Hij heeft al die jaren de (maatschappelijke) ontwikkelingen goed in de gaten gehouden en daar vervolgens op een juiste manier op ingespeeld. De Antwerpse dakbedekkings­fabrikant Atab en de Nederlandse evenknie Nebiprofa (beide tegenwoordig IKO) waren in de afgelopen decennia op verschillende gebieden trendsettend en met de ­ manier waarop deze innovaties onder de aandacht werden gebracht, werd het gesprek (en soms de discussie) over het dak geïnitieerd. Op 6 juni nam Poppe afscheid van zijn collega’s met een receptie op het hoofdkantoor in Antwerpen (zie ook Roofs juli 2019). In dit artikel blikt Roofs met hem terug op een bewogen loopbaan.

Een kunstenaar in de bouw

Al vroeg bleek dat Poppe creatieve aanleg had en hij had ook veel interesse in kunst en cultuur. Omdat zijn vader wilde dat hij een vak leerde, koos hij in plaats van het kunstenaarschap voor een marketingopleiding. Daarna, in 1982, kwam hij terecht bij de BIB Database, een database voor bouwinformatie waar hij de microfiches met de codificering voor bouwproducten bij verkocht. In deze functie kwam hij voor het eerst in contact met Atab. “Het was een leerzame periode, want ik heb er de bouwwereld goed mee leren kennen, ik kwam bij iedereen over de vloer.”

Uit deze werkzaamheden kwam de uitnodiging van producent van o.a. vezelcement leien dak- en gevelbekledingen Eternit uit Kapelle-op-den-bos om voor hen te komen werken. “Het was de tijd waarin de discussie over de asbestproble­matiek op zijn hoogtepunt was. Het was mijn taak als PR-manager om het gebruik van asbest in de producten te verdedigen, iets waar ik nu uiteraard absoluut niet meer achter sta. Omdat ik als één van de laatsten bij het bedrijf was gekomen, was ik tijdens de saneringen die het bedrijf destijds moest doorvoeren één van de eersten die aan de beurt kwam. Ik ging in 1988 als accountmanager aan de slag bij een reclamebureau en één van onze klanten was Atab. In deze functie was ik al verantwoordelijk voor de lancering van Aquaplan: de tram langs de Belgische kust kreeg een passend jasje en we hadden spotjes op Radio 2. Het was een bijzonder boeiende periode, ik was ook mede-verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nieuwe huisstijl. Als gevolg van dit contact werd ik in 1991 gebeld door Marc Van Cleemput, algemeen directeur van Atab en dit telefoontje veranderde mijn leven. Hij nodigde me uit om marketing/communicatiemanager te worden bij de European Waterproofing Group (EWG).”

Jong en dynamisch

Diverse partijen maakten onderdeel uit van de EWG, waaronder dus het Belgische Atab en het Nederlandse Nebiprofa. Poppe ging functioneren als derde poot van het team dat de twee divisies leidde (Dirk Theuns was verantwoordelijk voor Polygum en Luc Van Schil voor Aquaplan). “Verkoop en marketing zijn twee onderdelen van hetzelfde,” vertelt hij. “Het was een jong en dynamisch team en we hebben samen veel georganiseerd. Zo zijn we begonnen met het organiseren van dealer-events, architectuurprijzen en verscheidene promotie-acties.”

Omdat de groep in zeer veel landen actief was, werden zeer veel concepten gelanceerd, steeds afgestemd op de specifieke markt. De dakrollen dienden bijvoorbeeld bestemd te zijn tegen de zeer grote hitte van het Midden-Oosten alsook de extreme kou van de Poolcirkel. Daardoor werd het assortiment bijzonder breed en divers. Nadeel was dat EWG een beursgenoteerd bedrijf was, waardoor een focus was op de resultaten op de korte termijn. Dat kon wel eens botsen met de eigenzinnige concepten die op het gebied van marketing werden gesmeed.

