Roofs 2020-07-52 Het stadhuis van Eystur: ook letterlijk een brug voor de samenleving

Internationale daken

In Eystur, een gemeente op de eilandengroep Faeröer, is een prachtig nieuw gemeentehuis gebouwd in de vorm van een brug. Het groendak zorgt ervoor dat het gebouw letterlijk opgaat in het landschap.

Joep Klerx

Het stadhuis in Eystur is ontworpen door Henning Larsen Architects en overspant een kleine rivier in het dorp Norðragøta, een dorp met zo’n 550 inwoners, gelegen op de Faeröer eilanden. Het stadhuis ligt in het hoogste deel van het gebouw, boven het midden van de rivier. Het is een opvallend en onopvallend bouwwerk tegelijkertijd, dat graag de samenwerking aangaat met de natuur en een verwijzing maakt naar de lokale, traditionele bouwstijl. Bovendien is het voor de lokale bevolking het eerste onderdeel van een groter plan om het samenkomen in de openbare ruimte nieuw leven in te blazen.

Het moment waar het landschap overgaat in architec­tuur is niet heel precies te bepalen. Vanuit een helikopter­perspectief moet je zelfs moeite doen om het gebouw op te merken in het graslandschap. En die hele kleine scheidingslijn tussen natuur en gebouw is precies wat hetgeen dit gebouw kenmerkt. Zo kijk je van binnenuit door de grote ramen ver weg over land of zee waardoor je je – ook al ben je fysiek binnen –één voelt met de omgeving. Als laatst biedt de grote, ronde glazen uitsparing in het midden van het gebouw een bijzondere kijk op het water van de rivier dat onder het stadhuis doorstroomt. Overal in dit gebouw is rekening gehouden met wat er zich buiten afspeelt.

Verbinding

Het L-vormige gebouw vormt dus een brug over die rivier, waarmee het een symbolische ­verbinding vormt tussen twee voorheen onafhankelijke ­gemeenschappen die in 2009 de gemeente Eystur (Eysturkommuna) vormden. Op het eerste gezicht lijkt die verbinding alleen maar symbolisch, aangezien niet veel verderop een brug voor wegverkeer ligt. Maar hier zit toch iets meer achter. De recente geschiedenis van het dorp Norðragøta vertelt ons namelijk dat een eindje verderop een strand lag dat dienst deed als het natuurlijke verzamelpunt bij speciale gelegenheden van de lokale gemeenschap; zo werd er het kampvuur op oudejaarsavond aangestoken, werd ‘Flag Day’ er gevierd op 25 april en gebruikte de lokale bevolking het strand voor sportevenementen. Maar sinds de komst van een grote visfabriek – die ook erg belangrijk is voor de gemeenschap, maar dan op economisch vlak – is het strand grotendeels verdwenen en is de natuurlijke verzamelplek verloren gegaan. Dit was ook bekend bij Henning Larsen Architects en dat heeft invloed gehad op het ontwerp. De verbinding die de brug symboliseert, kan dus letterlijk genomen worden als het gaat om een plek van samenkomen. Zo zijn de terrassen naast het gebouw en op het dak zelf bij uitstek plekken waarop inwoners samen kunnen komen, kunnen picknicken of gewoon kunnen genieten van het uitzicht.

Verder is de bouwstijl een duidelijke verwijzing naar bouw­methoden die de Faeröer eilanden rijk is, waarin grasdaken en zwart hout in de afwerking vaker worden teruggezien. Het dak van het gemeentehuis bestaat, net als bij veel Faeröerse boerderijen ook het geval is, uit twee lagen graszoden die zonder extra drainagelaag op het dakafdichtingssysteem zijn gelegd. Een synthetisch net als tussenlaag zorgt voor de nodige ondersteuning. Een voor het publiek toegankelijk, verhard pad op het gazon leidt over het dak, waardoor het gebouw een beloopbaar alternatief is voor de nabijgelegen verkeersbrug. Verder is het stadhuis constructief gezien een hybridemodel van gewapend beton en staalwerk. De dragende wanden bevinden zich voornamelijk in het midden van het gebouw en achter de gevels is het stalen skelet aangebracht om daar grote raambanden ­mogelijk te maken. Het brugdek onder de raadzaal bestaat uit dubbele T-steunen, gecombineerd met een vloerplaat van gewapend beton. Het resultaat is met recht bijzonder te noemen. ■

  • Projectnaam: Stadhuis Eysturkommuna
  • Architect: Henning Larsen North Atlantic
  • Ingenieurs: Spenn, Veri-Con, SMJ
  • Landschapsarchitect: Henning Larsen North Atlantic
  • Aannemer: KBH
  • Andere samenwerkingen: Rók-EL, Z. Leitisstein, Signar á Fríðufløtum, ÁWAY, Klima, Stokholm
  • Bouwperiode: 2016-2017
  • Opening: December 2017
  • Brutovloeroppervlak: 750 m²

Labels