Roofs 2021-01-66 Eerste aanzet voor duinlandschap

Bomen op een parkeergarage

Op 10 december, net voor de tweede lockdown, zijn met een kraan vier bomen op het dak gehesen van horecapaviljoen De DAKKAS in Haarlem. De bomen kunnen wel acht meter hoog worden, maar hebben geen wortels en hangen in een lichtgewicht constructie. Met een beperkt grondpakket wegen de bomen inclusief constructie een fractie van een boom die afhankelijk is van de bodem.

Het bedenksel komt van The Urban Jungle Project, dat door daken te beplanten het klimaat in steden wil verbeteren: groene daken zorgen voor een waterbuffer, de opname van fijnstof en ze verhogen de biodiversiteit. “Op een warme dag in Haarlem kan het zo vijf graden warmer zijn op de Grote Markt dan in de Haarlemmerhout”, stelt Maarten Grasveld van The Urban Jungle Project. “De beperkte biodiversiteit in steden leidt tot klimaatproblemen. Dat uit zich in oververhitting tijdens warme periodes, overstromingen in natte periodes en een verslechtering van de luchtkwaliteit. De natuur is de oplossing. Er ligt een enorme potentie in het vergroenen van daken in steden.”

Lichtgewicht

Stef Janssen van The Urban Jungle Project: “We moeten de natuur laten trouwen met techniek, om te kunnen vergroenen op plekken waar dit normaal niet kan. Zo realiseren we de jungle in de stad”. Zijn innovatie is een echte boom maar in een lichtgewicht constructie. De 450 kilo wegende opstelling is daarmee geschikt voor plaatsing op plekken en gebouwen die daar niet voor ontworpen zijn. Voor De DAKKAS zijn een Spaanse aak (Acer Campestre), een berk, een els en een christusdoorn op het dak geplaatst.

Bewegelijk

De bomen zijn met een compact wortelpakket en substraat verpakt in geotextiel. Elke kluit staat bewegelijk in een modu­laire, demontabele stalen constructie die via een cradle op het terras is verankerd. Die bewegelijkheid zorgt dat de bomen de hoge windbelasting aankunnen. Bewatering komt uit een bassin onder het verhoogde terras dat gevuld wordt met hemelwater; sensoren in de kluit meten de vochtigheid en sturen de watertoevoer aan.

Panorama

De DAKKAS is een glazen horecapaviljoen dat in 2018 is gebouwd op het dak van parkeergarage de Kamp in het centrum van Haarlem. De initiatiefnemers, Dennis de Waart en Jeroen Spek, kregen het idee toen ze boven op de “lelijke betonnen kolos” in hartje Haarlem stonden en het prachtige panorama ontdekten dat vanaf het dak te bewonderen is. Via onder meer een crowdfundingsactie en een lange aanloopperiode is het uiteindelijk gelukt de locatie om te toveren tot horeca­paviljoen. De bomenactie past helemaal in het karakter van De DAKKAS, waar alles – van afval tot energie – in het teken staat van duurzaamheid.

Duinlandschap

Uiteindelijk moet op het dak van parkeergarage De Kamp, naast het paviljoen, een stadspark van 800 m2 komen in de vorm van een duinlandschap. Een binnenstedelijk natuur­gebiedje met een eigen ecosysteem. En met volwassen bomen die voor koelte en schaduw zorgen. Deze vier bomen zijn de eerste stap die het resultaat is van een samenwerking tussen The Urban Jungle Project, de Gemeente Haarlem, de Rabobank Haarlem en eigenaren van DeDAKKAS.

Labels