Roofs 2020-11-74 Nieuwslijn special Veilig en gezond werken

Hoge werksneaker S3

De populaire Redbrick Motion Comet is er nu ook als hoge werkschoen: de Comet High. De hoge schacht zorgt voor extra stevigheid en stabiliteit rond enkel en hiel. Bovendien houdt hij makkelijker vuil buiten. De trendy, lichtgewicht werksneaker is geheel volgens de Europese S3-norm afgewerkt. Veiligheid komt op de eerste plaats bij deze comfortabele schoen, die voldoet aan alle S3-veiligheidseisen. Dat betekent dat hij is uitgerust met een aluminium beschermneus en kevlar tussenzool en daarnaast minimaal 60 minuten waterafstotend is. De werkschoen is antistatisch en voorzien van ESD (Electro Static Discharge). De slip- en slijtvaste zolen van rubber zijn voorzien van een profiel dat zorgt voor een goede afwatering. Verkrijgbaar in de maten 39 t/m 48. (www.redbrick.eu)

Vlamvertragende Smartply

Als opvolger van de Smartply MAX FR constructieplaat heeft Medite Smartply de Smartply MAX FR B op de markt gebracht. Nieuw is de toevoeging van de ZeroIgnition® oplossing. Deze water­gedragen en milieuvriendelijke vlamvertrager wordt tijdens de productie van de platen toegevoegd, voordat de houtsnippers worden geperst. De vlamvertragende eigenschappen van SMARTPLY MAX FR B zijn daarmee in de plaat geïntegreerd, zodat deze zijn constructieve integriteit behoudt. De vlamvertragende eigenschappen voldoen aan Euroklasse B-standaard, zelfs wanneer het plaatmateriaal op maat wordt gezaagd. Bij de productie van Smartply MAX FR B wordt gebruik gemaakt van geavanceerde harstechnologie. Het resultaat is een hoogwaardige plaat zonder toegevoegde formaldehyde.

Safety Culture Ladder

De invoering van Safety Culture Ladder (SCL) is verplaatst, van 1 jan 2021 naar 1 januari 2022. De Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) heeft dit besloten in verband met de COVID-19-situatie. Desondanks benadrukt de GCVB dat organisaties er zo spoedig mogelijk mee aan de slag moeten, omdat het tot anderhalf jaar kan duren voordat een organisatie de vereiste trede en verificatie heeft behaald.

Ondertekenaars van de code hebben met elkaar afgesproken om veiligheid in de keten te verbeteren door toepassing van Safety Culture Ladder. In aanbestedingen wordt een bepaalde trede verplicht gesteld voor (onder)aannemers. Op basis van de waarde van het contract en bijbehorend risicoprofiel (hoog/medium/laag risico) moet men voldoen aan een bepaalde vorm van verificatie.

Dit kan leiden tot de eis voor een volledig certificaat (SCL), een statement (SCL Light) of een self-assessment (Approved Self Assessment).

Worksafe Gorinchem: vakbeurs voor veilig & gezond werken

De eerste editie van Worksafe Gorinchem vindt plaats op 1-3 december 2020 in Evenementenhal Gorinchem, tegelijkertijd met vakbeurs Maintenance. De doelgroep van Worksafe bestaat uit preventieadviseurs, facility managers, operationele managers, beleids­medewerkers, veiligheidsdeskundigen en kwaliteitsmanagers binnen diverse sectoren op het gebied van gezondheid, veiligheid en welzijn op het werk. Worksafe Gorinchem is onderdeel van een gevestigde Europese Serie beurzen op het gebied van veilig & gezond werken.

Optimale grip

Veel professionals in de praktijk hebben er last van: transpiratie in handschoenen. Showa biedt een oplossing voor deze veel gehoorde klacht: de Showa 306. Bij de 306 is ademend vermogen, waterdichtheid, flexibiliteit en grip verenigd in één product. Door gebruik te maken van de unieke dual latex foam coating is de handschoen waterdicht en toch ademend in alle weersomstandigheden. De dual coating zorgt bij warm weer voor verkoeling, terwijl deze bij koud weer isoleert en de handen warm en droog houdt. Daarnaast is de opgeruwde palm­coating uiterst slijtvast en biedt deze een goede grip, in zowel natte als droge omstandigheden. De Showa 306 handschoen heeft een uitstekende pasvorm, een hoog draagcomfort, een lange gebruiksduur, is zeer flexibel en wordt geleverd door Wiltec uit Uden.

Luchtankers

Op het dak gebeurt tegenwoordig veel. Struikel je niet over de warmtepompen, dan glij je wel uit over de pv-panelen, en met een beetje pech word je gestoken door een wesp die van het groendak geniet! Zo wordt de kans op een bezoek aan het dak steeds groter. Door hierover na te denken in de ontwerpfase, kan er ellende worden voorkomen in de toekomst. Want als een gebouw opgeleverd wordt zonder een goed veiligheidsplan, moet de eigenaar voor onderhoud het zoeken in tijdelijke systemen. Dat kost tijd, geld en garantie op een goede afloop heb je niet. Het bouwbesluit ziet het liefst permanente voorzieningen. Met een goed ontwerp is een gebouw efficiënt te onderhouden en daardoor kan groot onderhoud voorkomen worden. Er zijn tal van permanente voorzieningen voor platte daken, veel minder voor het schuine dak. Uitzonderingen daargelaten is het Flesst-systeem op schuine daken: een mooie en veilige oplossing. Kijk zelf maar op www.flesst.nl

Werken bij harde wind

Onstuimige dagen zijn van alle tijden, maar vooral in november en januari kan het spoken. Dus is waarschuwen voor de gevaren van werken bij harde wind nooit overbodig. De SBD doet dit regelmatig en heeft daarvoor al enige tijd SBD toolbox ‘Voorkomen van ongevallen door harde wind’ beschikbaar. Te downloaden vanaf de website www.sbd.nl. Ter herinnering de richtlijn/vuistregel: werk bij windkracht 7 tot maximaal 3 meter hoogte; bij windkracht 6 tot maximaal 10 meter hoogte; bij windkracht 5 of minder is hoger dan 10 meter werken toegestaan; extra alertheid bij plaatsen en gebruik van ladders, vooral boven 5 meter hoogte. En: maak goede afspraken over het staken van werk bij harde wind. Neem tijdig maatregelen tegen op- en wegwaaien van materialen.

Overgang ISO 45001 certificering

In maart 2018 is NEN-ISO 45001 gepubliceerd. Bedrijven met een OHSAS 18001 certificaat hebben tot uiterlijk 12 maart 2021 de tijd om over te stappen op NEN-ISO 45001:2018. Vanwege het coronavirus wordt de transitietermijn met zes maanden verlengd. De transitietermijn voor de overgang van OHSAS 18001 naar ISO 45001 eindigt hierdoor op 30 september 2021. ISO 45001 is dé managementsysteemnorm voor Gezond & Veilig Werken en sluit aan bij de High Level Structure van ISO. De HLS maakt het onder andere mogelijk om systemen gemakkelijker te integreren en audits voor de diverse managementsys­teemnormen te combineren.

Labels