Roofs 2020-08-03 Uitstellen

Column

Terwijl Europa heen en weer laveert tussen wisselende lockdowns, tweede coronagolven en dilemma’s over wat te doen met de vakantie, zit ik hier aan de keukentafel nog steeds thuis te werken.

Ondanks dat de files weer aanzwellen tot een ’nieuw normaal’, omdat steeds meer mensen hun werkplek thuis weer verplaatsen naar kantoor, geeft mijn werkgever aan om in ieder geval tot eind augustus nog zoveel mogelijk thuis te werken. Men heeft op kantoor wel een ’back-to-office’-campagne gehouden, waarbij de diverse ruimten in het kantoor gecheckt en waar nodig opnieuw ingericht zijn. De tijd tot september wordt gebruikt om de proef op de som te nemen en te kijken of de routepijltjes, de infoborden en de flesjes met desinfecterend middel hun werk doen.

Naast de persoonlijke ellende die het coronavirus veroorzaakt, is deze tijd ook de periode van het uitstellen. Uitstellen van investeringen, het invullen van vacatures, vakanties en bruiloften. Ook worden trial runs uitgesteld bij onze klanten. We hebben op diverse locaties sample rollen (inlages voor bitumineuze dakbanen) geleverd met de nieuwste technische snufjes erin (fire retardant in de polymeren, verhoogde nageldoorscheursterkte, etc.), maar de klanten waar deze sample rollen liggen, komen vaak uit een lockdown, moeten weer opstarten, voorraden op peil brengen, dus testen met sample rollen worden… ja, uitgesteld. Dat is wel heel jammer, want dat maakt het werk van een Technical Manager nu net zo leuk: met een probleem van een klant geconfronteerd worden, met een team van experts een oplossing proberen te vinden en dan tijdens real life testen kijken of de bedachte oplossing in de praktijk ook echt werkt. Maar helaas, ik zal nog even wat geduld moeten opbrengen.

De feestelijke prijsuitreiking van het Dak van het Jaar, die eigenlijk op 20 maart gepland stond, is ook uitgesteld en uiteindelijk zelfs afgeblazen. Dit tot grote teleurstelling van velen, inclusief mijzelf. Dit evenement is toch een avond waarop heel dakdekkend Nederland (zowel plat als hellend gebroederlijk naast elkaar) samenkomt om te zien waar we met zijn allen toe in staat zijn. Mooie daken bekijken, mensen met een bijzondere bijdrage voor de dakenbranche in het zonnetje zetten en vooral om te genieten van het feit dat ondanks dat er veel concurrerende bedrijven in de zaal zitten, we met z’n allen die ene avond één grote, hechte familie zijn. Het was dit jaar de bedoeling dat er van de genomineerde daken filmpjes getoond zouden worden tijdens de feestavond. Deze filmpjes zullen binnenkort online geplaatst worden, zodat iedereen toch kan zien wat een mooie daken er in Nederland gemaakt worden.

De winnaars van het Dak van het Jaar 2019 en Dakenman of –vrouw van het jaar worden in het oktobernummer van Roofs bekendgemaakt en de awards worden medio september persoonlijk uitgereikt. Het is verrekte jammer dat het zo moet. Eén lichtpuntje: de dakenbeurs DAKEN & ZAKEN gaat wél door. Deze staat gepland op 1 oktober.

Wat wel (weer) is uitgesteld, is de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, al is het coronavirus hier naar alle waarschijnlijkheid niet de oorzaak van. 1 januari 2022 zou het nu moeten worden. Zeg ik iets geks als ik zeg dat er verrekte weinig partijen in de bouw hier nu echt rouwig om zijn? Ze spreken het althans niet uit. Ik ben benieuwd wat uw mening daarover is. De atmosfeer omtrent deze kwaliteitswet lijkt een beetje gematigd, vind ik zelf. Leeft deze wet nog wel genoeg onder bouwend Nederland? Ik hoop van harte dat mijn indruk totaal verkeerd is, want ik sta volledig achter deze wet. Vooral het continu controleren en vastleggen hoe gebouwd wordt en of het aan de bouwregelgeving voldoet, spreekt mij erg aan. Ook het verplicht aantonen van prestaties (geluidsisolatie en thermische isolatie bijvoorbeeld) is een grote winst. Daarom is het zo jammer dat het keer op keer wordt uitgesteld. Maar goed, inmiddels ben ik goed getraind in het opbrengen van geduld. En je weet wat men zegt: “dat is een schone zaak’’ .

Marco de Kok

Labels