Roofs 2021-02-76 Nieuwslijn

Webagenda

Rookbeheersing

Webinar Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) over de praktijk en actualiteit van rookbeheersingssystemen. Doel: bij te dragen aan het realiseren van brandveiliger gebouwen en het belang én de rol van rookbeheersing daarbij. Bestemd voor aannemers, uitvoerders, adviseurs, architecten, Bouw- en woningtoezicht en gebouweigenaren.
4 februari 2021 van 12:00 tot 14:00 uur. www.bbn.nu

Webinar digitaliseren van service- en onderhoudsprocessen in de bouw

Afgedrukte werkorders, e-mails, Excel-bestanden en telefoongesprekken zijn bronnen van miscommunicatie en onnodige fouten. Voor een goede ketensamenwerking is het belangrijk dat er altijd real-time informatie uitgewisseld kan worden. Daarvoor moeten systemen goed op orde zijn en met elkaar zijn verbonden. Maar waar begint het digitaliseren van een service- en onderhoudsproces? Welke service- en onderhoudsprocessen zijn te digitaliseren en welke tools zijn handig? Webinar met praktijkvoorbeelden.
Donderdag 4 februari, 14.00 uur. www.4ps.be/actueel

Showa 406 winterhandschoen

Koude omstandigheden vereisen goede werkhandschoenen. De Showa 406 is een winterhandschoen die koude bestendigheid, ademend vermogen en waterafstotende eigenschappen combineert in één handschoen. Dankzij de innovatieve samenstelling van materialen en de unieke Breathex dual latex coating technologie biedt deze griphandschoen gebruikers veel voordelen. De thermisch isolerende voering biedt bescherming tot -30 °C, de soepele dual latex coating zorgt voor een uitmuntende grip, een hoge slijtvastheid en de handschoen blijft ook in extreem lage temperaturen zacht en soepel.

Nelskamp - ELAPRO

Afdichtingen van vloeibare kunststoffen moeten aan hoge kwaliteits­eisen voldoen en tegelijkertijd milieuvriendelijk, betrouwbaar in verwerking en duurzaam zijn. Nelskamp is daarom een samenwerking aangegaan met ELAPRO, specialist in ecologische vloeibare kunststoffen voor het platte dak, om haar producten exclusief te gaan verdelen. De ecologische vloeibare kunststoffen van ELAPRO zijn vrij van oplosmiddelen, verontreinigende stoffen, isocyanaten en weekmakers, bevatten hernieuwbare grondstoffen, zijn geen gevaar voor de gezondheid bij verwerking en hebben daarnaast de minste milieubelasting. De producten voor het afdichten van dakkoepels, lichtstraten en andere openingen op platte daken, en balkon-, galerij en dakterrasafdichtingen zijn eenvoudig aan te brengen, zelfs bij extreem lage temperaturen en lage luchtvochtigheid en bestaan uit slechts één component met een lange standtijd.

Recordvolume aan zonnepanelen geïnstalleerd

Volgens een nieuwe studie van koepel­organisatie SolarPower Europe is het geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen in 2020 met 2,8 gigawattpiek gegroeid, tegenover 2,6 in 2019. In Europa is alleen in Duitsland meer geinstalleerd (4,8 gigawattpiek). Voor de periode 2020-2024 schatten de onderzoekers van SolarPower Europe in hun meest waarschijnlijke scenario dat er nog 15 gigawattpiek in Nederland bij kan komen en dan in totaal op 24,2 gigawattpiek aan zonnepanelen uitkomen.

Personalia

NDA

Nederlandse Dakdekkers Associatie heeft een nieuwe office manager. Wieske Dorrestijn zal in die hoedanigheid het centrale aanspreekpunt worden voor de NDA en Dakbehoud Nederland, de beheer en onderhoudsafdeling die onder de NDA valt. Tevens zal zij ook ondersteunend werkzaam zijn voor Coninko inkooporganisatie en DIAC onafhankelijk dakadvies. Wieske neemt de werkzaamheden over van Els Zwaan, die ruim 22 jaar bij de Nederlandse Dakdekkers Associatie werkt en medio dit jaar afscheid zal nemen. Els is gestart in het hoofdkantoor in Almere en was daarna werkzaam in Amsterdam en Nieuwegein en nu alweer een jaar op het kantoor Amersfoort.

Renolit Alkorplan Roofing Products

Vanaf januari 2021 is Renaat Demeulemeester de nieuwe General Manager van Renolit Alkorplan Roofing Products, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van dakafdichtingsmembranen dat zijn hoofdzetel heeft in Sant Celoni, ten noorden van Barcelona. Demeulemeester is al jarenlang actief in het bedrijf en zal zich in zijn nieuwe functie richten op de verdere ontwikkeling van het bedrijf met een toenemende focus op de Europese markt.

Dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers verdwijnt

Vanaf 1 januari 2021 kunnen particulieren geen premie meer ontvangen voor het zelf plaatsen van isolatie. Vanaf nu moeten zij beroep doen op een dakwerker om in aanmerking te komen. De bedragen van de premies blijven hetzelfde als in 2020, enkel de premie voor buitenmuurisolatie stijgt van €15/m² naar €30/m². De klant krijgt vanaf deze datum een premie van € 8/m² wanneer asbest wordt verwijderd tijdens het isoleren van het dak of de buitenmuren aan de buitenzijde. Dit is een extra premie bovenop de premie voor dakisolatie of buitenmuurisolatie.

Ingenii Bouwinnovatie

De continue zoektocht van de Nieman Groep naar vernieuwing op weg naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving heeft geleid tot de oprichting van Ingenii Bouwinnovatie. Peter Kuindersma (midden op foto) is de drijvende kracht achter Ingenii Bouwinnovatie. “Kennisontwikkeling is een continu proces. Kennis wordt gecreëerd, toegepast en uiteindelijk geautomatiseerd. Het is het doel van De Nieman Groep deze ontwikkelcyclus te blijven aanjagen en daarmee dé toonaangevende partner te blijven in de gehele bouwkolom. Het creëren van kennis door innovatie is dan ook noodzakelijk om op alle vlakken voorop te blijven. Met de oprichting van Ingenii Bouwinnovatie maakt De Nieman Groep de ontwikkel­cyclus rond.” Ingenii Bouwinnovatie is gevestigd in Harderwijk en realiseert hier het ‘Innovatiecentrum voor onderzoek en beleving’.

Rectificatie

In de de Special Veilig en gezond werken (november 2020) staat in het arti­kel over de rol van ISZW bij veilig werken op hoogte(pag. 44 - 45) een fout in de derde alinea. Er staat: “De werkgever moet op grond van de Arbowet bij alle werkzaamheden waarbij valgevaar bestaat over een afstand van meer dan 2,5 meter, adequate voorzieningen treffen.” Echter, de werkgever dient altijd, dus ook bij werkzaamheden onder de 2,5 meter, voor een veilige werkplek te zorgen en adequate voorzieningen treffen. Artikel 3.16 stelt immers in lid 1: “Bij het verrichten van arbeid waarbij valgevaar bestaat is zo mogelijk een veilige steiger, stelling, bordes of werkvloer aangebracht of is het gevaar tegengegaan door het aanbrengen van doelmatige hekwerken, leuningen of andere dergelijke voorzieningen.” En in lid 2: “Er is in elk geval sprake van valgevaar bij aanwezigheid van risico verhogende omstandigheden, openingen in vloeren, of als het gevaar bestaat om 2,5 meter of meer te vallen.” (Met dank aan Dirk van Blijswijk en Adri Frijters)

Labels