Roofs 2021-03-50 De transitie van een dakdekker

Special Energie en Isolatie

Dakdekkers krijgen al enige jaren vanuit de markt de vraag of ze ook zonne­panelen kunnen installeren. Voor veel is dat een ver-van-mijn-bed-show, andere bedrijven omarmen juist deze taakverbreding (en dienstverlening). Patina is een voorbeeld van de laatste groep. Hoe bevalt deze taakver­bre­ding? Wij vroegen het aan Will Boots, directeur van Patina Dakdenkers.

Het zal zes of zeven jaar geleden zijn dat we aan dat avontuur begonnen. Dat was inderdaad op basis van vraag die uit de markt voortkwam. Samen met Ton van Westerop, die daar al enige jaren mee bezig was, hebben we toen Stroomdak opgezet, een joint venture van Patina en First Energy om projectmatige PV aan te pakken. Dat gebeurde altijd in ­combinatie met dakvervanging of -isolatie aanbrengen.

Tegenwicht bieden

We zijn recentelijk ook gestart in de nieuwbouw. Dat is ingegeven door malafide bedrijven die, nadat je voor een aannemer een dak afbouwt en beveiligingssystemen installeert, daarna PV-panelen tot zelfs over de beveiliging of te dicht langs de rand aanleggen. Die zijn alleen maar geïnteresseerd in meters maken. Wij proberen daarin tegenwicht te bieden door het hele pakket aan te bieden. De eerste pilots zijn net afgerond en die verliepen uitstekend. Wij leggen dan het dak aan en de PV-installatie met een stekkertje eraan tot of tot en met de omvormer. De meterkast is verder voor de aannemer.

Renovatie, onderhoud

Renovatie leveren we turnkey op. Een aantal jaren geleden zijn we door Ymere uitgedaagd om dit structureel op te ­pakken. Ymere handelt vanuit co-creatie en ze vroegen ons hoe zij dat helemaal ontzorgd konden krijgen, wat neerkwam op de situatie dat wij PV-panelen plaatsen én aan de bewoners verhuren. Onder de Zoncorporatie BV hebben we samen met Klomp Daktechniek en zonne-energiespecialist Lens diverse Energy Service Company, ESCo’s opgericht die eigenaar blijven van de zonnepanelen. Bewoners huren de zonnepanelen van de ESCo. Dit is in drie jaar tijd aardig uit de hand gelopen, gemiddeld draaien wij jaarlijks 15 miljoen euro omzet. Met Klomp Daktechniek zijn wij ook Solar Minds begonnen dat zich richt op onderhoud, monitoring en beheer, optimalisatie en de- en hermontage van geplaatste systemen.

Regelgeving

Zo maakt Patina de laatste jaren en komende tijd een enorme transitie door, met veel ketensamenwerking. Om aan de eisen te kunnen blijven voldoen zijn we ons aan het oriënteren op de vernieuwde Erkenning Zonnestroomsystemen die eind dit jaar verplicht wordt en daar gaan we uiteraard de benodigde stappen voor nemen. We willen het nog steeds veilig en netjes doen. Dan hebben we wellicht ook minder last van de cowboys in de PV-branche die zo snel mogelijk zoveel mogelijk panelen aanleggen zonder respect voor wat eronder ligt en voor de valbeveiliging. Ik zie dat meer als een zwakte van die concurrenten dus dat kunnen wij ook als meerwaarde verkopen.

Verzekeren

Verzekeraars zijn een ander verhaal, die maken het ons op de daken wel lastig. De een doet heel amechtig over de brandbaarheid van bijvoorbeeld EPS-isolatie en eist steenwol of minerale wol, maar dat heeft onvoldoende draagkracht voor PV-panelen. De ander heeft weer lossere eisen. Ik ben benieuwd waar dit naar toe gaat. Recentelijk moesten we voor een koelhuis van Daalimpex het dak onderhanden nemen, de SDE-subsidie was al binnen. De verzekeraar gaf echter geen akkoord op de dertig centimeter XPS. Tegen een flinke meerprijs is de dakopbouw herontworpen met Isomix mortel om de ondergrond geschikt te maken voor de PV en brandveilig te krijgen voor de verzekeraar. Dat is sowieso een belangrijk advies in dit soort gevallen: voor je gaat plaatsen, bel even de verzekeraar of een tussenpersoon.