Roofs 2019-08-88 Nieuwslijn

agenda

26 september 2019, Smart City Congres
B.Amsterdam, Amsterdam, Info: www.congressmartcity.com

7 oktober 2019, Landelijk Arbo Congres
Van der Valk Utrecht, Info: www.arbocongres.nl

8-10 oktober 2019, Vakbeurs Energie
Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch, Info: www.vakbeursenergie.nl

8-10 oktober 2019, Vakbeurs PREFAB
Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch, Info: www.prefabbeurs.nl

AANVULLING

In het artikel ‘Stabiel laddergebruik’ in Roofs juli 2019 is een foto geplaatst waarbij de beschreven Smart Level Ladder is geplaatst op een hellende ondergrond. De redactie hecht eraan te melden dat het volgens het Warenwetbesluit draagbaar klimmaterieel (BDK) en de Regelingen niet is toegestaan een ladder te plaatsen op een hellende ondergrond. Zie ook het artikel ‘Soms is een ladder een oplossing’ in Roofs januari 2019. Op www.roofs.nl plaatsen wij bij de artikelen van deze editie van Roofs ook de checklisten van het BDK.

TotaalDakConcept breidt bestekservice uit

TotaalDakConcept, een samenwerkings- en innovatieplatform dat integrale kwalitatief hoogwaardige platdakconstructies realiseert, heeft haar bestekservice verder geperfectioneerd. Aan de gratis toegankelijke online bestekservice is nu de gebruiksfunctie van het platte dak toegevoegd. Ontwerpers die op zoek zijn naar bijvoorbeeld bestekinformatie voor een parkeerdak, een groendak, een zonreflectiedak of een traditioneel dak, kunnen nu via de gebruiksfunctie direct hun keuze maken. Ook de website is op deze overzichtelijke indeling ingericht. Via ‘platdakoplossingen’ kan direct een keuze voor het soort platte dak gemaakt worden en krijgt men toegang tot de bestekservice. Bij het platform staat samenwerking met alle relevante partijen uit de bouwkolom centraal. Kwaliteit, duurzaamheid en zekerheid vormen in combinatie met kennis en kunde de solide basis voor de best presterende dakoplossingen.

dakAlliance neemt dak-activiteiten over van Hoppenbrouwers Techniek

Voor Hoppenbrouwers is gebleken dat de dak-activiteiten ter ver afstaan van hun corebusiness. In goed overleg is daarom besloten dat dakAlliance deze werkzaamheden overneemt. Tevens komen er enkele medewerkers over in deze afspraak. De onderhoudsovereenkomsten zullen per direct worden overgenomen als ook servicewerkzaam­heden. Bij duurzame projecten in de toekomst kunnen we elkaar versterken.

Nieuwe norm belangrijke factor voor daglicht in gebouwen

De hoeveelheid daglicht in een gebouw wordt in de toekomst anders bepaald. Nu wordt de equivalente daglichtoppervlakte bepaald volgens NEN 2057. Straks berekenen we de daglichtfactor in procenten t.o.v. het licht in het vrije veld volgens de Europese norm NEN-EN 17037. Deze methode is moderner, overzichtelijker, nauwkeuriger, reëler, inzichtelijker, internationaler en makkelijker.

Begin 2019 is NEN-EN 17037 voor het bepalen van ­daglicht gepubliceerd. De Nederlandse vertaling hiervan is nu beschikbaar. De norm sluit beter aan bij de werkelijkheid én bij de huidige (digitale) manier van werken. De daglichtfactor wordt bepaald door het gebouw in te voeren in bestaande (gratis) software en geeft inzicht in de verdeling van het daglicht over de hele ruimte. De normcommissie heeft het ministerie van BZK geadviseerd deze methode in de bouwregelgeving over te nemen. Dit zal waarschijnlijk nog tot na 2021 duren. Tot die tijd blijft de (door NEN ingetrokken) NEN 2057 geldig voor de bouwregelgeving.

Nieuwe CAO voor dakdekkers platte daken

Partijen bij de CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven (BIKUDAK) zijn tot een onderhandelingsresultaat gekomen over een nieuwe CAO. Op maandag 24 juni 2019 is dit na instemming van de achterban van werkgevers en werknemers definitief geworden.

De CAO heeft een looptijd van twee jaar. Zij geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 tot en met 31 december 2020. Zij kent een loonsverhoging van 3% per 1 juli 2019 en 3% per 1 juli 2020. Het onderhandelingsresultaat heeft betrekking op de ruim 2.700 dakdekkers in deze branche van in totaal 3.700 werknemers.

Oudere werknemers behouden in de vijf jaar voorafgaand aan de AOW-leeftijd recht op een vierdaagse werkweek. Daarnaast behouden zij voortaan 100 procent van hun loon en 100 procent van hun pensioenopbouw. Werknemers die al 45 jaar in deze sector hebben gewerkt, krijgen daarbovenop om de week recht op een driedaagse werkweek. De kosten van deze vitaliteitsregeling zijn voor de individuele werkgevers.

Ook vermeldenswaardig, juist in deze periode van hoge temperaturen, is de afspraak over de verstrekking van een zonnebril, (zonne)pet met nekflap, UV-beschermende werkkleding en zonnebrand. Dit ter bescherming tegen UV-straling, die de laatste jaren in ons land steeds vaker hoge waardes bereikt.

Leadax wint de Nederlandse Innovatie Award 2019

Op 24 juni vond het Nationaal Innovatie Diner plaats in het prestigieuze Kurhaus in Scheveningen. Leadax heeft daar de Nederlandse Innovatie Award 2019 in de wacht gesleept. Deze award is enkel weggelegd voor baanbrekende innovaties waar Nederland in de toekomst de wereld mee kan veranderen.

Onder toeziend oog van diverse kopstukken uit het bedrijfsleven, innovators en de Nederlandse politiek nam CEO Roeland van Delden de prijs in ontvangst uit handen van Ralph van Hessen, directeur van Winkelman & Van Hessen. “Deze innovatie award is dan ook wederom een erkenning voor de missie van Leadax om met duurzame, circulaire én niet-toxische innovaties een bijdrage te leveren aan onze leefomgeving op basis van een afvalstroom. Zónder hierbij een gezonde business case uit het oog te verliezen”, aldus Van Delden.

Labels