Roofs 2019-11-72 Parijs krijgt Europa's grootste stadsboerderij op een dak

Internationale daken

Parijs is de laatste jaren steeds meer bezig op het gebied van urban farming (letterlijk: stadslandbouw). Verschillende projecten zijn op bijzondere plekken ter vergroening van de stad uitgerold. Bijvoorbeeld onder metrolijnen, op torens en in parkeergarages. Maar de stadsboerderij op het dak van Paris Expo Porte de Versailles (in het zuidwesten van de stad), spant de groene kroon.

Het Paris Expo Porte de Versailles telt zes verdiepingen. Het dak wordt momenteel klaargemaakt om er een stadsboerderij op te huisvesten. Als alles volgens plan verloopt, zal de boerderij in de lente van 2020 beginnen met het groeien van haar eerste gewassen.

Het dak zal 14.000 m² aan ruimte bieden, waarvan het grootste deel bestemd is voor het groeien van meer dan 30 verschillende plantsoorten. In het hoogseizoen moet dat tot wel 1.000 kg aan groenten en fruit per dag op gaan leveren. Er zullen zo’n 20 tuinders zorgdragen voor de boerderij die, naast het feit dat hij op een dak ligt, om verschillende redenen bijzonder te noemen is.

Met onder andere belangrijke locaties in Den Haag, Detroit en Shanghai zijn er al een aantal succesvolle projecten op het gebied van grootschalige stadslandbouw actief. Toch zal deze nieuwe boerderij in Parijs op meer gebieden baanbrekend zijn. Het zal niet alleen de grootste dakterrasboerderij van Europa zijn, maar hij zal ook vooruitstrevend zijn in de manier waarop de planten worden verbouwd en gevoed. De zogeheten aeroponic, verticale landbouw gaat hierin een rol spelen. Deze soort landbouw houdt in dat planten verticaal de lucht in en zonder het gebruik van aarde zullen groeien. Dit is een techniek waarbij de bungelende wortels van de planten beneveld worden met voedselrijk water, waardoor aarde overbodig is.

Duurzame productie

Het belangrijkste doel van dit project is om met deze boerderij een wereldwijd erkend model voor duurzame productie neer te zetten, aldus Pascal Hardy, oprichter van Agripolis, initiatiefnemer van het project. Daarnaast is het vergroenen van de stad vanzelfsprekend een doel. Het verminderen van de kilometers – en dus het reduceren van uitlaatgassen – van voedselbron tot consument speelt daarbij een belangrijke rol. En natuurlijk is de winstgevendheid ook van belang. Hardy: “Als we een model kunnen maken dat commercieel levensvatbaar is, in plaats van te moeten vertrouwen op goodwill en subsidies, dan pas kunnen stadsboerderijen op zichzelf duurzaam worden.”

Naast het verbouwen van groenten en fruit, zal de boerderij ook dienst doen op verscheidene maatschappelijke en servicegerichte gebieden. Zo zullen er educatieve rond­leidingen, workshops en speciale evenementen gehouden worden. Ook zal er een restaurant en bar – natuurlijk voorzien van de seizoensgebonden opbrengst van de boerderij – worden uitgebaat door de restaurantketen Le Perchoir, die zich heeft gespecialiseerd in restaurants op de Parijse daken. Ook zullen omwonenden de kans krijgen om hun eigen stekjes groenten en fruit te huren. Dit laatste is mede opgezet om stadsbewoners weer te verbinden met hun voedselbron, iets wat door de huidige, lange supply chain binnen de voedselindustrie al lang niet meer vanzelfsprekend is.

Constructie

De grootste uitdagingen van de urban farm op het dak zijn het dragen van het gewicht en de weerbaarheid tegen slijtage van de bedrijvigheid van de boerderij op het dak. Om het dak gebruiksklaar te maken zal het gebouw deels afgebroken en opnieuw worden opgebouwd. De stevigheid van het dak wordt gegarandeerd door een ondersteunend, ijzeren frame. Met dat frame als basis zal er een laag beton worden gestort, waarop een bitumineuze laag komt te liggen om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht is. Bovenop zal een houten constructie ervoor gaan zorgen dat het dak bestand is tegen de bedrijvigheid van een boerderij. De verticaal groeiende gewassen zijn – zeker op een dak – echte windvangers. Om ervoor te zorgen dat de gewassen niet wegwaaien voor er geoogst kan worden, groeien ze op bamboeconstructies die op hun beurt met stalen kabels aan de zijkant van het gebouw worden bevestigd.

Parijs staat al vol bijzondere bouwwerken. Wanneer de stadsboerderij in de komende lente in bedrijf gaat, is de Franse hoofdstad ook op dit gebied een blikvanger rijker.

Joep Klerx

Labels