Roofs 2019-12-84 Nieuwslijn

Herziening bepaling brandgevaarlijk zijn van daken gepubliceerd

Onlangs is de herziening ‘Bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken’ (NEN 6063:2019) gepubliceerd. Deze norm beschrijft de experimentele bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken bij blootstelling aan vliegvuur en een beperkte warmtestralingsintensiteit. De norm is niet geschikt voor bepaling van het brandgedrag van begroeide daken en PV-modules (zonnepanelen).

De herziening van NEN 6063 is noodzakelijk vanwege de publicatie van (de herziene) NEN-EN 13501-5 en NPR-CEN/TS 1187. Beide normen zijn ontwikkeld in het kader van de Verordening bouwproducten voor CE-markering voor het brandgevaarlijk zijn van daken. Beide geven verschillende methoden aan voor de bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken waaruit elk Europees land een keuze kan maken. In Nederland zijn NEN-EN 13501-5 en NPR-CEN/TS 1187 bedoeld om de karakteristieke eigenschappen van dak­bedekkingsproducten voor CE-markering te kunnen bepalen. NEN 6063:2019 is bedoeld om daken van gebouwen te beoordelen op brandveiligheid in het kader van het Bouwbesluit 2012.

De derde Dakcursus Platte daken in 2019

Aan de derde Dakcursus van 2019 werd door 35 personen deelgenomen. Van hen behaalden 28 cursisten direct het diploma, een slagingspercentage van 80%. De hoogste examencijfers van de groep werden gescoord door Jeroen Weijers van ABT bv, hij ontving een mooie sculptuur van De Dakconnaisseur. Eervolle vermeldingen waren er voor Mark Boelens en Jelte van Oostrum van Royal Roofing Materials en Marien Gijsbertsen van Rijksvastgoedbedrijf.

Momenteel loopt een extra ingeplande vierde Dakcursus, de eerstvolgende 7-daagse Dakcursus Platte Daken start op 15 januari 2020. De cursus is vooral bedoeld voor nieuwe instromers en doorstromers in de dakbedekkingsbranche en voor medewerkers van corporaties, gemeenten en aannemers die in relatief korte tijd veel kennis willen vergaren over alle facetten van het platte dak. Meer informatie over deze en andere cursussen kunt u terugvinden op onze site www.bdaopleidingen.eu. Het totale cursusprogramma voor 2020 van BDA Dak- en Gevelopleidingen kunt u telefonisch aanvragen op nummer 085-4871910 of via info@bdaopleidingen.nl.

Rectificatie

 

In de laatste alinea in het artikel ‘Van Doorn Dakspecialist bestaat 150 jaar en ontvangt predicaat Hofleverancier’, Roofs november 2019, is vermeld dat Van Doorn Dakspecialist ‘het enige dakdekkersbedrijf, actief in de platte dakenbranche is dat het predicaat mag voeren’. Dit is onjuist: Gebr. Janssen Beugen voert sinds 2011 het predicaat Hofleverancier.

 

agenda

15-16 januari 2020, Intersolution 2020
Flanders Expo, Gent (B), Info: www.intersolution.be

28-31 januari 2020, Dach+Holz International 2020
Messegelände Stuttgart (D), Info: www.dach-holz.com

4-7 februari 2020, VSK 2020
Jaarbeurs Utrecht, Info: www.vsk.nl

29 februari-8 maart 2020, Batibouw 2020
Brussels Expo, Brussel (B), Info: www.batibouw.com

Verkoelen Weert aantrekkelijkste werkgever Midden-Limburg

Verkoelen Dakspecialisten uit Weert viel tijdens het partnerevent Meet The Youngsters in Sittard in de prijzen bij de verkiezing voor de aantrekkelijkste werkgever van Midden-Limburg. In de categorie MKB kreeg het dakdekkersbedrijf de meeste stemmen van Midden-Limburg en daarmee is het de Aantrekkelijkste Werkgever van Midden-Limburg voor de periode 2019/2020. De verkiezing wordt georganiseerd om regionale bedrijven meer te promoten onder jongeren. De deelnemende bedrijven presenteerden zich bij Limburgse studenten, daarna werden de winnaars gekozen.

De verkiezing wordt georganiseerd door Meet the Youngsters, samen met de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), MKB Limburg, Economische Samenwerking Zuid-Limburg (ESZL), Keyport2020 en de Limburgse Land en Tuinbouwbond (LLTB). Limburg.

Nieuw trainingscenter IKO Leeuwarden

IKO heeft een nieuw trainingscenter in Leeuwarden geopend. Dit zorgt samen met het huidige trainingscenter in Klundert voor een goede sprei­ding in heel Nederland van het IKO cursusaanbod. Een aantal cursussen van IKO B.V., gegeven in Klundert, is door het Sociaal Fonds BIKUDAK geregistreerd als leverancierscursus. Op grond daarvan worden deze cursussen aangemerkt als scholingsdagen in de zin van artikel 8B van de CAO BIKUDAK.

Scriptie over brandontwikkeling tussen dakbedek­king en panelen wint IFV-VVBA-scriptieprijs 2019

Farah Faudzi van de Universiteit Gent/University of Edinburgh heeft met een scriptie over de brandontwikkeling tussen dakbedekking (brandbaar) en PV-panelen boven het platte dak (onbrandbaar) gewonnen. In het onderzoek werd een ‘kritieke spouwhoogte’ (17 á 20 cm) gevonden tussen het platte dak en het PV (photovoltaic)-paneel. Boven de kritieke spouwhoogte bleek het risico van grote brandschade klein te zijn. Daaronder werkt de spouw als een versneller: een trage of normale branduitbreidingssnelheid wordt dan omgezet in een snelle tot zeer snelle branduitbreiding.

Vismo Reform, de lichtgewicht S3 werksneaker

De nieuwe Vismo Extralight Reform heeft een licht gewicht van 515 gram en een NRG 55 tussenzool die werkt als een soort springveer die 55% ­energie teruggeeft tijdens het lopen. De sportieve werksneaker maakt je werk daarom een stuk lichter en leuker. De werksneaker is uitermate geschikt voor de installatie-, metaal- en transportsector en voor werkzaam­heden in magazijnen en de lichte bouw. De schoen is speciaal ontwikkeld om er lange dagen op te werken. De bovenkant is van waterafstotend en slijtvast Airmesh-textiel. De binnenvoering is zweettransporterend waardoor de voeten droog blijven.

Labels