Roofs 2019-11-69 In memoriam Jan Weijers

Monument van de hellende dakenbranche

Op 14 oktober 2019 is, geheel onverwacht, Jan Weijers op 76-jarige leeftijd overleden. Dat de hellende dakenbranche daarmee een markante persoonlijkheid verliest, is een understatement. Als directeur-eigenaar van Weijerseikhout en bestuurder stond hij aan de basis van tal van ontwikkelingen binnen de branche. Hij was tot op het laatst nauw betrokken bij het dakdekkersbedrijf en de branche.

In 1972 nam Jan Weijers het stokje over van zijn vader en diens stiefvader Leendert Eikhout en werd hij directeur-eigenaar van het in 1958 opgerichte familiebedrijf. Hij was daarvóór al, vrijwel vanaf het begin, bij het bedrijf betrokken, en ook na zijn pensionering in 2008 bleef hij zich actief voor de organisatie inzetten. In de loop der jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een vooraanstaande partij in de hellende dakenbranche. In 2017 richtte hij o.a. met Piet Schouwenburg Weikhoplex op, waarmee hij actief werd in de verkoop van een lichtgewicht kunststof dakplaat met dakpanprofiel.

Jan Weijers heeft tijdens zijn loopbaan in het branchebelang (en breder: het belang van de gehele gespecialiseerde  aanneming) ook een groot aantal nevenfuncties vervuld. Deze nevenactiviteiten stonden met name in het teken van een verbeterde positie van de dakdekker hellend dak in de bouwkolom en verbetering van de kwaliteit van werken. Zo was hij in 1987 mede-oprichter van branchevereniging HHD. Tot 2012 was hij voorzitter van de branchevereniging en tot 2014 bestuurslid. Daarnaast was hij voorzitter van de Beleidscommissie HBA Hellende Daken, was hij van 1998 tot 2001 voorzitter van de Internationale Federatie Dakdekkers (IFD) en heeft hij bestuursfuncties uitgeoefend in de Stichting Opleiding Hellende Daken (SOHD), de IFD, CONGA, BGA en de ledenraad van het AVBB (tegenwoordig Bouwend Nederland). In die hoedanigheden heeft Weijers aan de wieg gestaan van vele belangrijke ontwikkelingen binnen de hellende dakenbranche, zoals de ontwikkeling van kwaliteitsrichtlijnen, een eigen CAO, een verbeterde instroom en de ontwikkeling van een beroepsopleiding.

Hij is voor deze werkzaamheden al meerdere malen onderscheiden, niet in de laatste plaats door de Duitse dakdekkersbond (Zentral Verband Deutsche Dachdecker Handwerk), voor de betekenis die zijn inspanningen voor de Duitse dakenbranche hebben betekend. Weijers is de enige Nederlander die deze eer te beurt viel (in 1997). Ook was hij erelid van het IFD.

Jan Weijers had een karakteristieke stijl van handelen, waarmee hij als vanzelf autoriteit afdwong. Met zijn kennis van zaken, zijn enorme netwerk, zijn tomeloze energie en (niet in de laatste plaats) zijn liefde voor de hellende dakenbranche in het algemeen, en Weijerseikhout in het bijzonder, heeft hij een enorme, positieve invloed op de branche gehad. Zijn nalatenschap, als ondernemer en als bestuurder, is tot op de dag van vandaag duidelijk merkbaar en zal dat nog lange tijd zijn.

Labels