Roofs 2019-11-82 Van Doorn Dakspecialist bestaat 150 jaar en ontvangt predicaat Hofleverancier

Jubileum

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 4 oktober in Orangerie Mattemburgh in Hoogerheide vierde dakdekkersbedrijf Van Doorn Dakspecialist uit Rilland haar 150-jarig bestaan. Een bijzonder jubileum, dat kracht werd bijgezet met de toekenning van het predicaat Hofleverancier. Burgemeester van Reimerswaal José van Egmond overhandigde het predicaat aan de huidige directie, Geert-Jan Vogels en Ward Schröder.

Een 150-jarig jubileum is met recht bijzonder te noemen. Van Doorn Dakspecialist is hiermee het oudste dakdekkersbedrijf van Nederland. In zijn speech memoreerde Geert-Jan Vogels de rijke historie van het bedrijf en stelde dat ‘passie’ het kernwoord is waar het bedrijf mee te typeren valt: “Passie voor kennis opdoen, passie voor kwaliteit, passie om klanten tevreden te stellen en passie voor de lange termijn­relatie met onze klanten en partners.”

Tijdens de receptie werd tevens het boek Op het dak komt alles samen. Het verhaal over de 150-jarige historie van Van Doorn Dakspecialist (1869-2019) gepresenteerd, door Ruud LeSage opgesteld uit diverse bronnen. Vogels reikte het boek uit aan een nazaat van de oprichter Thomas van Doorn, namelijk Joost van Doorn. Het tweede exemplaar was bestemd voor de werknemer die het langst in dienst is, Jan van de Vreede (‘kleine Jan’).

Familiebedrijf

De timmermansknecht Thomas van Doorn uit Krabbendijke besloot naar aanleiding van het overlijden van zijn vader, begin 1868, voor zichzelf te beginnen en in 1869 registreerde hij zijn timmermansbedrijf. Hij groeide uit tot een vooraanstaande timmerman en aannemer. In 1904, twee jaar voor zijn dood op 63-jarige leeftijd, droeg hij het bedrijf over aan zijn zoons Laurus Jacobus en Joseph Gerrit. Zijn oudste zoon, Gerrit Joseph, had toen al een handel in bouwmaterialen en de twee bedrijven bleven gebroederlijk samenwerken. Op deze manier ontwikkelden beide bedrijven zich tot het hart van de bouwwereld in de regio.

Met Wim van Doorn begon na de Tweede Wereldoorlog de derde generatie Van Doorn aan een bloeiperiode als gevolg van de wederopbouw en de herstelwerkzaamheden na de watersnoodramp. Rond het 100-jarig jubileum van het bedrijf, in 1966, verwierf het bedrijf het alleenrecht op de verkoop van de producten van de Amerikaanse producent TRC (Texas Refinery Corporation). Daarmee kreeg men de ‘vloeibare bitumen’ Mightyplate in het assortiment. Dit bleek een oplossing tegen de veroudering van veel Zeeuwse daken en voor daken van bedrijfspanden die op grote schaal werden geproduceerd. De introductie van Mightyplace betekende een doorbraak en gaf het bedrijf een enorme impuls. De activiteiten met de innovatieve, vloeibare bitumen en butimineuze shingles breidden zich in het zuiden van het land verder uit en het familiebedrijf profileerde zich steeds meer als dakspecialist.

Twee werkmaatschappijen

Per 1978 werd besloten de ‘Aannemings- en Handelsmaatschappij Van Doorn’ op te splitsen in twee werkmaatschappijen: een dakdekkersbedrijf (‘Van Doorn Krabbendijke’) en een handelmaatschappij (Mawipex), die beide onder de beheersmaatschappij Dobema Beheer vielen. Dobema is de afkorting van Van Doorn Beheersmaatschappij en Mawipex een samenvoeging van ‘Maatje – Wim – Import – Export’.

Tijdens de crisisjaren van begin jaren ’80 trad Wim van Doorn terug als directeur en daarmee hield het bedrijf op een familiebedrijf te zijn. Geen van zijn kinderen had de interesse of capaciteit om het bedrijf over te nemen en omdat vanwege de economische situatie een vernieuwingsslag nodig was, verkocht hij de aandelen van de bedrijvengroep aan Wim Pieters, die op zijn beurt de aandelen enkele jaren daarna verkocht aan Dirk Noordanus.

Onder zijn leiding ontwikkelde het bedrijf zich als een stabiele organisatie, die medio jaren ’90 uit haar jasje groeide in Krabbendijke. In 1998 verhuisde het dakdekkersbedrijf naar de huidige locatie op ‘De Poort’ in Rilland. De verhuizing betekende ook het begin van een nieuwe periode: Geert-Jan Vogels (sinds 1996 in dienst) en Ward Schröder (sinds 1992 in dienst) namen toen de aandelen over van Noordanus. Met het ‘Dekkenplan’ in Zoetermeer wonnen Van Doorn Dakbedekking en Mawipex in 1999 de eerste DakAward. Sinds 2012 maakt Mawipex deel uit van de Belgische Tectum Group.

Vandaag de dag is Van Doorn met name in Zeeland, Brabant en Zuid-Holland een sterke speler. Mawipex is specialist in de levering van EPDM. De beide ­directieleden spelen met hun bestuurstaken in de respectievelijke branche­verenigingen en opleidingsinstituten een rol in de ontwikkelingen binnen de dakenbranche.

Hofleverancier

De toekenning van het predicaat Hofleverancier was letterlijk en figuurlijk de kroon op het jubileum. Voor een dergelijke toekenning is het niet voldoende om lang te bestaan. Burgemeester Van Egmond legde uit dat de onderneming een vooraanstaande plaats moet innemen en de bedrijfsvoering dient onberispelijk te zijn. Ook moet het bedrijf van onbesproken gedrag zijn en tenslotte moet de ontstaans­geschiedenis duidelijk zijn. Vogels, Schröder en alle mede­werkers geven aan enorm trots te zijn op de toekenning. Het is dan ook niet niets: Van Doorn Dakspecialist is hiermee het enige dakdekkersbedrijf, actief in de platte dakenbranche, dat het predicaat mag voeren.

Labels