Roofs 2021-01-70 Nieuwslijn

agenda

Solar Solutions International

Solar Solutions International is de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noordwest-Europa. De beurs belooft meer dan 500 innovaties en 100 praktische seminars over de nieuwste ontwikkelingen rondom energieopslag, slimme producten, en een steeds breder aanbod aan zonnepanelen. 10 t/m 12 mei Brabanthallen in Den Bosch

Renovatie vakbeurs

Vakbeurs Renovatie is het event over het effi­ciënt en omgevingsvriendelijk verbeteren van bestaande woningen & utiliteitsgebouwen en vindt plaats in de Brabanthallen, Den Bosch. 18 – 20 mei 2021.

Optigrün webinars

Voor architecten, ontwikkelaars, bouwers, dakdekkers en dakhoveniers organiseert de Optigrün Benelux Academie 2021 een serie webinars over een scala aan onderwerpen. De komende maanden zijn dat:

 • Gaat dat wel samen, groen en zonnepanelen?
  11 februari 14-15.30 uur
 • Retentiedaken, infiltratie of hergebruik van water.
  25 februari 14-15.30 uur
 • Faalkansen bij details, overgang en afwerking
  18 maart 14-15.30 uur
 • Skygard balustrade systeem en Optisafe valbeveiliging
  15 april 14.15.30 uur

Laatste Dakcursus Platte daken

Aan de laatste zevendaagse Dakcursus van 2020 werd door achttien personen deelgenomen, het maximum toelaatbare aantal conform de RIVM-richtlijnen. Allen namen deel aan het examen, van hen behaalden vijftien cursisten direct het diploma, een slagingspercentage van 83%. De hoogste examencijfers werden behaald door Boris Dekker van Boko Dakbedekkers en Eibert Stufken van Rodasta. Zij ontvingen beiden een mooie sculptuur van De Dakconnaisseur. Eervolle vermeldingen waren er voor Bart van der Kooij van Bijlbouw en Roel Kuijten van DakAccent Nederland. De cursus werd gemiddeld met een hoge 8,6 gewaardeerd. De eerstvolgende Dakcursus start op 9 februari. Hiervoor kunnen nog deel-nemers geplaatst worden. De cursus is vooral bedoeld voor nieuwe instromers en doorstromers in de dakbedekkingsbranche en voor medewerkers van corporaties, gemeenten en aannemers die in relatief korte tijd veel kennis willen vergaren over alle facetten van het platte dak. Meer informatie over deze en andere cursussen kunt u terugvinden op onze site www.bdaopleidingen.eu.

Hofpleinlijn wordt 2 km lang dakpark

Waar decennia geleden de Hofpleinlijn door Rotterdam reed moet over enkele jaren het Hofbogenpark liggen. Met een lengte van twee kilometer en een breedte van slechts zes meter moet het voormalige spoortracé het langste en smalste dakpark van Nederland worden. De Urbanisten mogen van de gemeente en de Dudok Groep in samenwerking met DS Landschapsarchitecten en De Dakdokters een wchetsontwerp maken. Het twee kilometer lange en zes meter brede park moet een klimaatadaptieve buitenruimte worden voor mensen, flora en fauna.

Nieuwe website MDG-NET

De transformatie van MDG-NET van een traditionele branche­vereniging naar een moderne netwerkverenging heeft de branche veel goeds gedaan. Bedrijven openen steeds vaker hun deuren voor branchegenoten, kleinere bedrijven treden vaker op de voorgrond en wederzijdse kennisoverdracht draagt bij aan het verder uitbouwen van MDG-NET als sterke netwerkorganisatie. Om die reden kon ook een vernieuwing van de website niet uitblijven. “De focus ligt nu meer op het belang van netwerken en de vernieuwde Europese kwaliteitsrichtlijnen”, aldus Cynthia Meijer, verenigingsmanager van de Vereniging Toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen (MDG). Zo wordt het aantal ledenbijeenkomsten uitgebreid om kennisdeling tussen leden onderling te bevorderen. Bovendien blijft het bezoeken van nieuwswaardige, inspirerende en interessante locaties onderdeel van de bijeenkomsten. Naast netwerken krijgen de kwaliteitsrichtlijnen ook de nodige aandacht op de nieuwe website. De doelstelling van de vereniging is tenslotte het behartigen van de collectieve en branchespecifieke belangen van haar leden, en dat kan niet zonder duidelijkheid te verschaffen over de ‘Kwaliteitsrichtlijn Metalen Gevels- en Daken’. “De website ondersteunt de nieuwe koers die MDG-NET is ingeslagen, die van een moderne netwerkverenging. Leden worden voortaan gefaciliteerd met een actuele agenda, nieuws, relevante publicaties in vakbladen, een fotoboek dat terugblikt op interessante ledenbijeenkomsten. Daarnaast publiceren we vier keer per jaar een branchespecifieke, digitale nieuwsbrief”, zegt Meijer.

Brandwerend Daklicht

Voor situaties waar geen doorslag via de lichtstraat naar een ander brandcompartiment mag plaatsvinden heft Vlakke Lichtkoepel een speciaal 60 minuten brandwerend daklicht ontwikkeld en onafhankelijk laten testen bij een gecertificeerd brandlaboratorium (Peutz). Het Brandwerend Daklicht is verkrijgbaar in vele maatvoe­ringen en wordt prefab geleverd inclusief opstand. Er zijn twee verschillende classificaties mogelijk: RE (integriteit en vlamdoorslag) en REI (integriteit, vlamdoorslag en thermische isolatie). Beide zijn 60 minuten brandwerend, de REI houdt niet alleen de brand in het ­brandcompartiment, maar ook de stralingswarmte aan de buitenkant beperkt en is inzetbaar wanneer er een vluchtroute langs de buitenzijde van het daklicht loopt.
www.vlakkelichtkoepel.nl.

Voorkom brand door vlamboogvorming achter zonnepanelen

Met de FireRaptor van IMO introduceert Conduct Technical Solutions de oplossing voor snelle uitschakeling van zonnepanelen bij brand of andere noodsituaties. De beproefde FireRaptor schakelt de gevaarlijke DC-spanning af bij de bron in het geval van vlamboogvorming en biedt maximale veiligheid voor brandbestrijders of PV-inspecteurs. Door indrukken van de op afstand (bijvoorbeeld bij de hoofdingang) geplaatste nooddrukknop of wanneer de externe AC-stroomtoevoer wordt onderbroken, schakelt het gehele DC-circuit bij de bron af. Als extra veiligheid in het geval van installatiekritische omgevingen, zoals residentiële indak systemen, schakelt de FireRaptor de PV-installatie automatisch uit als de ingebouwde sensor een temperatuurstijging detecteert boven 85°C. De eenvoudig te installeren FireRaptor is uitgevoerd met originele Stäubli MC4-connectorenen en geschikt voor zowel nieuwe als bestaande installaties. www.conduct.nl/fireraptor

Labels