Roofs 2020-10-30 Dakdichting Westfield Mall of the Netherlands bijzonder complexe klus

Projectbeschrijving

Het dak van Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam is genomineerd voor de titel Dak van het Jaar 2020. Het artikel dat in het septembernummer van Roofs werd gepubliceerd, kon vanwege het format van de artikelenreeks niet helemaal recht doen aan de complexiteit van het werk voor de dakdekker. Daarom is ervoor gekozen hier in een vervolg­artikel nader op in te gaan.

Zoals in het eerdere artikel is beschreven, is Westfield Mall of the Netherlands een groot en ambitieus project, dat een internationaal referentieproject moet worden. Het betreft een herstructurering van het oorspronkelijke winkelcentrum Leidsenhage, waarbij een gedeelte van het oude winkel­centrum werd gesloopt. Het oude gedeelte werd herontwikkeld, daar omheen is de nieuwe ‘mall’ gebouwd. Vanaf het maaiveld is het project bijzonder om te zien, vanwege de geplooide gevel en het gebruik van groen. Het dak is met name vanwege de omvang en de technische complexiteit een enorm mooie uitdaging voor dakdekkersbedrijf BOKO Dakbedekkers geweest. Het dakdekkersbedrijf was al in een vroeg stadium bij het project betrokken en heeft dus een grote bijdrage kunnen leveren aan de planvorming. Roofs werd door uitvoerder Arnold Flake over het dak rondgeleid.

Bitumineuze dakbedekking

De ‘mall’ is gebouwd rond een centrale passage: een rondgang in de vorm van een acht, waaromheen zich de overige winkelpaden bevinden. Om het oude, heront­wikkelde gedeelte is een futuris­tisch aandoend gebouw gerealiseerd, met hoge plafonds en fraai vormgegeven dag­-lichtvoorzieningen, zodat een ruime en lichte binnenruimte ontstaat. Er is met meerdere parkeervoorzieningen (maaiveld, ondergrondse parkeergarage, meerlaagse inpandige garages en een aangebouwde meerlaagse garage) voorzien in ruime, gratis parkeergelegenheid. De parkeerdekken van de inpandige en meerlaagse garages zijn onder de afwerkingslaag ook door het dakdekkersbedrijf uitgevoerd.

Flake: “In totaal is ongeveer 20.000 m² bestaand dak gerenoveerd en 60.000 m2 nieuw dak aangebracht. Het waterdicht maken van de daken was om verschillende redenen een complexe klus. Ten eerste was het vanwege het BREEAM-­certificaat belangrijk dat de constructie goed zou worden geïsoleerd. Om voor de afwatering (via Pluvia-afvoeren) voldoende afschot te houden, is daarom gewerkt met verschillende dikten isolatie (Dijkotop van Kingspan Unidek). Vanwege de verschillende dakoppervlakken en dakvormen varieerde de isolatiedikte van 18 tot 51 cm. De isolatie is tweelaags, in halfsteensverband aangelegd, om het ontstaan van naden (die kunnen leiden tot koudebruggen) te voorkomen. Hier bovenop is een tweelaags bitumineus dakbedekkingssysteem van Wédéflex bevestigd. De onderlaag van het dakbedekkingssysteem werd mechanisch bevestigd aangebracht, met soms dus enorm lange tules. De bovenlaag werd aangebracht volgens de brandmethode.”

“Op het dak was een enorme hoeveelheid aan detailleringen waterdicht in te werken: vanwege de vele installaties die op het dak staan opgesteld, maar ook vanwege de daglichtvoorzieningen, de voetjes van de veiligheidshekken en andere details. Tijdens de werkzaamheden moesten de winkels openblijven. De planning was heilig, omdat hier ook het business plan van de betrokken ondernemingen van afhing. Om deze reden moesten de medewerkers soms ’s avonds en in de weekenden doorwerken.”

