Roofs 2020-11-90 Kingspan Unidek: Goed plan maakt korte metten met complexiteit dakafschot

Bedrijfsnieuws

Een plat dak heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een hellend dak, weet sales manager plat dakisolatie Ferry Schaap van Kingspan Unidek als geen ander. Maar hij realiseert zich ook, dat het lastig is die voordelen optimaal te benutten. Ferry zet zich er daarom energiek voor in om specialisten uit te leggen op welke manier de juiste isolatie de bruikbare ruimte in (en vooral op) gebouwen vergroot. “Het is alleen de kunst om in elke situatie de beste oplossing te kiezen”, aldus deze plat dak expert.

“We merken dat het steeds complexer wordt om de juiste keuze te bepalen voor elke specifieke situatie. Vooral bij een dak met afschot slaat de twijfel toe omtrent de isolatie. En dat is jammer, want voor elke situatie is een oplossing.” Vervolgt Ferry. “Het maken van afschotplannen is voor dakdekkers lastig. Ze hebben niet altijd de juiste software en het is best tijdrovend, ook omdat ze dit niet dagelijks doen. En soms zien we dat het aan specifieke kennis ontbreekt. We kunnen dit uit handen nemen. We kijken naar het totale plaatje, en of een oplossing aan de richtlijnen voldoet. Dat bespaart tijd en je bent zeker van de kwaliteit.”

Elke toepassing en specificatie vraagt een andere oplossing

Toepassing van het afschot in het dak gebeurt veel bij grote bedrijfshallen in de metaalconstructie. Bij een betonnen onderconstructie of de dakopbouw van betonnen daken, moet het afschot op een andere manier opgelost worden. Dan wordt het afschot in de isolatie verwerkt. Ferry: “Elke toepassing en specificatie vraagt een andere oplossing. Je moet daarbij rekening houden met wet- en regelgeving en de functie van het gebouw; komen er zonnepanelen of installaties op? Wordt het een dakterras of een groen dak? De gebruiksklasse van het dak speelt een rol, net als de totale belasting van het dak, de verwerking van de dakopbouw én de totale kosten.

Bij bestaande daken maken we een bouwfysische situatiecheck. Daarbij letten we op belangrijke aspecten als: Is de beoogde constructie geschikt voor de verbouwplannen? Zijn er koudebruggen aanwezig? Vindt er condens­vorming plaats? Zijn er omgevingsfactoren die mee spelen? Het is dus een combinatie van factoren die bij de juiste toepassing de levensduur van het dak verlengen.”

Kijk naar het totale plaatje, zorg voor een afschotplan

Om een goed geïsoleerd dak te realiseren, moet je wel naar het totale plaatje kijken, benadrukt Ferry. Hij pleit dan ook voor een goed doordacht afschotplan: “Zowel bij nieuwbouw als renovatie kan de juiste afwatering en isolatie op een veilige en eenvoudige manier worden aangebracht. Zorg dat je daarin rekening houdt met de dakbedekking. Kiezen voor EPS is daarom een slimme oplossing. EPS afschotisolatie is prima te combineren met bitumen, PVC en EPDM. Natuurlijk moet je daarbij wel zaken incal­culeren als: de plaats van de dakdoorvoeren; de vereiste Rc-waarde en (richting van de) afwatering; mogelijke hoogteverschillen; waar de bevestigingsankers komen én plaats en afmetingen van uitstekende delen, zoals dak­lichten, ventilatie en bijzonderheden aan de randen.”

Als plat dak expert heeft Ferry één grote wens: “Ik hoop dat opdrachtgevers en architecten vaker voor een plat dak kiezen met EPS isolatie, bij voorkeur van Kingspan Unidek natuurlijk... Okay, afschot van platte daken is complex. Maar wij hebben alle vakkennis én materialen om die complexiteit succesvol te lijf te gaan!”

Ferry Schaap

Labels