Roofs 2019-12-75 Een beter leven voor kinderen in Malawi

Sponsorfietstocht

In 2020 gaan twee groepen van Cycle for Plan voor de derde keer naar Malawi: het ‘warme hart van Afrika’. Erik Maas van Verkoelen Dakspecialisten is één van de deelnemers en zal fietsen voor de kinderen van Malawi.

Het land heeft het hoogste aantal kindhuwelijken. 46% van de meisjes is getrouwd als minderjarige.  Meisjes gaan hierdoor niet meer naar school en raken vaak op jonge leeftijd al zwanger, terwijl hun lichaam nog lang niet klaar is voor een zwangerschap en bevalling. Bijna de helft van de families in Malawi heeft geen schoon drinkwater en geen bruikbare sanitaire voorzieningen. Hierdoor lopen vooral kinderen onder de vijf jaar een groot risico op ziektes. Daarnaast heeft het land een hoog aantal HIV-geïnfecteerden. Plan International heeft verschillende projecten gestart om de leefsituatie voor families en hun kinderen in Malawi te verbeteren. Hier is sponsorgeld voor nodig. Dit geld gaat naar seksuele voorlichting, training en voorlichtingscampagnes, hygiëne en sanitaire voorzieningen en naar onderwijs.

Cycle for Plan

Cycle for Plan is een gesponsorde fietstocht, georganiseerd door de ontwikkelingsorganisatie Plan International Nederland. Deze organisatie werkt aan een wereld, waarin meisjes en jongens zich volledig kunnen ontwikkelen en dezelfde rechten en kansen hebben. En dat is hard nodig, want wereldwijd worden dagelijks meisjes achter­gesteld en gediscrimineerd. Plan International voert ­projecten uit in ruim 50 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, zodat meisjes kunnen leren, zich kunnen ontwikkelen, voor zichzelf op kunnen komen en hun eigen beslissingen kunnen nemen. Samen met de steun van duizenden sponsors werkt Plan zo aan een beter leven voor meisjes en jongens in ontwikkelingslanden.

Er zijn diverse gesponsorde fietstochten naar Malawi, Thailand en Guatemala. Elke reis is voor de deelnemer een uitdagende tocht door een uniek gebied. Om deel te nemen halen alle deelnemers € 4000 aan sponsorgeld op voor projecten tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Onderweg zien ze met eigen ogen hoe deze projecten werken en wat de impact is.

Tijdens de sportieve uitdaging van de 500 km die Erik Maas en zijn partner Iris fietsen over de dirt roads van Malawi gaan ze dus ook lokale projecten bezoeken, om te bekijken waar het sponsorgeld naar toe gaat. Men kan de fietstocht sponsoren via: https://malawi.cycleforplan.nl/actie/erik-maas.

Labels