Flake vertelt dat oorspronkelijk was voorzien in een eenlaags systeem (EPDM). “Hier is op het oude gedeelte ook mee begonnen, maar omdat er, na het aanbrengen van de waterdichte laag, nog veel partijen op het dak aanwezig zouden zijn, was dit een riskante optie. Dat bleek ook wel: men heeft nog een zeer groot aantal reparaties moeten uit­voeren. Ook moesten tijdens het werk voortdurend aanpassingen worden doorgevoerd, bijvoorbeeld omdat een huurder alsnog een installatie op het dak wilde plaatsen, of omdat er een hekwerk in het dak geplaatst moest worden. Vanwege deze kritische omstandigheden is gekozen voor een degelijk dakbedekkingssysteem met een bewezen kwaliteit: het tweelaagse, bitumineuze systeem van Wédéflex.”

De standaard dakopbouw was dan als volgt:

 • Staaldak
 • PE folie (dampremmende laag)
 • EPS isolatie (Dijkotop)
 • Tweelaags bitumineus dakbedekkingssysteem (Wédéflex)

De zichtgedeelten en de ‘koepels’ werden in overeen­stemming met de gevel in het wit uitgevoerd, met behulp van de witte dakbedekking Wédéflex Mineral Ultra White. Op de koepels is er om esthetische redenen voor gekozen dakbanen in een breedte van 50 cm toe te passen.

De parkeergarages en parkeerdekken zijn uitgevoerd met behulp van een bitumineuze dakbedekking, met daarop een isolerende mortel (Betopor) en een vloeibare dakbedekking (Triflex). Flake vertelt dat tijdens de werkzaamheden op de parkeerdekken grote ventilatoren stonden opgesteld: de winkels waren immers open en de geur van bitumen mocht niet het winkelgedeelte in trekken.

Logistieke organisatie

“Het gegeven dat de winkels tijdens de werkzaamheden openbleven, maakte de logistieke organisatie complex,” aldus Flake. “Tijdens de uren dat de winkels open waren, was het druk in de directe omgeving van het winkelcentrum. Ook omdat er veel verschillende partijen bij de werkzaam­heden waren betrokken, werd de aan- en afvoer van mate­rialen centraal geregeld. Bij Glogic kon men ‘tickets’ aan­vragen voor het aanleveren van materialen. Glogic verzorgde vervolgens de planning, waarmee kon worden voorzien in een veilige en efficiënte aanvoer van materialen.”

“De in totaal vijf kranen stonden in het gedeelte van het winkelcentrum dat niet in gebruik was: ze staken door de sparingen van de daglichtvoorzieningen. Op deze manier was, normaal gesproken, vrijwel elk gedeelte van het dak goed te bevoorraden van de benodigde materalen. Maar soms moest je een nagekomen klus uitvoeren in een gebied waar de kraan al weg was, dat was dan, met deze oppervlaktes, alsnog een heel eind lopen.”

“Dit is een uniek project, in de zin dat je als dakdekker waarschijnlijk maar één keer in je leven zo’n project mag uitvoeren,” besluit Flake. “Het heeft me heel wat slapeloze nachten gekost, maar als ik zo over het eindresultaat loop, ben ik trots en enthousiast. Trots op het vakmanschap dat nodig was om dit project tot een goed einde te brengen. Op het team medewerkers, dat zich bijzonder flexibel heeft opgesteld en ook in de avonden en in de weekends heel hard heeft gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. Op de samenwerking met de overige bouwpartijen, die heel goed is verlopen. En enthousiast, omdat het eindresultaat met recht bijzonder is te noemen: het is een dak zoals je dat niet zo snel ergens anders tegen zult komen.” ■

Projectbeschrijving Westfield Mall of the Netherlands, Leidschendam

 • OPDRACHTGEVER:    Unibail-Rodamco-Westfield, Schiphol
 • BOUWMANAGEMENT:    Diepenhorst de Vos en Partners B.V., Den Haag
 • ARCHITECT:    MVSA Architects (Roberto Meyer), Amsterdam
 • CONSTRUCTEUR:    Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, ‘s-Hertogenbosch
 • AANNEMER CASCO & GEVELS: Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling, Utrecht
 • DAKDEKKER:    BOKO Dakbedekkers Westknollendam
 • DAKBEDEKKING:    Wédéflex Duurzame Daksystemen, ’s-Hertogenbosch
 • DAKISOLATIE:    Kingspan Unidek, Gemert
 • WKO-INSTALLATIE:    Roodenburg Groep, Krimpen aan den IJssel