Roofs 2020-02-60 Leadax presenteert dakbedekking uit afval

Special dakbedekking

Tijdens het symposium ‘Circulariteit en Winstgevendheid in de Bouw’ presenteerde Leadax onlangs een volledig circulaire dakbedekking voor platte daken. Deze dakbedekking is gemaakt uit afval en is aan het einde van de levensduur volledig te recyclen tot nieuwe dakbedekking.

De innovatieve dakbedekking is gemaakt uit gerecyclede polyvinylbutyral (PVB): een afvalstroom die overblijft bij de recyclage van gelaagd glas, zoals veiligheidsglas en autoruiten. Dit is dezelfde grondstof die het bedrijf gebruikt voor de productie van de loodvervanger uit het assortiment. Leadax heeft als ambitie met de dakbaan wereldwijd de nieuwe standaard te worden. Omdat het product uit plastic afval gemaakt wordt en na het einde van de levensduur gerecycled kan worden, is het volledig circulair. Het product komt medio 2020 op de markt en wordt gepresenteerd als het meest duurzame alternatief voor kunststof en bitumineuze dakbanen. Het streven is om dit wereldwijd uit te rollen en dichtbij het afval te produceren.

Testen

De presentatie betekende feitelijk een vooraankondiging: de daadwerkelijke introductie zal waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden. Momenteel lopen er een aantal testen die de fabrikant laat uitvoeren m.b.t.  de installatie en verwerking. Synchroon hieraan loopt het certificatieproces, waarbij gekeken wordt naar o.a. brand­werendheid, veroudering, verwerkbaarheid, etc. Zodra deze testen zijn afgerond (naar verwachting tweede helft 2020), zullen definitieve antwoorden kunnen worden gegeven over de eigenschappen van het materiaal op alle onderdelen. Vanzelfsprekend zullen prijs, levensduur en verwerkingsmethode aansluiten bij wat er momenteel in de markt gebruikelijk is.

Robbert Engelen van de fabrikant vertelt: “Omdat het product internationaal verkrijgbaar zal zijn en er in elk land/werelddeel eigen voorschriften en gewoontes zijn, zal het product zowel mechanisch als volledig gefixeerd kunnen worden aangebracht. Wij streven naar een installatiemethode die snel, eenvoudig en duurzaam is. Voor Nederland is van belang dat we het product zó (mechanisch) fixeren, dat het aan het eind van de levensduur eenvoudig weer los te halen is, zodat wij de materialen kunnen terugnemen en opnieuw kunnen verwerken tot grondstof voor nieuwe dakbanen. Hierbij gaat de voorkeur uit naar een systeem waarbij geen hete lucht (stroom) vereist is op een dak. Na de introductie van de ‘standaard’ dak­bedekking, zullen we verder ontwikkelen, zodat het ook voor groendaken geschikt is. Omdat er in deze toepassingen heel andere (extreme) belastingen en omstandigheden gelden, nemen we echt de tijd om het juiste product te ontwikkelen.”

Ook onderzoekt men momenteel nog op welke manier het product in de markt zal worden gezet. Van Engelen: “Alle opties nemen we in overweging. Wij streven ernaar dat onze PVB-dakbedekking door de jaren heen een nieuwe standaard wordt. Dus naast het merk Leadax moeten we tegelijkertijd ook een nieuwe materiaalsoort op de markt brengen. En wat ons betreft is de dakbaan uit gerecycled PVB binnen afzienbare tijd overal verkrijgbaar en krijgt het dezelfde ‘commodity status’ als de huidige materialen, die al decennialang op de markt verkrijgbaar zijn.”

CO2-neutraal

De wereld staat voor een enorme uitdaging om CO2-emissies te reduceren. In het Nederlands Bouwbesluit is afgesproken in 2050 zelfs energieneutraal te zijn. De lage CO2-footprint van de nieuwe dakbedekking draagt hiertoe bij.

Het doel van de producent is om met het afval van vandaag ervoor te zorgen dat afval nooit meer terugkomt. Leadax is in de markt al bekend om de circulaire loodvervanger, die lichter, duurzamer en goedkoper is dan lood, maar wel dezelfde look-and-feel heeft. Ook deze loodvervanger wordt uit dezelfde PVB-afvalstroom gemaakt. “Al zouden we al het lood ter wereld vervangen, dan is de afvalberg nog lang niet op,” aldus CEO Roeland van Delden. “Een dakbaan, gemaakt uit hetzelfde materiaal is daarmee niet alleen een mooie, maar ook een logische toevoeging aan onze productfamilie.”

Het symposium, tijdens welke de dakbedekking werd gepresenteerd, stond in het teken van duurzaamheid en winstgevendheid. De meer dan 300 aanwezigen kregen handvatten aangereikt door onder andere Ed Nijpels (Sociaal Economische Raad), Age Vermeer (Dura Vermeer) en Elphi Nelissen (TU Eindhoven) over ondernemen in de circulaire economie.

Labels