Roofs 2020-10-74 Een hybride wolkenkrabber in het centrum van Sydney

Internationale daken

Het Australische softwarebedrijf Atlassian bouwt in het centrum van Sydney een nieuw hoofdkantoor. Het dak zal worden uitgevoerd als verschillende lagen natuur op 180 meter hoogte.

Joep Klerx

Ook nu, nadat hij zijn medewerkers groen licht heeft gegeven om ook na de COVID-19 pandemie thuis te mogen blijven werken, blijft Mike Cannon-Brookes, medeoprichter en CEO van Tech-gigant Atlassian, achter de beslissing staan om het meer dan een miljard kostende nieuwe hoofdkantoor te laten bouwen in het centrum van Sydney. “Een groot deel van de medewerkers zal weer de mogelijkheid willen hebben om naar kantoor te komen, dus daarin moeten we voorzien,” aldus de leidsman van het bedrijf. En de plannen voor dit gebouw, dat plaats moet gaan bieden aan zo’n 4.000 werknemers, zijn indrukwekkend.

Een hybride wolkenkrabber

Met zijn veertig etages en 180 meter hoogte wordt het de hoogste hybride wolkenkrabber ter wereld. Die hybride titel heeft het te danken aan de combinatie van verschillende bouwmethodes. Zo zal het bestaan uit een interne, massiefhouten structuur, die omgeven wordt door een omhulsel van staal en glas. Dat stalen exoskelet is nodig, omdat een bouwwerk van dit formaat niet gedragen kan worden door een houten structuur alleen. Het staal gaat de grote etages dragen, waarin, zoals Architectenbureau SHoP uit New York het noemt, ‘verschillende leefomgevingen’ worden ingericht, die zich zowel binnenshuis als in de buitenlucht zullen bege­ven. Daarnaast zullen er meerdere parken door het hele gebouw te vinden zijn, waar het klimaat het hele jaar comfor­tabel moet zijn voor werkenden om te ontspannen. Dat comfort wordt – op een plek waar de thermometer in de zomer gemakkelijk boven de veertig graden uit kan stijgen – door het omhullende, ‘slimme’ glas gewaarborgd. Dit technische glas krijgt namelijk de eigenschap dat het zelf schaduw kan creëren. En dat is niet het enige waar dit glas toe in staat is.

Opereren op 100% hernieuwbare energie

Naast ‘self shading’, zullen de glazen wanden die het gebouw omhullen met behulp van ingebouwde zonnecollectoren ook een energie opwekkende eigenschap hebben. Verder zal het gebouw op een natuurlijke manier geventileerd worden, waardoor daar vrijwel geen energie voor nodig is. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het gebouw 50% minder energie nodig heeft dan een traditionele wolkenkrabber. En die energie zal voor 100% bestaan uit hernieuwbare energie, waaronder die van de eigen zonnecollectoren. Daarnaast zorgt de hybride bouwcombinatie van het stalen frame, het bedekkende glas en het massief houten interieur voor een 50% lagere CO2-uitstoot ten opzichte van de bouw van een traditionele wolkenkrabber. Verder zal het vele groen in de parken door het hele gebouw vanzelfsprekend ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

Dat dit gebouw en deze manier van bouwen, met veel groen en veel minder vervuiling, goed is voor de aarde behoeft geen uitleg. Maar verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze ‘gezonde’ gebouwen, met veel frisse lucht en natuurlijke materialen, ook een positieve invloed hebben op de gezondheid en de productiviteit van de werknemers. Dus je kunt stellen dat, hoewel deze manier van bouwen een altruïstisch gevoel met zich meebrengt, het uiteindelijk ook een positieve werking heeft in het belang van Atlassian. En dat is helemaal niet erg.

Een gebouw voor de toekomst met respect voor het verleden

Naast ‘goed voor de wereld’, wil de opdrachtgever met het gebouw ook goed zijn voor de directe wereld om zich heen. Het nieuwe hoofdkantoor van Atlassian zal worden gebouwd op de locatie van een bestaand historisch gebouw genaamd The Parcels Shed. Dit gebouw, gebouwd in 1906, maakte deel uit van het centraal station van Sydney en werd tot het begin van de jaren tachtig gebruikt voor het in ontvangst nemen van pakketten. Tegenwoordig is het een jeugdherberg, genaamd Railway Square YHA met 480 bedden. Architectenbureau SHoP en BVN (de designpartner) zijn van plan het hostelgebouw op te nemen in de onderste verdiepingen van het project. “Als onderdeel van het project restaureren en herbestemmen we een historische pakjesloods op de bouwplaats, die de poort naar de toren en het nieuwe openbare domein zal worden. Het deel waar het jeugdhostel in komt krijgt (net als de wolkenkrabber) een begaanbaar groendak met uitzicht op het nieuwe centrale plein,” aldus SHoP-oprichter Coren Sharples.

Een open bovenverdieping als dak

En dan het absolute kroonjuweel van het gebouw: het dak, vanwaar het uitzicht ver strekt over Surry Hills, Moore Park en de rest van Zuidoost Sydney. En als je naar het ontwerp kijkt, is ‘dak’ eigenlijk niet eens de juiste benaming, maar zou je het eerder de ‘open bovenverdieping’ kunnen noemen. En op deze bovenste verdieping, die in verschillende lagen opgedeeld zal worden, speelt ook groen de belangrijkste rol. Het verschil tussen binnen en buiten wordt zo klein mogelijk gemaakt door de glazen schuifpuien, waardoor je – zowel bij zonneschijn als regen – één met de natuur kan zijn. En dat op 180 meter hoogte, naast het centraal station midden in een wereldstad. Als dat geen fijn toekomstperspectief is.

Het dak is zoals gezegd nog niet uitgevoerd. Zodra er meer bekend wordt over de technische uitvoering van dit bijzondere dak, komen wij hierop terug.