Roofs 2021-03-54 Dakpanelen met vlas isoleren huisje op de hei

Special Energie en Isolatie

In een heidegebied waar lang geleden de schapen liepen voor de belang­rijke Tilburgse wolindustrie, staat nu het huis van architect Joris Verhoeven. Schapen zijn er nog steeds welkom want de woning is niet of nauwelijks omheind en voegt zich naadloos in de natuurlijke omgeving. Bijzonder aan deze ecologisch gebouwde nul-op-de-meterwoning is (onder meer) de keuze om dakplaten van Isovlas niet alleen te gebruiken voor de dakconstructie; ook de gevels en de verdiepingsvloer zijn er mee gebouwd. Al had dat nog wel wat voeten in aarde bij de bouwer van de sandwichpanelen.

De dakplaten worden gemaakt bij Isovlas in Oisterwijk die daarvoor vlas gebruikt uit de Tsjechische linnenindustrie. Verhoeven: “Ik heb ze benaderd of je van hun panelen ook een heel huis kunt bouwen, het is een HSB-constructie voor daken, waarom kunnen we dit niet rechtop zetten? De reactie van Isovlas was: “We hebben het nog nooit gedaan, maar willen het graag proberen.” Alzo geschiedde. De gevelpanelen hebben berkentriplex aan de binnenzijde en multiplex aan de buitenkant. Daartegen zijn grenen delen met schimmelcoating gemonteerd. Reststukjes daarvan kunnen gewoon in de compostbak. Voor de dakpanelen is wegens de constructieve eisen een dikkere spaanplaat toegepast als bovenplaat. Het afschot is in de dakplaat gemaakt, platen lopen dus taps toe. Alternatief was het hele dak scheef leggen maar gaf onoverkomelijke aansluitproblemen met de gevels. Hier heeft Isovlas wel een stap extra moeten doen.”

PV, PVT en PVC

Het dak heeft een Rc-waarde van 7 en is afgewerkt met lichtgrijze PVC. “Dat heeft te maken met de zonnepanelen die bi-facial zijn. Ze onttrekken dus ook energie aan de gereflecteerde zonne-energie. Bovendien is PV relatief goedkoop dus ik heb de capaciteit voor de zekerheid wat over-gedimen­sioneerd. Op het dak liggen twaalf PV-panelen van 1 bij 2 meter en acht Triple solar PVT panelen van dezelfde grootte. Samen is dat goed voor bijna zevenduizend kilowattuur per jaar. Ik kan daar ook nog een paar bed and breakfast huisjes mee voorzien die ik er nog bij wil bouwen.”

Uit beeld

De panelen liggen verborgen achter een ruim dertig centi­meter hoge dakrand. Verhoeven: “Dat is best een serieuze opstand en bij lage zonnestand scheelt dat wat stroom­opbrengst. Belangrijker vond ik de PV-installatie uit beeld te houden. Een mooi huis dat zich helemaal voegt naar de natuur waar dan zonnepanelen boven uitsteken is zonde.”

Het compacte huisje op de hei is in slechts drie maanden gebouwd, onder meer doordat veel geprefabriceerde onder­delen zijn gebruikt en ruwbouw voor een groot deel ook afbouw was. De toegepaste hernieuwbare grondstoffen maken de woning dampopen en zorgen dat de woning CO2 opslaat in plaats van veroorzaakt. Aardig detail: Isovlas is actiever in het zoeken van alternatieve toepassingen van hun dakplaten.