Roofs 2021-02-46 Circulair dak voor NS Station Heerenveen

Special recycling en circulariteit

Het milieu beschermen is vandaag geen keuze meer, maar wel een realiteit waarmee iedereen te maken heeft. Ook als er gesproken wordt over bitumen dakbedekking, uiteindelijk heeft u het liefste een milieuvriendelijk en duurzaam dak. Het is belangrijk dat we onze ecologische voetafdruk verkleinen.

Op het eerste gezicht lijken bitumen en ecologie weinig met elkaar gemeen te hebben, maar toch is er een direct verband. Want hoewel bitumen een product is op basis van aardolie, is het de meest ecologische oplossing voor het waterdicht maken van platte daken. Stel u eens voor dat een bitumen dakbaan recyclebaar is na de levensduur, dat zou betekenen dat u door uw dakbaan de ecologische voet­afdruk nog meer verkleint. En dat is mogelijk, de Derbigum-dakbanen hebben een bewezen levensduur van 40 jaar. Daarna kunnen ze nog makkelijk worden herlaagd met een nieuwe toplaag, zodat u de volgende 40 jaar nog kan genieten van uw dak. En dan het belangrijkste kenmerk van deze dakbanen, ze zijn 100% recyclebaar tot een hoogkwalitatieve grondstof voor nieuwe dakbanen. De cirkel is rond.

Grondstof

Sinds de jaren ’90 zet Derbigum zich in voor de herwaardering van bitumen dakbanen aan het einde van de levensduur. Dankzij een zelf-ontwikkelde methode kunnen zij een volledig nieuwe grondstof produceren, Derbitumen. Het proces begint met het inzamelen van snijresten, productieresten en oude dakbanen. Bij de distributie worden alle bigbags verzameld, de snijresten, productieresten en oude dakbanen worden vermalen tot fijnere granules. Daarna volgt het zuiveringsproces, daarin worden stof, metalen residuen en dergelijke verwijderd. Na deze zuiveringsfase neemt de productie van de Derbitumen, een gepatenteerd proces, een aanvang. Derbitumen is nu klaar voor verwerking en wordt mee­genomen als nieuwe grondstof voor de productie van Derbicoat NT (onderlaag) en Derbigum NT (toplaag). De onderlaag bevat 30% Derbitumen, de toplaag 25%. Ook de glasvlies- en polyesterwapening zijn van gerecycled materiaal.

Schaduwkosten

Derbigum NT is gecertificeerd met een KOMO certificaat maar gaat ook vergezeld van een CO2-reductie certificaat en een Terugnamecertificaat. Derbigum NT heeft volgens de producent de laagste schaduwkosten van alle bitumineuze dakbedekkingen die vandaag de dag op de markt zijn. Ook staat het product in de Nationale Milieu Database (NMD). Dit alles maakt de cirkel op het dak rond. De keuze voor ­circulaire en duurzame producten wordt steeds vanzelf­sprekender. Het is belangrijk dat niet alleen opdrachtgevers, maar ook dakdekkers het belang ervan onderkennen.

Station Heerenveen

Een mooi voorbeeld van een circulair dak is het NS Station in Heerenveen. Op het dak zijn producten uit het NT-gamma toegepast, oftewel circulaire duurzame dakbedekking. Van Venrooy Dakbedekking, erkend Derbigum verwerker en pionier op gebied van circulaire daken, heeft het advies verzorgd en daarbij rekening gehouden met TCO en circulariteit. Van Venrooy verzamelt het snijafval in bigbags en brengt het naar de fabriek. Daar worden er op boven beschreven wijze nieuwe dakbanen van gemaakt. In het stationsdak is ook weer Derbigum NT toegepast, wat 30% gerecycled materiaal bevat. Daarnaast wordt het nieuwe dak demontabel opgebouwd zodat aan het einde van de levensduur alles los van elkaar te halen is. Bij sloop kunnen de vrijkomende materialen weer hoogwaardig hergebruikt of gerecycled worden.

Labels