In de jaren ’90 werden diverse mijlpalen bereikt. Poppe: “Denk daarbij bijvoorbeeld aan de introductie van Polygum Prevent, een bitumineuze dakbaan die door toepassing van grafiet vuurbestendig is, of de lancering van Aqualine, bitumineuze golfplaten. In 1999 kwam daar het Polygum Roof Engineering-concept bij, het concept voor de professionele markt waarbij (via Canam Sales) met gecertificeerde dakdekkers wordt gewerkt. In die periode heb ik ook Dirk Lindeman leren kennen, die op dat moment samen met Gunther Guinee Roof Belgium aan het opzetten was, de Belgische evenknie van Roofs. Wij hebben er denk ik met onze steun toe bijgedragen dat dit idee levensvatbaar is gebleken. Een goed contact met de vakpers heb ik altijd heel belangrijk gevonden. Naast alle activiteiten zette ik in de jaren ’90 ook onze eigen krant op, Waterproof (de huidige IKOvision).”

Rebranding

In 2000 werd de dakbedekkingsfabrikant onderdeel van de Canadese IKO Groep, die door deze acquisitie een belang­rijke speler werd op de Europese markt. “Dat was het beste dat ons kon overkomen,” zegt Poppe hierover. “IKO is een familiebedrijf en daarmee heeft men een heel andere markt­-benadering. Er werd flink geïnvesteerd op basis van een langetermijn-visie. Aansluitend ging Atab in Antwerpen fungeren als het Europese hoofdkantoor. Ik hoorde later dat het nieuwe moederbedrijf met name geïnteresseerd was in de kennis en know-how op het gebied van marketing die wij in huis hadden. Daar moest ik in eerste instantie om lachen, maar het bleek waar te zijn! Dirk Theuns en ik werden in Canada uitgenodigd om de strategie te bespreken. We werden in ‘IKO-land’ een week lang in de watten gelegd en aan het einde van die week stelden we dat we een dergelijke week ook aan onze belangrijkste klanten moesten aanbieden. Dirk werd verantwoordelijk voor de organisatie in Europa en ik werd voor de Europese markt de marketing manager.”

“Een hoogtepunt was het 100-jarig bestaan van Atab in 2011. Op het hoofdkantoor in Antwerpen werd een groots evenement georganiseerd, waarbij de familie Koschitzky en de burgemeester van Antwerpen aanwezig waren. Ik heb ter gelegenheid van het jubileum de geschiedenis van het bedrijf geboekstaafd in een lijvig boek. Ontzettend veel werk, maar heel leuk om te doen.”

In de loop der jaren werden de afzonderlijke bedrijven in de organisatie geïntegreerd en uiteindelijk werd ook de naam van alle afzonderlijke partijen veranderd in IKO. Ook het assortiment werd kritisch tegen het licht gehouden, waarbij gekomen werd tot een duidelijk overzicht van de verschillende producten. Poppe: “Deze rebranding had vanzelfsprekend veel voeten in aarde, maar is bijzonder succesvol verlopen. Ook onder de nieuwe vlag waren diverse opvallende innovaties te noteren, waaronder de introductie van een witte reflecterende en luchtzuiverende bitumineuze dakbedekking (Carrara), een assortiment kunststof dakbedekkingen (Spectraplan), een assortiment vloeibare dakbedekkingen, etc. In Nederland was dit voornamelijk met de introductie van de IKO roof concepten, de sportsponsoring met het IKO schaatsteam (‘prestatiegericht’) en de bijbehorende advertentiecampagne. En nu de nieuwe advertentiecampagne over klimaatprestaties.”

Passie

Tijdens de afscheidsreceptie werd Poppe warm toegesproken door Dirk Theuns, die bij die gelegenheid ook enkele smakelijke anekdotes vertelde. Poppe gaf bij die gelegenheid aan meer tijd te zullen doorbrengen met familie en dierbaren en ook meer tijd te besteden aan zijn hobby’s. Tegelijk gaf hij aan ook nog werkzaamheden voor IKO uit te zullen blijven voeren. Zo blijft hij bijvoorbeeld de introductie van de IKO secura begeleiden, een éénlaags vlamvrij bitumineus zelf­klevend systeem op basis van de Carrara-technologie.

Desgevraagd vertelt Poppe dat zijn passie vooral het vak van de marketing betreft en dat het gegeven dat hij dit werk voor een dakbedekkingsfabrikant is gaan uitvoeren tot op zekere hoogte toeval is. Maar de passie waarmee hij vertelt over IKO en het assortiment, verraadt dat die twee com­ponenten niet meer te scheiden zijn. Zo heeft zijn passie voor marketing ook een duidelijke rol gespeeld in de ont­wikkeling van de dakenbranche.

Labels