Roofs 2020-06-62 Nieuwslijn special Multifunctionele daken

Aanleg blauw-groen Innovatielab-dak van start

Boven op het dak van de Hogeschool van Amsterdam komt een slim blauw-groen dak, ofwel het Innovatielab. Dit dak is het eerste slimme blauw-groene RESILIO dak waar Rooftop Revolution aan meewerkt. Slimme meters reguleren het waterpeil en studenten krijgen inzicht in de data om meer te leren van het systeem. Begin april hesen de Dakdokters op veilige afstand de eerste materialen het dak op.

Rotterdamse Dakendagen lanceert Rotterdamse Dakendingen

Stichting de Rotterdamse Dakendagen komt met een alternatief voor het reguliere festival. De organisatie heeft een nieuw programma ontwikkeld onder de noemer Rotterdamse Dakendingen. Samen met vertrouwde en nieuwe partners heeft de organisatie een gevarieerd programma samengesteld om het publiek via het dak toch met elkaar te verbinden in deze vreemde tijd. De Rotterdamse Dakendagen gaat langs bij mensen thuis, op hun dakterras, om mee te beleven hoe de daken een fijne plek zijn in tijden van quarantaine.

In het weekend van de oorspronkelijke Dakendagen zijn er livestreams van popconcerten op hoge daken. In de weken rond dit weekend worden online registraties gemaakt van artiesten met partners als Operadagen Rotterdam, Spraakuhloos, Letterrijk, de Stadsdichter en Conny Janssen Danst, die hun kunsten nu niet voor live publiek kwijt kunnen. De ambassadrice van Rotterdam, Marja van Katendrecht, speelt haar (grotendeels afgelaste) theatershow vanaf een dak voor balkons die daar op uit kijken.

Ter vervanging van de Kennisdag, het verdiepingsprogramma voor dakprofessionals, wordt onder meer een DakenTOP georgani­seerd met architecten, zijn er interviews met dakexperts, wordt er een dakenessay uitgebracht en samen met het Dakdorpen collectief worden de mogelijkheden van wonen op daken onderzocht in Minecraft. Ook onderzoekt de organisatie of kleinschalige tours of bezoeken aan mooie en interessante Rotterdamse daken georganiseerd kunnen worden.

Om muzikanten, die in deze tijd niet kunnen optreden, te steunen en exposure te geven wordt samen met meer dan tien Rotterdamse muziekpodia de grote Uit-je-dak-muziekprijs georganiseerd. Muzikanten worden hierbij uitgedaagd om een concert van henzelf op te nemen op het dak. Ze kunnen hun tofste dakconcert-video insturen en de winnaar wacht een geldprijs van 1000 euro én mag optreden tijdens de Rotterdamse Dakendagen 2021. Maar wellicht het belangrijkste is dat de deelnemers zich zo op een originele wijze in de kijker kunnen spelen bij de programmeurs van die podia, die namelijk de jury vormen. Het volledige Rotterdamse Dakendingen programma staat op de website.

Grachten van Smaragd wint geldprijs voor aanleg groene daken

Bewoners van stadsdeel Amsterdam Centrum mochten € 200.000 verdelen over 53 ideeën uit de buurt ter bevordering van de leefbaarheid. Een kwart van verkozen plannen gaat over de aanleg van groendaken. Eén daarvan was het plan dat was ingediend door Grachten van Smaragd. Met de geldprijs gaan ze in het centrum van Amsterdam zorgen voor 1.000 m² groendak op woonboten.

De scholekster gaat het dak op

Verrassend genoeg is de scholekster in de stad sinds een aantal jaren steeds vaker als broedvogel te bewonderen. Plekken om ongestoord te kunnen broeden zijn er ruim aanwezig. Groene daken bieden een mooie uitkomst, maar ook grijze grinddaken zijn in trek. Een klein kuiltje doet dienst als nest, waarin de eieren perfect gecamoufleerd zijn, alsof ze op een schelpenbankje langs de kust liggen. Het maakt de scholekster niet uit of onder het dak een gezin leeft of dat er in auto’s gehandeld wordt. Pas als de jongen zich uit het ei vrij pikken, moeten ze zich behoorlijk aanpassen.

Voor een scholekstergezin is opgroeien in de stad niet makkelijk. Na het uitkomen laten de kuikens de nestkom direct achter zich en wandelen de ouders achterna. Het dak is dan plotseling vol gevaren. Open afvoerpijpen zijn voor de jonge scholeksters een glijbaan met dodelijke afloop. Bij lange zonnige periodes ligt uitdroging op de loer en dan moeten ze nog heelhuids van het dak af zien te komen na een tijdje. Beneden wachten de net verkochte auto’s, of ligt de huiskat op de loer.

Gelukkig kunnen eigenaren van daken iets (laten) doen om de scholeksters te helpen. Door de situatie op het dak te verbeteren, hebben de jongen minder snel behoefte om de sprong naar beneden te wagen. Wat helpt, is de aanwezigheid van schaduw en water. Die zijn essentieel voor het opgroeien van de kuikens. Ook het plaatsen van zonnepanelen kan een uitkomst zijn, aangezien de jongen eronder kunnen schuilen. Zorg er wel voor dat er een plek met grind beschikbaar blijft voor het nest. Een oude braadpan met kiezels kan al voldoende zijn. Wie werkzaamheden op het dak uitvoert, ook ten behoeve van de scholekster, doet dat natuurlijk wel buiten het broedseizoen, zodat de broedende vogels zo min mogelijk worden gestoord.

BRON: Vogelbescherming Nederland.

Nieuwe klimaatscenario’s in 2023

Het KNMI werkt aan nieuwe klimaatscenario’s die schetsen hoe het Nederlandse klimaat over 50 tot 100 jaar waarschijnlijk zal veranderen. De scenario’s vormen de basis voor onderzoek naar de effecten van klimaatverandering en adaptatie aan die verandering. In 2021 wordt het Klimaatsignaal’21 verwacht en in 2023 volgen de KNMI’23-klimaatscenario’s.

Paul de Ruiter ontwerpt ‘intieme’ en duurzame campus Tilburg

Paul de Ruiter Architects heeft de nieuwe, duurzame en ‘intieme’ campus ontworpen van de Fontys Stappegoor onderwijsinstelling in Tilburg. Het twintig meter hoge gebouw, dat onlangs werd opgeleverd, biedt ruimte aan ruim 3500 studenten van Fontys Hogeschool ICT en de Academy for Creative Industries. De campus is een duurzaam ‘aardgasloos’ gebouw geworden met een oppervlakte van 9200 m² waar ontmoeting en samenwerking centraal staat.

De verschillende onderwijsgebouwen op het Fontys terrein in Tilburg zijn door een groen park met elkaar verbonden. Dit zorgt voor een aantrekkelijke en levendige sfeer waar zowel de studenten als de docenten en medewerkers zich fijn voelen. In lijn met deze visie ontwikkelde Paul de Ruiter Architects een nieuw schoolgebouw waarin ze de natuur van buiten naar binnen heeft gebracht. De robuuste natuurlijke materialen van het gebouw gaan naadloos over in de nieuwe groene omgeving van de campus. De natuurlijke ventilatie en de geraffineerde indeling van het pand zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Men wekt de energie deels zelf op met zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst.

Labels