Roofs 2020-11-24 Preview op hoogte

Depot Boijmans van Beuningen

Het iconische ontwerp van MVRDV gaat de hele wereld over. Nog voor de perspreview eind september stond de spiegelende “Soepkom”, of “Nieuwe Kuip”, zoals het Depot van Boijmans van Beuningen onder andere in de volksmond wordt genoemd, al op de cover van de New York Times. Om maar een publicatie te noemen. De preview voor de pers werd zeer goed bezocht. Zo’n buitenkansje lieten de journalisten zich niet ontgaan, ik ook niet als bijna-hoofdredacteur van vakblad Roofs. De volgende dag stond het bouwwerk, dat pas over een jaar in gebruik wordt genomen, in alle kranten en online vakbladen. Het weekend was gereserveerd voor de publiekspreview en ook daarvoor was de belangstelling overweldigend.

Tjerk van Duinen

Kunst is er voorlopig nog niet te bewonderen, maar ook zonder de ruim 150 duizend werken is het Depot een gebouw om je aan te vergapen. Het hart is een atrium van tien verdiepingen met een bijzondere compositie van trappen en liften. Het is zeker geen straf om je te voet of per glazen lift naar boven te bewegen. Uiteindelijk kom je dan aan op het hoogste niveau, op de daktuin die rond het toekomstige restaurant ligt en waar inmiddels 75 witte meerstammige berken zijn geplant.

Op het dak ervaar je goed wat Harm Tilman in De Architect treffend omschreef als de centrifugale tegenhanger van de centripetale onderkant. Een prachtig, wijds uitzicht tegenover de vervormde reflectie die je op het maaiveld ervaart. Op dit rondom lopende dak heb je overal vrij uitzicht. Architect Winy Maas (MVRDV) vertelde kort daarvoor in zijn presentatie dat hij blij was met alle belangstelling en “dat de eerste prijs al binnen was” (Roof Award). Dat zal ongetwijfeld ook gelden voor bezoekers van dit gebouw. Die komen vanaf september 2021 naar kunst kijken; laat ze vooral niet vergeten even het verlengstuk van het park beneden te bezichtigen en van het uitzicht te genieten.


‘In onze ontwerpen zijn daken van groot belang. We maken ze toegankelijk als tuin, bos of evenemententerrein. Het depot is een speciaal geval; het heeft een duidelijke publieksfunctie, en bevindt zich in het Rotterdamse Museumpark dat we niet te veel wilden aantasten. Dat hebben we opgelost door het park naar 35 meter hoogte te verhuizen.’

Winy Maas, MVRDV