Roofs 2020-08-72 Nieuwslijn

agenda

4 september 2020, Rooftop Symposium 2020
Capital C, Amsterdam, Info: www.rooftoprevolution.nl

16-17 september 2020, Architect@work
Ahoy Rotterdam, Info: www.architectatwork.nl

1 oktober 2020, DAKEN & ZAKEN
Evenementenhal Gorinchem ‘Next Level’, Info: www.dakenenzaken.nl

27-29 oktober 2020, Building Holland 2020
RAI, Amsterdam, Info: www.buildingholland.nl

Enquête Groendakmonitor

Op 16 juni presenteerden studenten van de opleiding IPO van de Hogeschool Rotterdam het prototype van de zogeheten Groendakmonitor (zie Roofs juli 2020). De vinding brengt in kaart hoeveel water een groendak buffert. De studenten zoeken nadrukkelijk de samenwerking met de markt om de vinding verder te ontwikkelen. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om de enquête in te vullen. Deze is te vinden op www.dakweb.nl.

Solar Solutions International en Duurzaam Verwarmd uitgesteld

Op verzoek van de exposanten heeft de organisatie besloten om de vakbeurzen Solar Solutions International en Duurzaam Verwarmd nogmaals uit te stellen, en wel naar dinsdag 16 t/m donderdag 18 maart 2021. Het is weer toegestaan om op verantwoorde wijze vakbeurzen te organiseren. Aan de hoeveelheid ticketaanvragen merkte men dat er veel animo is vanuit professionals om weer een vakbeurs te bezoeken. Toch twijfelen veel exposanten of het op dit moment verantwoord is om veel mensen bij elkaar te brengen, en of zij hun deelname in de komende twee maanden wel kunnen regelen. Daarop is besloten om de beurzen te verplaatsen.

Eternit evolueert en vernieuwt merkenstructuur

De van oorsprong Belgische onderneming Eternit evolueert en zet een belangrijke stap in haar jarenlange geschiedenis. Voortaan zal de bouwmaterialenproducent onder de nieuwe bedrijfsnaam Etex wereldwijd als één sterk bedrijf opereren. De naam Eternit blijft wel bestaan als één van de drie commerciële merken die de groep aanbiedt.

PERSONALIA

Altrex bv

Per 1 augustus 2020 draagt Eugène Derksen de functie van Algemeen Directeur bij Altrex bv over aan Barry de Haas. Eugène Derksen blijft nauw betrokken bij de organisatie. Op holding-niveau is hij verantwoordelijk voor het directeurschap van de totale groep.

Dakned bv

Leon Remie is per 1 augustus bij Dakned bv gestart als magazijnmedewerker op de vestiging in ‘s-Hertogenbosch. Als zoon van een zelfstandige dakdekker staat hij nu zelf te popelen om aan de slag te gaan in de dakenbranche. Zijn keuze voor Dakned bv berust op de jarenlange en prettige samenwerking van zijn vader met de dakgroothandel en de servicegerichtheid van het bedrijf. Hij wil deze dynamische branche voorzien van oplossingen.

VERHUIZING

Per 6 juli 2020 is groothandel in zonnesystemen ESTG bv verhuisd. Het nieuwe adres is: Rietgraaf 2a, 6678 PJ Oosterhout.

QUOTE VAN HET DAK

“Je bent een gast van de natuur - gedraag je.”

Friedrich Hundertwasser (1928-2000)

BouwBeurs 2021 wordt er één als nooit tevoren’

“Corona heeft het beurzen- en evenementenlandschap veranderd. Dat biedt uitdagingen, maar ook heel veel kansen. Er wordt dan ook met man en macht – en uitdrukkelijk met alle stakeholders – aan een veilige maar vooral ook aan een BouwBeurswaardige beurs gewerkt. Want BouwBeurs 2021 gaat door, van 8 tot en met 12 februari 2021.”

Aan het woord is Camille Janssen, sinds januari bij Jaarbeurs aangesteld als brand owner BouwBeurs en in die functie verantwoordelijk voor de komende editie van ‘s lands grootste bouwevent. “Tja, het is inderdaad allemaal iets anders gelopen dan ik verwachtte toen ik in januari begon,” zegt Janssen met gevoel voor understatement. “Iedereen begrijpt dat we voorlopig niet meer terug kunnen naar hoe het ooit was.  Vijfenzeventigduizend bezoekers in 5 dagen is nu simpelweg niet mogelijk. En dus zullen we creatief moeten zijn. Want we willen hoe dan ook een fantastische BouwBeurs neerzetten en recht doen aan de thema’s die spelen voor zowel de uitvoerende als opdrachtgevende bouw. Wij zullen extra aandacht geven aan duurzaamheid, industrialisatie en digitalisering maar er is uiteraard ook heel veel aandacht voor product­innovaties binnen alle segmenten die worden geboden.”

BMI Benelux neemt resterende 50% aandelen RBB over van Etex

BMI Benelux heeft per 2 juli 2020 de resterende 50% aandelen in RBB N.V. in Tessenderlo België overgenomen van Etex N.V. Met deze overname bouwt BMI Benelux haar marktpositie op de Belgische dakenmarkt verder uit. De overname van het RBB betonportfolio en de betonproductie van Etex sluit perfect aan bij de strategie van BMI Benelux. Als totaalaanbieder van complete daksystemen biedt deze overname BMI Benelux de mogelijkheid haar activiteiten op het gebied van het hellende dak verder uit te breiden.

Nieuwe NPR over brandgedrag van bouwproducten gepubliceerd

NPR 6051:2020: ‘Brandgedrag van bouwproducten – Geldigheid van beproevingsresultaten’ geeft richtlijnen bij de toepassing van bouwproducten op basis van hun brandgedrag. Met name betreft het de variaties van producteigenschappen en producttoepassingen waarbinnen producten veilig kunnen worden geklasseerd en gebruikt. Dit wordt gedaan op basis van één of enkele beproevingsresultaten. De herziening van NPR 6051 was noodzakelijk, omdat verwijzingen naar Nationale en Europese wet- en regelgeving, DtS- en CWFT -producten en geharmoniseerde productnormen niet meer actueel was. Deze zijn waar mogelijk vervangen door verwijzingen naar (Europese) websites waar een actuele status wordt bijgehouden.

DLV Advies: 75 procent staldaken vergt aanpassing voor plaatsing zonnepanelen

75% van de Nederlandse staldaken moet aangepast worden zodat ze geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. Op 5% kunnen absoluut geen zonnepanelen en 20% is direct geschikt. Dat stelt DLV Advies. Recent gebouwde stallen zijn volgens het adviesbureau allemaal al ‘zonnepaneelproof’ ontworpen. Jarco Brand, projectleider Bouw bij DLV Advies, stelt veel metalen spanten tegen te komen die meer een I-profiel dan een H-profiel hebben. Het staalprofiel is dan vrij smal, waardoor bij het plaatsen van zonnepanelen het risico bestaat op torsie: dat de profielen gaan draaien om hun lengte-as. ‘Die torsie is te voorkomen met kipsteunen; een schoor in de constructie.’

Labels