Roofs 2021-01-61 Een goede werkhouding voor een duurzame en vitale toekomst

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagement­programma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, zoals: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere productiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid.

Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. De vele stapjes die op dit gebied worden gezet, maken samen een flinke stap. Eén van deze stapjes is een goede werkhouding.

Niet alleen tonen diverse onderzoeken aan dat veel mensen last hebben van klachten aan het bewegingsapparaat, ook hoor je dit veel om je heen. Volandis geeft aan dat gemiddeld bijna 30% van de werknemers in de bouw regelmatig rugklachten heeft. Ook andere bouwberoepen hebben significant meer klachten dan de gemiddelde bouwvakker.

Niet alleen de bouwvakkers hebben het zwaar te verduren. Ook de mensen met een zittend beroep hebben relatief veel rugklachten. Dit blijkt ook uit onze PMO/PAGO-onderzoeken. Op bedrijfsniveau hebben wij inzicht in de uitslagen van deze onderzoeken. Deze tonen rugklachten aan bij zowel de bouwvakkers alsook bij de kantoormensen. De fysiotherapeuten hebben het er maar druk mee.

Veel mensen werken in een verkeerde houding. Dit kan onbewust zijn, maar het kan ook zijn dat ze het wel weten, maar denken dat het met een avondje op de bank liggen wel opgelost is. Helaas!

Om verschillende gezondheidsklachten op het werk te voorkomen is een goede werkhouding erg belangrijk. Wanneer je niet rechtop zit of gedraaid gebogen tilt of kracht zet, kunnen er bijvoorbeeld rugklachten optreden. En hier kun je je leven lang flink last van hebben.

Mensen moeten op zichzelf letten. Het is immers hun eigen rug, en daar hebben ze er maar één van. Maar de werkgever heeft wel de plicht om goed voorlichting te geven en te faciliteren in hulpmiddelen. Denk hierbij aan een goed verstelbare hoog-laag bureau, een printer buiten handbereik zetten zodat er opgestaan moet worden, een goede instelbare bureaustoel, maar ook lunchwandelen. Op de bouw kunnen we meer samen tillen, een in hoogte verstelbare werkbank, minder zware zakken en dakrollen, en ga zo maar door.

Voorbeelden te over, maar je moet ze wel willen zien. Laatst heeft een kantoormedewerker zich gemeld met rug­klachten. Zijn specifieke vraag was of hij wel goed zat. De fysiotherapeut had hem hierop geattendeerd. Daarop hebben wij als werkgever de fysiotherapeut uitge­nodigd om de werkplek te beoordelen van deze persoon. Zijn bureaustoel werd op de juiste wijze ingesteld en er werd een nieuw in hoogte verstelbaar bureau aangeschaft.

Een goede werkhouding is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes zijn één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.

Labels