Roofs 2020-02-51 Dakbedekking: terug naar de basis

Special dakbedekking: Theo Talks

In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.

Afgelopen jaar vertelde ik aan één van de verpleegkundig specialisten die mij voor en na de ingreep monitorde, dat ik al een kleine 20 jaar voor Roofs schrijf. Ze reageerde verbaasd. Hoe is het mogelijk dat je steeds weer met een nieuw verhaaltje kan komen? Waar haal je de inspiratie en ideeën vandaan? Ze kon er met haar pet niet bij. Dat ik het al zolang volhoud, onbegrijpelijk.

Ja, inderdaad. Hoe is het mogelijk? Dat ik al zolang met grote regelmaat achter de laptop kruip om mijn verhaal aan u te vertellen. Maar een grotere vraag is eigenlijk: “Hoe is het mogelijk dat (vanaf de oprichting van Roofing Holland gerekend) al 37 jaar Roofs maandelijks verschijnt? Dan heb ik het niet over de vraag hoe ze het blad krijgen gefinancierd. Maar hoe krijgen ze het keer op keer vol met verhalen en artikelen over dakbedekking? ‘Dat moet toch eindig zijn,’ zou je als buitenstaander denken.

Sterker nog: dit keer staat er een special over dakbedekking in. Roofs, het vakblad van dakdekkend Nederland, heeft een special over dakbedekking. Hoe verzinnen ze het? Je zou bijna gaan denken dat de redactieraad zich dit keer echt geen raad wist, hun gasfles echt leeg was en er geen vlam meer uit de brander kwam. Help lezers: de redactie is de schwung kwijt en moet teruggevallen op de basis: dakbedekking.

Geen stress: dat valt wel mee. Teruggaan naar de basis is geen schande. Zelfs onze favoriete teams zien we, als het even niet loopt of nadat de coaches zijn vervangen, terug naar de basis gaan. Want vanuit de basis kunnen ze opbouwen naar een nieuw hoogtepunt. De basis is als het ware de kurk waarop we drijven.

En zo komen we zonder moeite, of er naartoe te schrijven, weer terug bij het dak. En wel bij één van de eerste isolatiematerialen van het platte dak: kurk. Ja, kurkplaten met een minimale isolatiewaarde onder een waterdichte laag waren de basis van ons huidige warme dak. Die basis ligt al héél lang achter ons. Waar wordt op het dak nog kurk gebruikt als isolatiemateriaal en waar hoor je nog: ‘Doe maar drie lagen glasvliesplakken met warme bitumen, afgestrooid met leislag.’ Dat hoor je toch nooit meer? (gelukkig maar) De enige plaats waar je die nog vindt, is in de (dak-) geschiedenisboekjes of als je een oud sloopdak hebt, dan kun je ook nog eens terug in de tijd gaan.

Kunststof schuimen, gemodificeerde bitumen, kunststof dakbedekkingen in alle geuren, kleuren en maten met chemische codes die de eerste Roofs-lezers hadden doen rillen. Verbetering van dakbedekking, isolatiematerialen, innovaties, vergroening van systemen, montage- en logistieke middelen schreeuwen stuk voor stuk om aandacht. Waar krijg je de meeste aandacht? Waar bereik je het juiste publiek? Juist in uw vakblad! Voor ons dus in Roofs.

En zo, lieve verpleegster en lezers, wordt mede hiermee de basis gelegd voor een nieuwe Roofs over (u raadt het al) dakbedekking. Zet maar in uw agenda: Volgende maand hebben we de special “Energie-opwekking en Energiebesparing”.

Labels