Roofs 2020-12-66 The Loop of Wisdom, Chendu

Internationale daken

Onderdak bieden aan twee gebouwen, namelijk het ontvangstcentrum en technologie-museum aan de ene kant en een informatiecentrum en saleskantoor voor het nieuwe concept ‘Unis Chip City’ van vastgoedspecialist en chipfabrikant Uni-Hiku aan de andere kant: dat was de opdracht die Powerhouse Company voor z’n neus geschoven kreeg. Dat betekent veel wijsheid en technologie onder één dak. Toen de architecten de bouwlocatie bezochten, merkten ze een ietwat glooiend aspect op in het terrein. En in plaats van het hele gebied te egaliseren, wat vaker gebeurt in dergelijke bouwprojecten, besloten de ontwerpers van Powerhouse Company dit natuurlijke aspect te omarmen en het glooiende gevoel terug te laten komen in het ontwerp. Het initiële idee van de Loop of Wisdom was geboren.

Joep Klerx

Verbintenis en contrast

En met de ‘lus der wijsheid’ worden de twee anders vrij­staande gebouwen op excentrieke wijze met elkaar verbonden. En verbintenis is er op meerdere vlakken. Zo zijn de gebouwen aan elkaar gerelateerd door de interne functies van het gebouw: het museum in het ene gebouw is een initiatief dat voortkomt uit en gebaseerd is op de technologische ontwikkelingen van Uni-Hiku, het Unis-Chip-City-concept in het andere gebouw is een ontwikkelcentrum voor diezelfde technologie. Daarnaast worden de gebouwen door de opvallende, lintachtige lus niet alleen zichtbaar aaneengeschakeld, maar diezelfde lus is ook een fysiek wandelpad, waardoor het idee van ‘in contact staan met’ extra versterkt wordt. Als laatst doet het glooiende karakter van het ontwerp ook een gooi naar een connectie met de omliggende natuur. Met zo’n 25 meter hoogte is er op het hoogste punt van de loop een mooi vergezicht te genieten over het natuurlandschap – tot op moment van dit schrijven, want er wordt volop gebouwd in dit deel van Chengdu, dus de ver­wachting is dat dat het een kwestie van tijd is voor hoogbouw hier een einde aan maakt.

Atletiekbaan

Over het gehele rode dak loopt dus een voetpad, dat met een totale lengte van 698 meter een plezierig blokje kan betekenen tijdens de lunchpauze. Maar ook voor hardlopers is het uitnodigend, aangezien het pad gemaakt is met hetzelfde rubberen asfalt dat gebruikt wordt voor de aanleg van atletiekbanen. Dat, in combinatie met de verschillende stijgingen en dalingen in het ‘circuit’ én de verschillende panoramische uitzichten zal het hart van menig sportieveling ongetwijfeld sneller doen kloppen.

Magisch

Onder het rode dak, dat behoorlijk contrasteert met het groene landschap, hebben de gebouwen zelf een iets neutralere uitstraling. De geheel doorzichtige gevels zijn gemaakt van structureel glas, gecombineerd met glazen lamellen ter versteviging. Deze manier van werken met louter glas zorgt voor veel lichtinval naar binnen en wegkijkmogelijkheden naar buiten, met als doel ook hier de gevoels­matige afstand tussen gebouw en natuur te doen vervagen. En mocht je denken dat het felrood gekleurde bouwwerk ’s nachts haar perceptibele uiterlijk verliest, dan heb je het mis. Zodra de zon achter de hemel wegzakt, kan het gehele gebouw – bij speciale gelegenheden – verlicht worden met behulp van duizenden, zorgvuldig uit het zicht geplaatste ledlampjes, wat resulteert in een bijna magisch aangezicht.

Van concept tot oplevering in een flits

De totstandkoming van het geheel is gebeurd met een snelheid waar China een alleenrecht op lijkt te hebben. De ontwikkeling van het gebouw, inclusief het interieur en het omliggende landschap, heeft vanaf de eerste tekening tot aan de laatste bakstenen en grasmatten, grofweg een jaar geduurd. Dankzij een geavanceerde koppeling van parametrische tekensoftware met het BIM-model ging het ontwerp in enkele dagen van schets naar bouwtekening, wat een belangrijke spil was in de snelheid van de bouw. Daarnaast werd wat aanvankelijk een nadeel leek te zijn – het tijdsverschil van maar liefst zeven uur tussen het ontwerpkantoor in Rotterdam en de opdrachtgever in Chengdu – omgebogen in een voordeel. Zo werd er aan respectievelijk het begin en het eind van ieders werkdag een meeting gepland, maar konden beide partijen vervolgens hun hele werkdag aan het ontwerp en de bouwtekeningen werken. Op een ‘normale werkdag’ kon zo geen acht, maar meer dan vijftien uur doorgewerkt worden aan de ontwikkeling.

Een vleugelvorm met reptielenhuid

De doorsnede van het bouwwerk lijkt op dat van een vleugel, met een hoog middenstuk dat toeloopt naar de dunne rand met een opstaande aluminium rand met goot. Deze vleugelvorm zorgt voor een scherp zijaanzicht vanaf de buitenkant, met aan de binnenkant genoeg ruimte voor de installatie van structurele kolommen en tot wel drie meter hoge, stalen vakwerkliggers ter versteviging van de con­structie. De diepe goot aan het uiteinde van de dakranden is essentieel voor de afwatering van regenval. In dit sub­tropische klimaat en door de ligging tussen verschillende bergketens kan het soms dagen aan een stuk fors regenen. Aan het uiteinde, boven de goot en onder de opstaande aluminium rand, is de ledverlichting geplaatst, die de hele vleugel kan verlichten.

Reptielenhuid

En er is iets moois wat dan verlicht wordt. De dakopbouw ­bestaat uit, van onder naar boven een stalen ondercon­structie die vastgelegd is met roestvrijstalen M10 bouten. Daarover is een waterbestendige laag gelegd met daarop bevestigd de dakpanelen. Deze toplaag van panelen bestaat uit meer dan vijftienduizend in fluorcarbon gecoate aluminium panelen in de vorm van een ruit, wat zorgt voor een reptielenhuid-achtige uitstraling.

15.218 panelen

De unieke rondingen van het ontwerp behoefden ook unieke panelen. Alle 15.218 panelen hebben elk een eigen vorm, een eigen vooraf aangewezen plek in het dak en een eigen unieke numerieke code om alles goed te laten verlopen. Vanuit Rotterdam werden de tekeningen naar Chengdu gestuurd, waar in een lokale fabriek de genummerde panelen geproduceerd zijn. Het resultaat is een 9.250 m2 groot dak dat zich met zijn levendige textuur door het golvende landschap beweegt. Als je dat allemaal weet, past de naam ‘Loop of Wisdom’ toch om meerdere redenen best goed als naam voor dit excentrieke bouwwerk.

Gegevens

  • Tijdlijn bouw    2019 – 2020
  • Opdrachtgever    Uni-Hiku
  • Architect    Powerhouse Company
  • Co-architect    Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.
  • Landschapsarchitect    AECOM+Wisto
  • Interieurarchitect    CCD
  • Oppervlakte gebouw    5 000 m2
  • Oppervlakte dak    9 250 m2
  • Stad    Chengdu
  • Land    China
  • Budget    Vertrouwelijk

Labels