Roofs 2020-11-95 Cash vrijmaken met overtollige middelen

Materiaal en materieel veilen

Het zijn voor veel bedrijven in de bouwsector onzekere tijden. Onderzoek van Altares Dun & Bradstreet voorspelt dat tussen oktober 2020 en oktober 2021 drieënhalf keer zo veel bouwbedrijven failliet zullen gaan als vorig jaar. Ook gespecialiseerde dakdekkers kunnen hiermee worden geconfronteerd. Hoe ga je daar als bedrijf mee om en hoe zorg je voor de noodzakelijke financiële flexibiliteit om deze uitdagende periode het hoofd te bieden?

Eén van de oplossingen is goed kijken naar machines, gereedschappen en voorraden. Staat een bedrijfswagen tijdelijk stil of staat een te grote voorraad dakrollen al een tijdje in de weg? Door overtollig materieel en voorraden online te veilen, verzilver je snel de waarde ervan en bouw je een financiële buffer op. Vaak blijkt dat ook oudere gereed­schappen of machines nog een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen. Vaak meer dan men verwacht. Martijn Stoker, accountmanager hout & constructie bij Troostwijk Veilingen, kent de markt door en door. Hij adviseert bedrijven in de bouwsector om de waarde van assets te verzilveren, waardoor financiële ruimte ontstaat om eventuele tegenvallende resultaten op te vangen en/of te investeren in nieuwe middelen. “Door het op tijd afstoten van zaken die overtollig zijn kun je snel cash genereren,” stelt Stoker, “Online veilen is daarvoor een snel en betrouwbaar verkoopkanaal. Met als belangrijk bijkomend voordeel dat de opbrengst meestal hoger is dan bij inruil of rechtstreekse verkoop aan derden.”

Overal is vraag naar

“Opvallend is dat steigermateriaal heel gewild is en we zien regelmatig bouwketen van eigenaar wisselen”, merkt Stoker op. “Denk niet ‘ik laat het maar staan want het zal wel niet veel opbrengen’. Voor alles is ergens in de wereld een koper die bereid is er goed voor te betalen. Denk bijvoorbeeld aan daksnijmachines en ladders. Troostwijk Veilingen beschikt over een grote, wereldwijde database met geïnteresseerde kopers uit de bouwsector. Dankzij het grote aantal biedingen zijn de opbrengsten altijd een werkelijke waardering vanuit de internationale markt op dat moment. We krijgen kopers uit 158 landen. Dit jaar organiseren we zo’n 125 bouwgerelateerde veilingen, waarbij ongeveer 35.000 goederen van eigenaar wisselen. 70% van die goederen gaat naar het buitenland. We hebben het dan over om een omzet van ruim 10 miljoen Euro, allemaal cash dat terugvloeit in de portemonnee van de ondernemer.”

Online veilen biedt zekerheid

Volgens Stoker is online veilen is een uitstekend middel om te kopen en te verkopen. “De koper heeft de zekerheid dat hetgeen hij koopt volledig is omschreven, zodat hij precies weet wat hij koopt en hij een transparante, eerlijke prijs betaalt. De verkoper weet zeker dat hij snel een marktconforme prijs ontvangt en ook de zekerheid heeft dat hij zijn geld krijgt. Wij leveren pas uit nadat de betaling bij ons binnen is.”

Stockveilingen

Veel bedrijven hebben overtollige voorraden die niet alleen in de weg staan maar ook (gefinancierd) kapitaal in beslag nemen. Stoker: “Er was tot voor kort geen online platform waar deze overtollige voorraden wereldwijd konden worden aangeboden. Dat platform is er nu wel: Stockveilingen worden georganiseerd door Troostwijk Auctions voor de B2B markt en door BVA voor het B2C markt. Door de geautomatiseerde opzet is uploaden van content eenvoudig. De Stockveilingen bieden niet alleen verkopers de mogelijkheid om cash te genereren voor vastlopende voorraden, maar tegelijkertijd kopers de mogelijkheid om gunstig in te kopen. De producten kunnen zowel per stuk als in combinatie worden aangeboden.”

Labels