Roofs 2021-01-42 Besparen met (gebruikt) materieel leasen

special logistiek en materieel

Werk je in de dakenbranche dan weet je: zonder hulp van een machine kom je niet ver (correctie: hoog). Beequip is een leasemaatschappij die kennis heeft van het (zwaar) materieel waarmee dakdekkers werken en die weet wat belangrijk is voor ondernemers. Zo is het mogelijk naast nieuw ook gebruikt materieel te leasen, en daarmee is flink wat geld te besparen.

Een hoogwerker, verreiker of andere grote investering is vaak een uitgave die een bedrijf niet in één keer kan betalen. Wie slim wil investeren staat dan voor de keuze: ga ik huren, leasen of de investering uit eigen middelen financieren? Huren lijkt de beste optie, omdat je dan zelf kunt bepalen welke machine je waar en wanneer gebruikt. Gebruik je vaak dezelfde machine, dan kunnen de kosten van huren snel oplopen.

Omslagpunt

Veel ondernemers zijn verrast wat ze kunnen besparen door een machine te leasen. Jasper Klein Legtenberg werkt als Lease Officer bij Beequip en legt uit: “Het omslagpunt ligt regelmatig al bij twee à drie dagen huren in de maand. Dan is leasen voordeliger én ben je aan het eind van de looptijd, afhankelijk van de gekozen leasevorm, de eigenaar van de machine.”

Voordelen

Leasemaatschappij Beequip is in 2015 opgericht om MKB bedrijven te helpen groeien. “We zetten de machine voorop in de financiering. Dat noemen we equipment first”, vervolgt Klein Legtenberg. “Dat kunnen we doen doordat we echt verstand hebben van materieel. Ik heb zelf al vijftien jaar gewerkt in de bouwmachines.” Door de kennis van materieel kan Beequip naast nieuwe machines ook lease­oplossingen bieden voor (jong) gebruikte machines. Klein Legtenberg: “Daar zitten veel voordelen aan. Belangrijk is dat je snel geholpen kan worden aan een machine. Het bestellen van een nieuwe machine kan een tijdsintensief proces zijn, omdat de productie nou eenmaal lang duurt. Tweedehands machines zijn vaak wel direct af te nemen en zijn dus meteen in te zetten. Daarbij doet tweedehands materieel het vaak nog net zo goed als nieuw equipment.

Een ander groot voordeel zijn de lagere maandlasten. De waarde van een nieuwe machine daalt in het begin het snelst. Kies je voor tweedehands materieel, dan is ‘de kop er af’. Daardoor is het risico kleiner en dat zie je terug in de maandlasten.”

Voorbeeld

Bij de start van het bedrijf moest Allround Installatiebureau Imcoda BV direct aanzienlijk investeren in mensen, middelen, auto’s, opleidingen en huisvesting. “Aankloppen bij de bank heeft geen zin: je hebt nul kredietwaardigheid”, vertelt Brenda van Huuksloot, algemeen directeur en één van de oprichters van Imcoda. “De reguliere banken wijzen alles af. Maar voor de aanschaf van liftsystemen en steigers hadden we zelf geen geld. Huren kan wel, maar is erg duur.”

Daarnaast zag Imcoda nog een probleem: met huren heb je vaak net niet wat je nodig hebt en je moet er op tijd mee klaar zijn want de volgende huurder staat te wachten. Terwijl buitenklussen soms uitlopen, bijvoorbeeld als het weer tegenzit. Uiteindelijk leaset Imcoda bij Beequip ladderliften en steigermateriaal. Huuksloot: “Het materieel is tegelijk het onderpand. Voor een startend bedrijf is deze mogelijkheid super belangrijk. En dat voor een maandbedrag waar ik maar twee of drie dagen een steigerlift voor kan huren. Zo hebben we in het eerste jaar meteen winst gemaakt.”

Labels