Roofs 2020-06-77 Terugkomst op de werkvloer

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerdemensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Helaas zijn er heftige gebeurtenissen in het leven die een grote impact hebben op een persoon. Deze gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat mensen langere tijd niet kunnen werken of heel veel moeite hebben met werken. Denk bij deze gebeurtenissen aan een ernstige ziekte of aan het wegvallen van één van de naasten van een persoon.

Lange tijd weg geweest van het werk. En dan: verdriet, schaamte, eenzaamheid, lichamelijke en geestelijke pijn, nutteloosheid, en zo zijn er nog meer gevoelens die van invloed kunnen zijn in het leven van eerder genoemde personen. Dag in en dag uit, week in en week uit, en ga zo maar door. Maandenlang er mee bezig zijn en dan komt de dag dat de stap terug naar de werkvloer gemaakt moet worden. Hoe word je ontvangen, wat is er met je werk gebeurd, wie doet je werk, werkt iedereen er nog of zijn er personeelswisselingen? Heb je een kaartje gehad van je collega’s of was dit voor de vorm? Je was altijd trots op je werk tot de dag dat…

Ook bij Gebr. Janssen zijn er helaas mensen die van ver terug moeten komen. Deze mensen moeten zeer goed begeleid worden. Sommige collega’s vinden al snel dat er weer normaal gewerkt kan worden. Helaas kan dat niet altijd. Hier is soms een lange weg voor nodig. Aan de buitenkant wordt al snel gedacht dat het ‘wel weer kan’. Pas hiermee op! Van binnen is dit lang niet altijd het geval. En dat kan geestelijk veel pijn doen, waardoor een terugkomst op de werkvloer mislukt.

Het is belangrijk het werk op de juiste snelheid met een afge­stemde inhoud weer op te bouwen. Een goede afstemming van het werk én begrip van collega’s is hierbij van groot belang. Blijf dit continu monitoren en bijstellen waar nodig. Denk niet: ‘zo: hij of zij is er en de rest loopt wel’. Praat met deze persoon, praat met collega’s, praat opnieuw met deze persoon, praat opnieuw met collega’s. Blijf afstemmen en begrip kweken. Pas het werk opnieuw aan en ga door. Blijf krachtig en alleen dan zal er een goede terugkomst op de werkvloer bewerkstelligd kunnen worden. Als dit lukt, dan zul je je hier zelf heel goed bij voelen, maar bedenk eens hoe goed je collega zich zal voelen! Een win-win voor iedereen. Kennis en kunde blijven in de organisatie, naast veel dankbaarheid.

Labels