Roofs 2021-02-61 Loodvervanger met dezelfde eigenschappen als traditioneel lood

Special recycling en circulariteit

Leadax zet gerecycled plastic (r-PVB) uit gebruikt veiligheidsglas en autoruiten in als grondstof voor haar producten. Op deze manier werkt Leadax naar een wereld met minder afval. Van dit plastic afval is alleen al in Europa 1,5 miljoen ton beschikbaar, hetgeen ieder jaar eenzelfde hoeveelheid toeneemt. Ter vergelijking: dat is het gewicht van 150 Eiffeltorens. Dit afval werd voorheen verbrand of gedumpt. Aan het einde van de levensduur van de producten worden ze nu gerecycled en ingezet voor nieuwe producten. De cirkel is gesloten.

Roeland van Delden, directeur van Leadax: “Als we al het lood in de wereld zouden vervangen, is die anderhalf miljoen ton nog niet op.” Leadax ziet hier verschillende kansen liggen voor de bouwsector, want de vraag naar circulaire loodvervangers neemt toe. Om die reden werkt Leadax aan verschillende nieuwe producten die dit jaar op de markt verschijnen. Twee hiervan zijn zelfklevende loodvervangers, die lichter, maar niet minder sterk zijn dan lood en hun voorganger Leadax Original.

Leadax Original heeft in de afgelopen jaren verschillende prijzen gewonnen, waaronder de ING Circulair Ondernemenprijs, en was het een van de tien finalisten van het Nationaal Icoon 2019. Ook is het product gecertificeerd door verschillende instanties zoals het NIBE en Kiwa. Zo constateerde NIBE dat Leadax Original maar liefst 31% duurzamer is dan traditioneel lood. “Deze erkenningen onderstrepen dat wij met de juiste dingen bezig zijn: ervoor zorgen dat met het afval van vandaag afval nooit meer terugkomt met duurzame en circulaire dakmaterialen,” aldus Roeland van Delden. Leadax kijkt positief naar 2021, met mooie producten en uitdagingen in het verschiet.

Labels